Zmanjšanje dobav ruskega plina potiska evro proti novemu dnu, medtem ko je dolarski indeks dosegel 20-letni vrh – TOPNEWS.si

Zmanjšanje dobav ruskega plina potiska evro proti novemu dnu, medtem ko je dolarski indeks dosegel 20-letni vrh

Zmanjšanje dobav ruskega plina potiska evro proti novemu dnu, medtem ko je dolarski indeks dosegel 20-letni vrh

Evro je v danes zjutraj padel in dosegel najnižjo vrednost v zadnjih dveh desetletjih, potem ko je Rusija za nedoločen čas zaprla svoj glavni plinovod za oskrbo z Evropo, kar je spodbudilo strah pred pomanjkanjem energije, visokimi cenami in udarcem za rast, medtem ko so ZDA dolarski indeks dosegel 20-letni vrh, poroča Reuters.

Evro se je v zgodnji Aziji dotaknil 0,9903 dolarja, kar je tik nad najnižjo vrednostjo 0,99005 dolarja prejšnjega meseca. Sterling je dosegel 2-1/2-letno najnižjo vrednost pri 1,1458 $.

Na funt so vplivale tudi skrbi glede naraščajočih stroškov energije. Britanska zunanja ministrica Liz Truss je konec tedna dejala, da bo sprejela takojšnje ukrepe za reševanje naraščajočih računov za energijo in povečala oskrbo z energijo, če bo, kot se pričakuje, postala naslednja britanska premierka.
Jen pri 140,23 za dolar je bil pod pritiskom blizu najnižje vrednosti v 24 letih. Na tveganje občutljiv avstralski dolar je zdrsnil za 0,3 % in je bil blizu najnižje vrednosti v zadnjih sedmih tednih pri 0,6790 $. Tudi britanski funt je padel na raven iz leta 1985.

Indeks ameriškega dolarja je dosegel novo najvišjo vrednost v dveh desetletjih in za kratek čas presegel 110.

Rusija je preklicala sobotni rok za nadaljevanje pretokov po plinovodu Severni tok, navajajoč puščanje nafte v turbini. To je sovpadlo z napovedjo finančnih ministrov skupine sedmih, ki so omejile cene ruske nafte. Preberi več

 

“Slišali smo veliko negativnih novic o evropskem gospodarstvu in mislim, da se lahko padec evra nadaljuje ta teden.”

Ta teden so predvidena tudi velika zvišanja obrestnih mer. Trgi so ocenili približno 75-odstotno možnost dviga za 75 bazičnih točk (bp) v Evropi in skoraj 70-odstotno možnost dviga za 50 bazičnih točk v Avstraliji.

Cene za povišanje 75 bazičnih točk v Združenih državah ta mesec so se nekoliko zmanjšale po mešanem poročilu o delovnih mestih v petek, ki je vsebovalo nekaj namigov o rahljanju trga dela. Preberi več

Terminske pogodbe Fed skladov pomenijo približno 55-odstotno možnost dviga za 75 bazičnih točk.

COMMENTS

Wordpress (0)