Hrvaška načrtuje širitev terminala za UZP na Krku – TOPNEWS.si

Hrvaška načrtuje širitev terminala za UZP na Krku

Hrvaška načrtuje širitev terminala za UZP na Krku

Hrvaška vlada je napovedala 180 milijonov evrov vredno naložbo v razširitev zmogljivosti terminala za UZP na otoku Krk in izgradnjo novega plinovoda. Hrvaška v želji po povečanju oskrbe s plinom krepi zmogljivosti LNG, okoljevarstvene organizacije pa menijo, da vlada s to napovedjo zavaja javnost.
Hrvaška vlada namerava v razširitev zmogljivosti plavajočega terminala za UZP na Krku vložiti 180 milijonov evrov in zgraditi nov plinovod.

Terminal na severnojadranskem otoku je bil predan v obratovanje januarja 2021. Po napovedi vlade naj bi letno zmogljivost plinskega terminala povečali z 2,6 milijarde kubičnih metrov na 6,1 milijarde kubičnih metrov. Projekt vključuje tudi naložbe v nov plinovod za povezavo mest Zlobin in Bosiljevo na severozahodu Hrvaške.

Ocenjena vrednost plinovoda je 155 milijonov evrov, 25 milijonov evrov pa je namenjenih za širitev zmogljivosti UZP. Zaenkrat še niso bili določeni časovni okviri projekta.

Hrvaški premier Andrej Plenković je povedal, da zmogljivost terminala za utekočinjeni zemeljski plin na Krku znaša približno polovico zmogljivosti terminalov za utekočinjeni zemeljski plin, ki jih namerava Nemčija zgraditi leta 2024, in sicer 13 milijard kubičnih metrov.

Terminal na Krku predstavlja polovico zmogljivosti načrtovanih terminalov za UZP v Nemčiji, je opozoril Plenković.

Hrvaška s tem projektom, ki bo financiran iz sredstev EU in državnega proračuna, postaja “regionalno energetsko vozlišče”, so sporočili iz vlade.

COMMENTS

Wordpress (0)