(V ŽIVO) Vse bolj realen scenarij, da nobena izmed koalicijskih strank na predsedniških volitvah ne bo nastopila z lastnim kandidatom – Tiskovna konferenca predsednice DZ in podpredsednice Gibanja Svoboda Urške Klakočar Zupančič – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Vse bolj realen scenarij, da nobena izmed koalicijskih strank na predsedniških volitvah ne bo nastopila z lastnim kandidatom – Tiskovna konferenca predsednice DZ in podpredsednice Gibanja Svoboda Urške Klakočar Zupančič

(V ŽIVO) Vse bolj realen scenarij, da nobena izmed koalicijskih strank na predsedniških volitvah ne bo nastopila z lastnim kandidatom – Tiskovna konferenca  predsednice DZ in podpredsednice Gibanja Svoboda Urške Klakočar Zupančič

Potem, ko so se je sinoči sestalo vodstvo vladajoče stranke Gibanja Svoboda, ki na predsedniških volitvah ne bo imelo svojega kandidata se danes sestaja predsedstvo SD-ja, ki bo določilo  kandidatne liste za vodstvene funkcije za jesenski kongres stranke.  Da na predsedniških volitvah ne bodo nastopili s svojim kandidatom, so se že pred tem odločili v drugi koalicijski stranki SD-ju.

Po odstopu Marte Kos od kandidature za predsednico republike je izvršni odbor Gibanja Svoboda sinoči sklenil, da na predsedniških volitvah ne bodo ponudili drugega kandidata.

Po besedah predsednika Gibanja Svoboda in premierja Roberta Goloba se bo svet stranke v 14 dneh odločil, katerega od preostalih predsedniških kandidatov bodo podprli. Več o  sinočnji seji izvršilnega odbora stranke bodo novinarji prav gotovo želeli izvedeti na jutranji tiskovni konferenci predsednice parlamenta  in podpredsednici stranke Urške Klakočar Zupančič, ki jo bomo prenašali v živo na Topnews.si in Toptv.si.

 

Novinarska konferenca predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, na kateri bo predstavila posvet z naslovom Za boljšo prihodnost otrok, posvet s predstavniki nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z otroki s posebnimi potrebami in otroki, ki živijo v revščini in v nasilju, ter najvišjimi predstavniki državnih organov, ki so zadolženi (tudi) za to področje.

Kosova sicer ostaja podpredsednica stranke, glede na to, da je edina podpredsednica Gibanja Svoboda, ki hkrati nima zadolžitev v državnem zboru ali vladi, pa Golob verjame, da se bo posvetila predvsem delu v stranki.

Svet stranke se bo medtem v 14 dneh opredelil do nadaljnjih korakov glede predsedniških volitev. Po Golobih napovedih bodo najverjetneje podprli enega izmed do tedaj znanih kandidatov. Do teh se sicer predsednik največje vladne stranke danes še ni želel opredeljevati.

Razprava, ki bo na svetu stranke potekala čez 14 dni, pa bo po njegovih besedah predvsem usmerjena v to, na kakšen način lahko v stranki okrepijo demokratično sredino. “Sam si želim, da bomo čim bolj enotni pri podpori tistega, ki bo najbolj okrepil demokratično sredino,” je poudaril premier.

Člani izvršnega odbora so danes opravili še razpravo o lokalnih volitvah. Kandidatov še niso potrjevali, saj postopki evidentiranja še potekajo. Tudi te bodo potrdili v roku dveh tednov, je napovedal Golob.

Medtem pa, kot kaže, vse bolj realen postaja scenarij, da nobena izmed koalicijskih strank na predsedniških volitvah ne bo nastopila z lastnim kandidatom.  V SD so se odločili, da bodo v prvem krogu volitev odločitev o podpori kandidatu prepustili članstvu, v drugem krogu pa se bodo morda odločili za podporo kateremu od kandidatov.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je danes dejal, da v stranki pogovori še tečejo, odločitev naj bi bila znana v kratkem. Možnosti lastnega kandidata sicer po njegovih besedah nikoli niso izključevali. “Trenutno so še vse opcije odprte, v prvi vrsti pa je debata predvsem o tem, ali iti z lastnim kandidatom,” je poudaril.

Člani predsedstva SD bodo danes določili kandidatne liste za vodstvene funkcije, ki jih bodo volili na jesenskem kongresu stranke. Po mandat na čelu SD se znova podaja aktualna predsednica Tanja Fajon, njen najresnejši izzivalec, vodja poslanske skupine SD Jani Prednik pa soglasja h kandidaturi ni podal. Fajonova bi tako utegnila biti edina kandidatka za predsednico stranke.

Prednik sicer uradno še ni pojasnil, zakaj se ni odločil za kandidaturo, čeprav je bilo slišati, da ima močno podporo stranke. To naj bi storil po današnji seji predsedstva. Iz stranke pa je slišati, da ambicij v prihodnosti zasesti stolček na čelu SD še ni povsem opustil. Na zadnjem kongresu je sicer Fajonovo že izzval in takrat presenetil s skoraj tretjinsko podporo članstva.

Med člani SD pa je za zdaj očitno kljub delnemu nezadovoljstvu zaradi slabega rezultata na zadnjih državnozborskih volitvah prevladal strateški premislek o tem, kaj bi za stranko pomenila menjava vodstva kmalu po vstopu v vlado.

Evidentiranih kandidatov, ki so podali soglasje h kandidaturi za posamezne funkcije, v stranki sicer še ne razkrivajo. Da bodo podali soglasje h kandidaturi za podpredsednika stranke pa so v preteklih dneh za N1 potrdili poslanka SD in podpredsednica DZ Meira Hot, pravosodna ministrica in zdajšnja podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan ter evropski poslanec in predsednik konference SD Milan Brglez. Stranka ima sicer štiri podpredsednike.

Do sprememb pa bo, kot kaže, prišlo na mestu glavnega tajnika stranke. Dosedanji glavni tajnik Dejan Levanič namreč za to funkcijo ne bo več kandidiral, med njegovimi morebitnimi nasledniki pa se v zadnjih tednih omenja tajnika ljubljanskega mestnega odbora Klemna Žiberta in kranjskega podžupana Janeza Černeta.

Predsedstvo SD bo sicer danes razpravljalo tudi o pripravah na lokalne volitve.

COMMENTS

Wordpress (0)