Poleg Ukrajine ZDA zdaj oborožujejo se Tajvan – Bidnova administracija se pripravlja na prodajo za 1,1 milijarde dolarjev raket in radarske podpore Tajvanu – TOPNEWS.si

Poleg Ukrajine ZDA zdaj oborožujejo se Tajvan – Bidnova administracija se pripravlja na prodajo za 1,1 milijarde dolarjev raket in radarske podpore Tajvanu

Poleg Ukrajine ZDA zdaj oborožujejo se Tajvan – Bidnova administracija se pripravlja na prodajo za 1,1 milijarde dolarjev raket in radarske podpore Tajvanu

Bidnova administracija se pripravlja na prodajo 1,1 milijarde dolarjev raket in radarske podpore Tajvanu, pravi uradnik, ki je seznanjen z zadevo, kar bi bil največji tovrstni prenos v skoraj dveh letih.

Paket bi vključeval kar 650 milijonov dolarjev nadaljnje podpore za nadzorni radar, prodan prej, približno 90 milijonov dolarjev za približno 100 raket zrak-zrak Sidewinder in približno 60 dodatnih protiladijskih raket Harpoon, je dejal uradnik, poroča Boomberg.

Bidnova administracija namerava od ameriškega kongresa zahtevati odobritev prodaje orožja Tajvanu v vrednosti približno 1,1 milijarde dolarjev, vključno s 60 protiladijskimi raketami in 100 raketami zrak-zrak, je v ponedeljek poročal Politico s sklicevanjem na vire. , sredi povečanih napetosti s Kitajsko.

Kitajska je izvedla svoje največje vojne igre okoli demokratično vodenega otoka po obisku predsednice ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi ta mesec. Peking ni izključil uporabe sile, da bi otok spravil pod svoj nadzor, pa poroča Reuters.

Dve ameriški vojaški ladji sta nedavno prečkali tajvansko ožino Gre za prvi tovrsten tranzit po obisku predsednice ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu, po katerem je Kitajska na območju okoli otoka izvedla najobsežnejše vojaške vaje doslej.

Potem ko je Tajvan obiskala Nancy Pelosi, so razmere v ožini med Tajvanom in Kitajsko avgusta zaostrile, kot pred tem že leta ne. Peking se je na visoki ameriški obisk odzval z ogorčenjem ter na območju okoli otoka izvedel obsežne zračne in pomorske vojaške vaje. V Taipeiju so vaje, v okviru katerih je Kitajska tudi izstrelila več balističnih raket, obsodili kot priprave na invazijo.

Kitajska vidi Tajvan kot del svojega ozemlja, pri čemer tudi ZDA uradno sledijo politiki ene Kitajske, vseeno pa ohranjajo de facto odnose s Tajvanom, vključno s prodajo orožja otoku, in podpirajo pravico Tajvana, da sama odloča o svoji prihodnosti.

COMMENTS

Wordpress (0)