(V ŽIVO) Novinarska konferenca UKC brez odziva Jožeta Golobiča, na zahtevo ministra Danijela Bešiča Loredana, po odstopu – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Novinarska konferenca UKC brez odziva Jožeta Golobiča, na zahtevo ministra Danijela Bešiča Loredana, po odstopu

(V ŽIVO) Novinarska konferenca UKC brez odziva Jožeta Golobiča, na zahtevo ministra Danijela Bešiča Loredana, po odstopu

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ne uživa več podpore ministrstva za zdravje. Po mnenju ministra Danijela Bešiča Loredana bi generalni direktor osrednje slovenske bolnišnice Jože Golobič moral takoj odstopiti in prevzeti odgovornost. Med glavnimi očitki vodstvu so slabi poslovni rezultati in številni zamujeni roki.Iz UKC Ljubljana so sporočili, da je Golobič poziv ministra k odstopu prebral v medijih in da se bo nanj odzval v naslednjih dneh. Tiskovna konferenca je bila sicer napovedana za danes, vendar se je Golobič ni udeležil, saj si bo vzel še nekaj časa za razmislek.

“Podatki so izjemno slabi. Upravljanje in vodenje največje zdravstvene ustanove je po moji oceni in tudi po oceni predsednika vlade izpod kritike. Naša odgovornost je, da tukaj na tem mestu odreagiramo,” je na včerajšnji  novinarski konferenci poudaril minister.

V. d. urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder je predstavil nekaj podatkov o delu in poslovanje bolnišnice, ki opravi več kot tretjino vseh zdravstvenih storitev v državi. V prvega pol leta je UKC posloval z izgubo 28 milijonov evrov, trend pa se iz meseca v mesec poslabšuje. “Če se bo ta trend nadaljeval, kar je zelo verjetno, bo klinični center letošnje leto zaključil s približno 60 milijoni evrov izgube,” je dejal Šabeder. Ob tem je opomnil, da bi bila izguba še večja, če UKC ne bi dobil 24 milijonov evrov pomoči države zaradi nerealiziranega programa.

Ključni razlog za slab rezultat je nerealiziran program v višini 19 milijonov evrov in izrazita rast stroškov tako materiala kot dela. Šabeder je med drugim izpostavil, da je letos ob istem številu zaposlenih precej naraslo število nadur. Ob tem UKC beleži “izredno zaskrbljujočo likvidnostno situacijo” z več desetmilijonskimi zapadlimi obveznostmi.

Poleg slabih poslovnih rezultatov so na ministrstvu kritični tudi do podaljševanja čakalnih dob. Po besedah Šabedra je bilo konec junija na različnih čakalnih seznamih 106.000 bolnikov, od tega jih na prvi pregled čaka več kot 43.000. Ob tem je spomnil, da je UKC na zadnji program za skrajševanje čakalnih dob prijavil storitve v majhnem obsegu, za okoli dva milijona evrov, kar da je “na nivoju povprečnega zasebnika”. Od teh je bilo realiziranih za 92.000 evrov storitev.

Poleg tega je minister oster do začetka energetske sanacije glavne stavbe UKC, v ponedeljek so namreč začeli s prenovo fasade na zahodni in severni strani zahodnega trakta glavne stavbe. Po besedah Bešiča Loredana so se dela začela “nekoliko na silo”, ob tem pa na ministrstvu opozarjajo na tveganje, da jim ne bi uspelo počrpati evropskih kohezijskih sredstev za energetsko sanacijo.

Naloga ministrstva zato je, da v tej fazi prevzame odgovornost in da izpelje energetsko sanacijo in prenovo UKC v skupini višini 90 milijonov evrov, predvidoma do leta 2025. Želijo si, da bi bila energetska sanacija končana do novembra prihodnje leto. Čim prej želijo izpeljati tudi razpis za notranjo prenovo bolnišnice. Na ministrstvu so namreč ostri do načina, kako UKC izbira izvajalca za notranjo prenovo, in sicer s postopkom s pogajanji brez predhodne objave za javno naročilo. UKC je trenutno v fazi pogajanj s podjetjem GH Holding, ki izvaja tudi energetsko sanacijo.

Minister je ob tem ponovno poudaril, da mora UKC Ljubljana kljub prenovi poslovati z vsemi kapacitetami, ker gre za največjo in najpomembnejšo zdravstveno ustanovo. “To je izhodišče od katerega ne odstopamo,” je dodal.

Kot je dejal Bešič Loredan, je sedaj sicer na potezi svet zavoda UKC. Z vsem je seznanjena tudi nova predsednica sveta bolnišnice Irma Gubanec. Minister meni, da bo v naslednjih 14 dneh “potegnjena taka poteza, kot mora biti”.

Za zdaj imena, ki bi ga postavili na čelo ljubljanskega UKC, nimajo, je minister pojasnil v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Golobič je vodenje ljubljanskega UKC s polnim mandatom prevzel v začetku decembra lansko leto. Pred tem je bolnišnico slabo leto vodil kot vršilec dolžnosti, potem ko je nekdanji direktor Janez Poklukar prevzel vodenje zdravstvenega resorja v času vlade Janeza Janše.

Napovedana novinarska konferenca generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) Jožeta Golobiča, ljubljanskega podžupana Janeza Koželja in vodje projektov pri Prostorožu Naje Kikelj, na kateri bodo predstavili svoj pogled na problematiko odprtih in zelenih površin na območju klinik UKC, ki so trenutno pomanjkljivo urejene.

COMMENTS

Wordpress (0)