(V ŽIVO) Pod naslovom “Vladavina moči ali moč pravil” se začenja Blejski strateški forum (BSF) – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Pod naslovom “Vladavina moči ali moč pravil” se začenja Blejski strateški forum (BSF)

(V ŽIVO) Pod naslovom “Vladavina moči ali moč pravil” se začenja Blejski strateški forum (BSF)

V uvodu foruma, na katerem letos sodeluje 160 razpravljavcev, so zbrane nagovorili zunanja ministrica Tanja Fajon, predsednik države Borut Pahor in že omenjena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki se foruma udeležuje kot prva vodja Evropske komisije doslej.

Sledil bo panel voditeljev, pred katerim bo zbrane nagovoril ukrajinski predsednik Zelenski, potem pa bodo svoje mnenje o aktualnih svetovnih dogajanjih podali slovenski premier Golob, islandski predsednik Guđni Thorlacius Johannesson, hrvaški premier Andrej Plenković, albanski premier Edi Rama in predsednica Moldavije Maia Sandu.

Kot je za Radio Slovenija povedala zunanja ministrica Tanja Fajon pred začetkom foruma, je cilj odkrito spregovoriti o novih geostrateških razmerjih v svetu “in seveda o tem, kako na novo opredeliti tudi odnose tako znotraj Unije kot navzven do strateških partnerjev, ZDA, Kitajske in tako naprej”.

Slovenija bo osrednji diplomatski dogodek izkoristila tudi za predstavitev slovenske kandidature za nestalno članico Varnostnega sveta ZN-a prihodnje leto. Na Bledu pričakujejo več kot 400 udeležencev, med 160 panelisti pa bodo ob slovenskem političnem vrhu trije predsedniki, dva premierja in 15 zunanjih ministrov.

Na popoldanskih panelih z naslovoma Koliko Evrop v Evropi in Koliko izzivov za Evropo? bodo udeleženci, na njih bo večina zunanjih ministrov, razpravljali o prihodnosti Evrope, potem bo sledila večerja, v nočnem panelu pa bo ob 22. uri udeležence nagovoril Slavoj Žižek, ki bo nato razpravljal z Guillaumom Klosso.

Forum se bo nadaljeval v torek z razpravami o različnih področjih, med drugim od nove varnostne arhitekture, negotovosti glede prehrane, podnebnih posledic, trajnostnih modelov razvoja do obnove Ukrajine, napovedi za gospodarstvo, človekovih pravic in širitve Zahodnega Balkana, s katerim se tradicionalno sklepa forum.

Od petka do nedelje je v državnem zboru potekal Blejski strateški forum za mlade (Young BSF), na katerem je 36 mladih iz 20 različnih držav razpravljalo o prihodnosti demokracije in izzivih, s katerimi se ta spopada, svoje sklepe pa bodo predstavili na osrednjem forumu.

Ob robu foruma potekajo   številna dvostranska srečanja.

Dogajanje ob Blejskem strateškem forumu bomo prenašali v živo na Topnews.si in You Tube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)