Na besede Ursule von der Leyen na BSF, da “Putin v Ukrajini ne more (ne sme) zmagati. Ukrajina mora zmagati v tej vojni,” se je odzval Aurelio Juri: “Bravo! Bodi dosledna, vzemi puško in pojdi pomagat! S sankcijami škoduješ le EU” – Na družbenih omrežjih pravi lov za tistimi, ki niso ploskali von der Leyenovi – TOPNEWS.si

Na besede Ursule von der Leyen na BSF, da “Putin v Ukrajini ne more (ne sme) zmagati. Ukrajina mora zmagati v tej vojni,” se je odzval Aurelio Juri: “Bravo! Bodi dosledna, vzemi puško in pojdi pomagat! S sankcijami škoduješ le EU” – Na družbenih omrežjih pravi lov za tistimi, ki niso ploskali von der Leyenovi

Na besede Ursule von der Leyen na BSF, da “Putin v Ukrajini ne more (ne sme) zmagati. Ukrajina mora zmagati v tej vojni,” se je odzval Aurelio Juri: “Bravo! Bodi dosledna, vzemi puško in pojdi pomagat! S sankcijami škoduješ le EU” – Na družbenih omrežjih pravi lov za tistimi, ki niso ploskali von der Leyenovi

“Če želimo ohraniti temeljna načela, kot sta pravica do samoodločbe in ozemeljska celovitost, potem (ruski predsednik Vladimir) Putin ne more zmagati. Ukrajina mora zmagati v tej vojni,” je na 17. Blejskem strateškem forumu dejala Ursula von der Leyen.

Še ena cvetka ge. Uršule na Bledu: “Če želimo ohraniti osnovna načela, kot sta samoodločba in nedotakljivost meja, Putin v tej vojni ne more (hotela je reči “ne sme”) zmagati. Zmagati mora Ukrajina”. Bravo! Bodi dosledna, vzemi puško in pojdi pomagat! S sankcijami škoduješ le EU!

Zbrane na Blejskem strateškem forumu je prek videopovezave iz Kijeva nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Opozoril je na zločine ruske vojske v Ukrajini in poudaril tudi odgovornost ruskih državljanov, da protestirajo proti vojni.

“Veste, kaj morate storiti. Hvaležen sem vsem, ki pomagate Ukrajini. Prepričan sem, da bomo zmagali, v imenu Evrope in vseh tistih, ki so dali svoja življenja. Slava Ukrajini,” je ob koncu svojega nagovora dejal ukrajinski predsednik in požel stoječe ovacije.

“Nobena od vaših držav ni varna pred temi vojnimi zločinci, ki imajo krvave roke in potem k vam hodijo kot turisti,” je udeležencem dejal Zelenski. “Ruski teror je nekaj, kar preži na vse nas, tudi na vse državljane Evropske unije. Če se proti temu terorju ne bomo borili, ga v resnici podpiramo. Kdor se proti njemu ne bori, ga podpira in prevzema odgovornost zanj,” je dejal.

Pozval je k popolnemu embargu proti Rusiji, ki po njegovih besedah “ogroža vse okoli sebe, od baltskih držav do Kazahstana”. Rusija bi morala biti zaradi vsega, kar počne, pod vsemi mogočimi sankcijami, meni Zelenski.

Moderator Ali Aslan ga je nato vprašal, ali se boji naveličanosti in utrujenosti zaradi vojne, tudi ob energetski krizi in prihajajoči zimi. Zelenski je dejal, da tveganja vsekakor obstajajo, saj je “Rusija dosegla določene uspehe”, predvsem na področju energetike, vendar Ukrajina po njegovem lahko zmaga, če bodo vsi, ki jo podpirajo, dovolj močni in enotni.

“Kriza je ustvarjena umetno. Še pred agresijo je bila Rusija osredotočena na svoje imperialistične cilje, kar vključuje tudi blokado dobave zalog nafte in plina, s čimer ustvarjajo umetni primanjkljaj,” je dejal ukrajinski predsednik. “Mislim, da Rusija pomeni strateški izziv, pri katerem ne smemo popuščati. Če jim ponudiš prst, odgriznejo roko,” je dodal.

Nagovor Zelenskega je bil uvod v panel voditeljev, na katerem so sodelovali slovenski premier Robert Golob, islandski predsednik Guđni Thorlacius Johannesson, hrvaški premier Andrej Plenković, albanski premier Edi Rama in predsednica Moldavije Maia Sandu, slednja je sodelovala prek videopovezave.

“Edino sporočilo, ki ga lahko pošljem Zelenskemu, je: ja, prihaja do utrujenosti. A zapomnimo si, kar je rekel: kdor se bori za življenje, nima časa za utrujenost. Ne smemo postati utrujeni, kar zadeva podporo Ukrajini,” je v odgovoru, kaj bi sporočil Zelenskemu, dejal slovenski premier Golob.

Von der Leynova je  povedala, da je EU   zato “zagnal gospodarski stroj” in uvedel “najhujše sankcije”, ki povzročajo “izjemno škodo” Putinu, kar “je tudi sam priznal”. “Ukrajino bomo podpirali, dokler bo treba. To počnemo za Ukrajino. To počnemo zato, da zaščitimo naše evropske vrednote. To počnemo zato, da Rusiji in svetu pokažemo, da kršitve mednarodno sprejetih pravil škodijo tistim, ki jih kršijo,” je še dejal von der Leynova .

“Če želimo zaščiti mednarodna pravila na vladavini prava, moramo nevtralizirati možnost Rusije, da nas izsiljuje. Podpirati moramo demokracije, ki so najbolj izpostavljene tujim vplivom – tudi države Zahodnega Balkana. Gledati moramo veliko širše in gospodarsko moč uporabiti, da širimo mednarodni red,” jih je naštela.

Prva je onemogočiti možnost izsiljevanja Rusije. “Prekiniti moramo odvisnost od umazane ruske nafte in fosilnih goriv,” je dejala in dodala, da je EU z diverzifikacijo energentov na pravi poti. “Iz drugih držav so se plinski viri povečali za 31 milijard kubikov od začetka leta,” je navedla in dodala, da morajo tudi zaradi tega članice EU-ja to zimo privarčevati 15 odstotkov energije.

V prihodnosti bodo ključni obnovljivi viri energije. “Vsaka kilovatna ura iz vetra, sonca, biomase, vodne energije, biotermalne energije pomeni, da smo manj odvisni od ruskih energentov. Današnja cena vetrne in sončne energije je veliko nižja, kot je cena energije iz fosilnih virov,” je dejala in omenila prizadevanja pobude RePower EU v katerega mnaj bi EU investirala 300 milijard evrov) ter dodala, da kmalu potuje na Dansko, kjer bodo razpravljali o novi veliki vetrni elektrarni v Severnem morju.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)