(VIDEO) “Kako naj pojasnim državljanom, da bomo uvedli sankcije proti Rusiji, ki ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, ne pa proti Sloveniji, ki je to storila” – “Provokacija” srbskega predsednika Aleksandra Vučića na tiskovni konferenci po srečanju s Pahorjem – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Kako naj pojasnim državljanom, da bomo uvedli sankcije proti Rusiji, ki ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, ne pa proti Sloveniji, ki je to storila” – “Provokacija” srbskega predsednika Aleksandra Vučića na tiskovni konferenci po srečanju s Pahorjem

(VIDEO) “Kako naj pojasnim državljanom, da bomo uvedli sankcije proti Rusiji, ki ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, ne pa proti Sloveniji, ki je to storila” – “Provokacija” srbskega predsednika Aleksandra Vučića na tiskovni konferenci po srečanju s Pahorjem

Borut Pahor se je včeraj Beogradu, v okviru priprav na vrh pobude Brdo-Brioni, ki ga bo 12. septembra gostil na Brdu pri Kranju,  mudil na obisku pri srbskem predsedniku Aleksandru Vučiću.  Pahor je izrazil upanje, da bodo voditelji na Zahodnem Balkanu uspeli zbrati dovolj politične modrosti in volje, da se vsa bilateralna vprašanja rešujejo z dialogom in po mirni poti ter da se okrepi skrhano zaupanje. Izrazil je prepričanje, da bo to tudi sporočilo vrha.

 

Srbski predsednik Aleksander Vučić je na novinarsko vprašanje dopisnika RTV Slovenija Boštjana Anžina, kako to, da Srbija ni uvedla sankcij proti Rusiji, vpliva na srbsko pot v EU, odgovoril, da bo imela Srbija obvezo sledenja skupni zunanji in varnostni politiki EU-ju tik pred članstvom v povezavi. Vendar pa je opozoril, da države še nihče ni obvestil, da je tik pred članstvom, niti tega nihče očitno ne načrtuje.

Skupno izjavo Pahorja in Vučiča pa je zaznamoval incident, na meji diplomatskega škandal, ki ga je povzročil srbski predsednik Vučić.

“Kako naj pojasnim državljanom, da bomo uvedli sankcije proti Rusiji, ki ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, ne pa proti Sloveniji, ki je to storila,” je še poudaril Vučić v odgovoru na novinarjevo vprašanje. Spomnil je, da je Slovenija, tako kot npr. Francija, Nemčija in ZDA, priznala Kosovo, kar je po srbskem prepričanju kršitev mednarodnega prava, ustanovne listine ZN-a in resolucije Varnostnega sveta ZN 1244.

Je pa Vučić Pahorja po tiskovni konferenci povabil na vinski sejem, ki ga je sam že obiskal pred tremi dnevi in degustiral večje količino vin. Celodnevni degustaciji vin je sledila večerja v predsedstvu. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa pravi, da je  delal 17 ur.

“Bojim se, da nisem veliko pil …”, je bilo slišati srbskega predsednika, ko ga je svetovalka za medije Suzana Vasiljević poskušala ločiti od kozarca, a je bila to težka misija, je bilo videti v neposrednem prenosu iz vinski sejem na Pinku.

“Moji politični nasprotniki, ko ne vedo, kaj bi drugega, pravijo, da sem bil pijan, ne vedoč, kako ponosno sem obšel vse tribune in želel biti vsem dober gostitelj,” je dejal Vučić.

Zaostritev retorike med Beogradom se je začela že pred dnevi, ko je  srbski notranji minister Aleksandar Vulin dejal: “Zaradi ideje srbskega sveta ni umrl niti en človek, zaradi ideje o pravici Slovencev do samoodločbe za odcepitev pa se je začela državljanska vojna v SFRJ, v kateri je umrlo na desetine tisoče ljudi” .

Zaradi “srbskega sveta” ni umrl nihče, zaradi slovenske “samoodločbe za odcepitev” pa se je začela državljanska vojna, je dejal srbski notranji minister Aleksandar Vulin.

Vulin se je odzval na poziv slovenskega predsednika Boruta Pahorja na Blejskem strateškem forumu (BSF), naj Srbija opusti idejo t. i. srbskega sveta in se začne aktivneje približevati EU-ju.

“Srbski svet ni uradna opredelitev niti politika Srbije, temveč naravna potreba Srbov po enotnosti in po tem, da, kot na primer Nemci, živijo združeni. Zagovarjati tezo, da so imeli Slovenci pravico zapustiti Jugoslavijo, Srbi pa nimajo pravice odločati o sebi, je licemerno in neopravičljivo,” je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug v torek dejal Vulin.

Dodal je, da Pahor ne vidi grožnje miru v poskusih ukinitve Republike Srbske in spreminjanju daytonskega sporazuma, kot tudi ne vidi nevarnosti v kosanju Srbije, medtem pa vidi problem v ideji srbskega sveta.

Zaradi “srbskega sveta” ni umrl nihče, zaradi slovenske “samoodločbe za odcepitev” pa se je začela državljanska vojna, je dejal srbski notranji minister Aleksandar Vulin.

Slovenskega predsednika je pozval, naj – preden nadaljuje podajanje nasvetov Srbiji, kaj naj počne in kako – najprej vrne “status, pravice in premoženje Srbom, ki so do državljanske vojne živeli ali še živijo v Sloveniji”. Te ljudi je namreč Slovenija po Vulinovem mnenju naredila za “pravno nevidne”,

COMMENTS

Wordpress (0)