(VIDEO) SDS “skrbijo domnevne zlorabe mladoletnih deklet”, zato so zahtevali nujno sejo odbora za kulturo – TOPNEWS.si

(VIDEO) SDS “skrbijo domnevne zlorabe mladoletnih deklet”, zato so zahtevali nujno sejo odbora za kulturo

(VIDEO) SDS “skrbijo domnevne zlorabe mladoletnih deklet”, zato so zahtevali nujno sejo odbora za kulturo

Poslanska skupina SDS je danes vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za kulturo. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal poslanec Andrej Hoivik, bodo na seji ministrstvo za kulturo pozvali, da pripravi poročilo, kako so se v zadnjem desetletju porabljala sredstva, namenjena umetniškemu ustvarjanju.

Po Hoivikovih besedah so v SDS v luči zadnjih dogodkov v kulturni sferi preverili javno dostopne podatke o financiranju nevladnih organizacij na področju umetnosti v preteklem desetletju. Za umetniško ustvarjanje, “od filmskih produkcij do razstav in raznih performansov”, je bilo v tem obdobju namenjenih več kot 55 milijonov evrov.

V SDS so po njegovih besedah prepričani, da so v preteklem desetletju “v nemalo primerih kulturniki svoj status zlorabili in da njihovo ustvarjanje ni prispevalo k dvigu kulture v našem prostoru”. Pojmovanje, kaj je prava umetnost v sedanjem času, je “veliko krat tudi stvar širše razprave in različnih vidikov, vendar pa ne moremo mimo tega, da mora biti prav ministrstvo za kulturo prvi branik slovensk kulture in njene zapuščine ter ugleda v domači pa tudi mednarodni javnosti”.

V nadaljevanju je naštel nekaj primerov umetniških performansov iz zadnjega obdobja, ki SDS vzbujajo skrb.

Poslanec Hoivik je predstavil “zadnjo od provokacij slovenske izprijene umetnosti” – plakat z ženskimi genitalijami avtorja Žige Kariža, enega od treh umetnikov, ki so se preimenovali v Janeza Janšo.

Takšne ekscese namreč plačujemo davkoplačevalci. Izpostavil je razstavo zadnje čase razvpitega Dušana Smodeta, kjer so na ogled vse javnosti v Ljubljani na Tivolski cesti razstavljena gole figure živih ljudi. Gre za  umetniško instalacijo skupine umetnikov z naslovom Dihaj aprila 2021, v okviru katere so v izložbenem oknu galerije Fotopub stali goli z vrečkami na glavah.

“Ob dejstvu, da pa so v javnost pricurljale informacije, da se je na performansih, ki jih je organiziral Smodej, zlorabljalo dekleta, in to celo mladoletna, ter nelegalno posedovalo prepovedane droge, je to za nas popolnoma nedopustno, zato se mora ta dejanja najostreje sankcionirati,” je dejal  poslanec Andrej Hoivik in dodal:

“Dodatna skrb pa je na mestu, saj se v javnosti pojavljajo avdiovizualni dokazi, da je za to lahko vedel tudi  sam vrh vlade oziroma vladne stranke Levica. Na eni izmed razstav Fotopuba je bil namreč opažen podpredsednik vlade Luka Mesec”.

Dodal je, da predvsem zadnji dogodki, ki so se zgodili na področju umetniškega razstavljanja v Fotopubu, pričajo, “da se iz javnih sredstev financirajo projekti, ki jih težko razumsko opredelimo kot umetnost z dodano vrednostjo”. Po njegovih besedah je nadvse zaskrbljujoče, da umetniki javna sredstva namenjajo za zabave, ne izplačujejo pa svojih podizvajalcev in ne oddajo letnih poročil, kar od njih zahteva slovenska zakonodaja.

Navezal se je na besede ministrice za kulturo Aste Vrečko v večerni informativni oddaji, da od Društva za sodobno kulturo Fotopub, katerega zastopnik je novomeški kulturnik Dušan Smodej, za leto 2021 še niso prejeli poročila. “Ob dejstvu, da pa so v javnost pricurljale informacije, da se je na performansih, ki jih je organiziral Smodej, zlorabljalo dekleta, in to celo mladoletna, ter nelegalno posedovalo prepovedane droge, je to popolnoma nedopustno, zato se mora ta dejanja najostreje sankcionirati,” je dejal.

Kot je še povedal, je zaradi vsega naštetega poslanska skupina SDS danes na predsednico odbora DZ za kulturo Tamaro Vonta naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bodo poslanci SDS ministrstvo za kulturo med drugim pozvali, da pripravi poročilo, kako so se sredstva, namenjena umetniškemu ustvarjanju, porabljala in ali je šlo za transparentno porabo davkoplačevalskega denarja.

COMMENTS

Wordpress (0)