V Mariboru, pod Pohorjem pri Bojanu Požarju doma, zasedal “uredniški odbor,” ki bi ga lahko ljubkovalno imenovali kar “uredniški odbor za afero Smodej” in ki se ga je udeležil tudi predsednik programskega sveta RTV – TOPNEWS.si

V Mariboru, pod Pohorjem pri Bojanu Požarju doma, zasedal “uredniški odbor,” ki bi ga lahko ljubkovalno imenovali kar “uredniški odbor za afero Smodej” in ki se ga je udeležil tudi predsednik programskega sveta RTV

V Mariboru, pod Pohorjem pri Bojanu Požarju doma, zasedal “uredniški odbor,” ki bi ga lahko ljubkovalno imenovali kar “uredniški odbor za afero Smodej” in  ki se ga je udeležil tudi predsednik programskega sveta RTV

Medtem ko je v četrtek pozno popoldan z družbenega omrežja Instagram umaknjen profil, ki je opozarjal na domnevne spolne zlorabe, nasilje in finančna oškodovanja Dušana Josipa Smodeja, pa se je pod Pohorjem  pri Bojanu Požar sestal “uredniški odbor,” ki bi ga lahko ljubkovalno imenovali kar “uredniški odbor za afero Smodej”. Uradno naj bi šlo, kot je na Twitter profilu  zapisal Bojan Požar, za snovanje novih oddaj  Planet TV “Ura moči.” Sestanka se je udeležil tudi predsednik programskega sveta RTV Peter Gregorčič.

Uradnega epiloga Afere Smodej še ni, so se  pa včeraj na policiji  ponovno odzvali tudi na policiji, kjer so zapisali, da skupina policistov in kriminalistov zadevo intenzivno preiskuje. Problem je očitno, ker nihče iz tako imenovanega GHB društva ali kar slovenskega Me –  too – movementa, zabave v Fotopubu naj bi se odvijajo zadnjih pet do šest let, domnevnih žrtev spolnih zlorab še ni prijavil policiji.

Policija je  sicer že konec preteklega tedna začela preverjati informacije o sumih kaznivih dejanj, povezanih s primerom, ter pozivati žrtve, naj morebitne zlorabe tudi uradno prijavijo. “Skupina policistov in kriminalistov preverja okoliščine in zbira informacije za potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti,” so v četrtek popoldan sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Na policiji so poudarili še, da lahko žrtve policistom popolnoma zaupajo, saj bodo storili vse, da se kazniva dejanja zoper njih ne bodo ponovila. Na policiji pozivajo vse oškodovance domnevnih kaznivih dejanj, da primere prijavijo policiji, in sicer na najbližji policijski postaji, na interventno številko 113 ali preko e-naznanila kaznivega dejanja. Pozivajo tudi druge osebe, ki imajo informacije o okoliščinah domnevnih kaznivih dejanj, da jih sporočijo policiji, kar lahko naredijo tudi na anonimni telefon policije 080 1200 ali prek anonimne e-prijave. Informacije o prijavi spolnega in drugega nasilja je mogoče dobiti tudi na spletni strani policije.

Odzvali so se tudi na očitke o prepočasni preiskavi domnevnih spolnih napadov ter zapisali, da lahko preiskovalna dejanja, kot na primer hišno preiskavo, odredijo le, “ko so izpolnjeni visoki dokazni standardi, ki so varovalka pred samovoljnimi posegi policije v pravice ljudi”.

V Sloveniji pa je po bil besedah ministrice za pravosodje v zadnjem letu na področju preprečevanja spolnega nasilja in zaščite žrtev storjen velik skok, saj smo zastareli kazenskopravni model prisile nadomestili z modelom soglasja po načelu “samo da pomeni da”. Po spremembi gre tako za kaznivo dejanje v vsakem primeru, ko žrtev ni soglašala s spolnim odnosom ali drugimi spolnimi dejanji.

Za razliko od policije, kjer preverjajo sume kaznivih dejanj pa so nekateri sedanji in bivši politiki med njimi Luka Mesec in nekdanja poslanka Levice Violeta Tomić napovedali sodni pregon avtorja člankov, ki jih je povezal z domnevno afero že napovedali sodni pregon Bojana Požarja.

 

“Odločno se distanciram od umazanih insenuacij Bojana Požarja ob tragični smrti Romana Uranjeka! V zasebno sporočilo sem mu poslala grožnjo s tožbo za obrekovanje in blatenje mojega dobrega imena in tokrat mislim smrtno resno!!!! Upam, da se bo ozadje te tragične zgodbe raziskalo in da bodo vsi tisti, ki se jim bo dokazala krivda, odgovarjali. Ravno tako pa naj odgovarjajo tudi tisti, ki mrhovinarsko v vsako katastofo želijo vpletati nas, ki jim gremo v nos, pa bi na vsak način radi ustvarjali vtis, kako zelo nemoralni in razvratni smo.
Razočarati vas moram. Mene v tej zgodbi ni.  Lahko pa me najdete na njivi s krompirjem, ob sokovniku in med vkuhavanjem paradižnikove mezge, ki sem jih pridelala sama,” je na Facebooku zapisala Violeta Tomić, ki se je  sicer zapletla v spor na družbenem omrežju zaradi  vprašanja, ki ji ne da miru: “Zakaj so se dekleta vračal, zakaj so hodila na afterje, če se jim je tam enkrat zgodilo posilstvo in droga. Zakaj se mu niso ognile v velikem loku in opozorile prijateljice?”

 

V medijih pa se je poleg razprave o aferi Smodej začela tudi razprava  o novinarstvu. Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš, ki sta tokrat razpravljala o lažnih novicah in naročenih medijskih umorih, sta razjezila Bojana Požarja.

 

Urednik Dela Ali Žerdin je oddaji Od srede do srede spomnil na primer teoretika zarot Alexa Jonesa, ki ga je sodišče obsodilo na plačilo 45 milijonov dolarjev odškodnine, svojcem otrok, ki so bili ubiti v strelskem pohodu na eni izmed ameriških osnovnih šol. Jones je namreč širil laži, da pokola ni bilo oziroma, da je bil le odigran. Delov komentator Janez Markeš je opozoril, da je dopustno se motiti, sistematično širjenje laži pa nikakor. Sodbo Alexu Jonesu vidi kot potrditev tega principa, s takšnimi postopki pa bi morali začeti tudi v Sloveniji, so zapisali v Delu.

»Val lažnih novic, ki se je začel dvigovati na drugi strani oceana, postaja del posla tudi v obskurnih “novinarskih” krogih pri nas,« je opozoril Žerdin in napovedal, da bo tudi pri nas prišlo do sodne prakse na tem področju, čeprav z zamudo. Markeš je v luči tega pojasnil, da je v zadnjih dneh, po tragični smrti slikarja Romana Uranjeka, Bojan Požar, »ki že vsaj zadnjih 20 let aktivno počne svinjarije,« zadevo začel politizirati. Napadel je Jašo Jenulla in vodstvo Levice, skratka tiste, ki niso po godu Janezu Janši, »ve pa se, da Požar že desetletja servisira določene naročnike iz strank SD in SDS, to je dokazljivo in jasno,« pojasni Markeš.

»Tako eklatantno “novinarsko” prostituiranje,« je naletelo na odziv, ki ga v tako velikem obsegu še nismo videli, doda Markeš, ki opozarja, da je mogoče potegniti vzporednice z dogajanjem na Novi24 oziroma »Orban-Janševim omrežjem, ki je že ves čas propagandna greznica, brez novinarskih standardov in tem, kar Uroš Urbanija počne na javni televiziji.« Urbanija si je namreč »uzurpiral pravico, da obvezno plačevanje položnic za RTVS privatizira za interese stranke SDS,« je ocenil Markeš.

Ali Žerdin je opozoril, da v sosednji Italiji novinarji za opravljanja svojega dela potrebujejo licenco, ki jo pridobijo s posebnim izpitom, medtem ko pri nas podobnih pogojev, s katerimi bi zagotavljali profesionalne standarde v novinarstvu, ni. Markeš meni, da tak sistem v Italiji očitno ni bil učinkovit, saj je kljub temu lahko cvetel medijski imperij Silvia Berlusconija.

Opozoril je tudi, da imajo nekateri pisci za obskurne medije, kakršen je Nova24, tudi diplome iz novinarstva, medtem ko so mnogi najboljši novinarji v državi študirali kaj drugega. Težava je po njegovem mnenju v zakonodaji in politiki, saj ne le, da dopuščata lažne novice in medijske umore, temveč jih mnogi politiki celo sami naročajo. »Morda je dobra novica tega tedna, da so poslanci Levice napovedali tožbe proti Požarju,« je ocenil Markeš, ki meni, da je prav, da se ljudi, ki širijo laži, stisne v kot, sodišče pa bi moralo za tovrstne zadeve zaostriti prakso in biti brezkompromisno, poroča Delo.

V tem kontekstu je pa zanimiva še ena informacija in sicer, da sta Bojan Požar  in Miran Videtič kupila sarajevski portal nap.ba/news, kar bi lahko pomenilo tudi priprave “premika”  na rezervno lokacijo. Sicer pa to ne bo prvi poslovni podvig Bojana Požarja, ki je  sodelovala  krizna skupini, ki jo je Kmečka družba imenovala za sanacijo sarajevskega dnevnika Oslobođenje.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)