(VIDEO) Kdo je Putinov zaveznik Aleksander Dugin, ki je bil očitna tarča bombnega napada v Moskvi v katerem je bila ubita njegova hči Darija Dugina – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo je Putinov zaveznik Aleksander Dugin, ki je bil očitna tarča bombnega napada v Moskvi v katerem je bila ubita njegova hči Darija Dugina

(VIDEO)  Kdo je Putinov zaveznik Aleksander Dugin, ki je bil očitna tarča bombnega napada  v Moskvi v katerem je bila ubita njegova hči Darija Dugina

V eksploziji avtomobila v bližini Moskve je umrla Darija Dugina, je sporočila ruska policija. Gre za hči vplivnega ruskega desničarskega ideologa Aleksandra Dugina, ki ga mediji pogosto imenujejo za “Putinove možgane”.  Sama je bila sicer goreča zagovornica ruske vojaške agresije na Ukrajino ba z očetom pa sta bila na seznamu sankcij ZDA in Velike Britanijem piše angleški Guardian.

 

Z dolgimi lasmi in sivo-belo brado je Dugin nedvomno eden najbolj znanih ruskih ideologov in so ga različno opisovali kot »Putinove možgane« ali »Putinov Rasputin«. Vendar njegov dejanski vpliv na ruskega predsednika ostaja predmet burne razprave.

Dugin, rojen leta 1962 v vojaški družini na visokih položajih, je svoja zgodnja leta preživel kot protikomunistični disident. Pridružil se je različnim ekscentričnim avantgardnim kolektivom, ki so nastali v zadnjih dveh desetletjih Sovjetske zveze, kjer je bil znan po svojem spogledovanju s politiko nacistične Nemčije.

Nacionalno pozornost je pritegnil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja kot pisec skrajno desnega časopisa Den . V manifestu iz leta 1991, objavljenem v Den, je Dugin najprej predstavil svojo protiliberalno in ultranacionalistično vizijo Rusije, države, za katero je dejal, da se ji je usojeno soočiti z individualističnim, materialističnim Zahodom.

V burnih letih po razpadu Sovjetske zveze je Dugin skupaj z romanopiscem Eduardom Limonovim ustanovil nacionalboljševiško stranko, ki je združevala fašistično in komunistično-nostalgično retoriko in simboliko.

Duginov pogled na svet je najjasneje artikuliran v njegovi publikaciji Temelji geopolitike iz leta 1997, ki naj bi postala učbenik na akademiji ruskega generalštaba in utrdila njegov prehod iz disidenta v vidnega stebra konservativnega establišmenta. V knjigi je Dugin predstavil svojo vizijo razdelitve sveta in pozval Rusijo, naj obnovi svoj vpliv z aneksijami in zavezništvi, hkrati pa je razglasil svoje nasprotovanje Ukrajini kot suvereni državi.

“Ukrajina kot država nima geopolitičnega pomena, posebnega kulturnega pomena ali univerzalnega pomena, nobene geografske edinstvenosti ali etnične ekskluzivnosti,” je zapisal. “Njegove določene ozemeljske ambicije predstavljajo ogromno nevarnost za vso Evrazijo in brez rešitve ukrajinskega problema je na splošno nesmiselno govoriti o celinski politiki.” Petindvajset let pozneje je ruski predsednik ponovil nekatere Duginove poglede na Ukrajino v svojem 4000-besednem eseju “O zgodovinski enotnosti Rusov in Ukrajincev” , ki so ga mnogi videli kot načrt za invazijo, ki jo je sprožil le šest mesecev po objavi.

Vendar še zdaleč ni bilo gotovo, da bodo Duginove radikalne protizahodne misli sčasoma postale mainstream v Moskvi, ko je Putin leta 2000 postal predsednik. Zdelo se je, da novoizvoljeni voditelj, ki so ga spodbujale visoke cene nafte, nadzoruje integracijo države v globalni kapitalistični sistem, medtem ko so navadni Rusi sprejeli zahodno hitro hrano in pop kulturo.

Duginove neliberalne totalitarne ideje so označili za nepomembne in znašel se je na obrobju politične oblasti. Kljub temu je še naprej pisal in predaval ter razvijal koncept evrazijstva, fašistične politične doktrine z ruskim okusom, ki vidi Moskvo kot središče rivalskega imperija atlantističnemu zahodu.

Duginov položaj se je spremenil leta 2012, ko je Putin po množičnih protivladnih protestih ponovno prevzel oblast in je ruski voditelj sprejel konservativno vizijo svoje države. Dugin se je počutil dodatno upravičenega, ko je Rusija leta 2014 priključila Krim in po prozahodni revoluciji v Kijevu začela krvavo vojno v Donbasu.

“Mislim, da bi morali ubijati, ubijati, ubijati [Ukrajince], drugega govora ne more biti,” je takrat dejal Dugin v enem od video nagovorov svojim sledilcem, zaradi česar je postal ena najbolj osovraženih ruskih javnih osebnosti v Kijevu. Kljub Duginovi nasilni retoriki je še naprej potoval v tujino in ohranjal tesne stike z misleci evropske nove desnice, ki so prav tako obsodili liberalizem, feminizem in prevlado ZDA. Pogosto so ga vabili tudi na konference po vsem svetu, kjer je leta 2019 v Amsterdamu razpravljal o francoskem filozofu Bernard-Henriju Lévyju .

Dugin naj bi potoval brez varnosti v Rusiji in zunaj nje, kar so nekateri naglo izpostavili kot eno od možnih razlag za sobotni napad, katerega namen naj bi bil ubiti.

Dejanski vpliv Dugina na Putinove vsakodnevne operacije je že dolgo predmet razprav, pri čemer so ga nekateri strokovnjaki za Rusijo imenovali “Putinov duhovni vodnik”, drugi, večinoma tisti v Moskvi, pa so rekli, da je nepomembna oseba, ki si želi videti blizu v Kremelj zaradi osebnega dobička. Dugin naj bi za intervjuje z zahodnimi mediji zahteval kar 500 evrov (425 funtov).

“Ta karikaturalna psevdointelektualna zvijača zagotovo ni del sistema odločanja,” je nekaj ur po napadu na avtomobil zapisal Leonid Volkov, ključni zaveznik zaprtega kritika Kremlja Alekseja Navalnega. Kljub temu je njegova oblika ruskega nacionalizma nedvomno postala priljubljena med večjim delom ruske politične elite, njegovi pogledi pa so pomagali oblikovati ideje za invazijo na Ukrajino. Umor Duginove hčerke Darje, prokremeljske novinarke, ideološko povezane s svojim očetom, bo šokiral vrhove ruske družbe.

Posnetki zgorelega avtomobila, ki so zaokrožili po Rusiji, bodo obudili tudi spomine na turbulentna devetdeseta leta, ko so bili atentati z avtomobili bombami rutina, temačna značilnost prejšnjega obdobja, za katerega je Putinovo predsedovanje jamčilo, da se bo končalo.

Dugin je znan po razvijanju skrajno desničarskega pogleda na mesto Rusije v svetu. Opisali so ga kot “ruskega fašista” in je znan teoretik zarote. Nekateri trdijo, da je pomagal oblikovati ekspanzionistično zunanjo politiko ruskega predsednika. Toda vpliv Dugina na Putina ostaja predmet špekulacij, saj mnogi poznavalci trdijo, da je bil njegov vpliv na Kremelj minimalen.

Kremelj je prek državnih medijev vseeno našel uporabo za Dugina, včasih je prevzel njegovo agresivno ideologijo, drugič pa ga je uporabil za diskreditacijo pozivov k agresivnejšemu nacionalizmu v politiki. Nedvomno pa se zdi, da sta njegov svetovni nazor o spopadu civilizacij in njegovo zavračanje ukrajinske državnosti postala mainstream v Rusiji, čeprav na Dugina še vedno gledajo kot na človeka na oddaljenem robu oblasti.

Združeno kraljestvo in ZDA sta Dugina in njegovo hčer kaznovala zaradi delovanja za destabilizacijo Ukrajine. Urad Združenega kraljestva za izvajanje finančnih sankcij je v svoji prijavi Dugino označil za “pogosto in odmevno osebo, ki prispeva dezinformacije v zvezi z Ukrajino in rusko invazijo na Ukrajino na različnih spletnih platformah”.

Ameriško finančno ministrstvo jo je sankcioniralo kot glavno urednico spletne strani United World International, za katero je trdilo, da je v lasti Putinovega zaveznika Jevgenija Prigožina. Po navedbah preiskovalcev je do eksplozije avtomobila prišlo v soboto zvečer med vožnjo v enega od predmestij Moskve. Po prvih dognanjih je eksplodirala v vozilo podtaknjena bomba, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju medijev je bila 29-letna novinarka in politologinja Darja Dugina na  seznamu sankcij  Velike Britanije zaradi širjenja propagande in lažnih novic glede vojne v Ukrajini, ki jo je 24. februarja zagnal ruski predsednik Vladimir Putin. Preiskovalci sicer še preučujejo, ali je bil bombni napad namenjen Dugini ali komu drugemu.

Tudi njen oče, radikalni ruski filozof in skrajni nacionalist Aleksander Dugin, velja za enega od ideologov ruskega napada na Ukrajino. Na Zahodu ga pogosto imenujejo “Putinovi možgani” oz. “Putinov Rasputin”, ker ima velik vpliv na ruskega predsednika in njegovo razmišljanje.

Že dolgo je zagovarjal združitev vseh ozemelj z rusko govorečimi prebivalci in vzpostavljanje novega ruskega imperija. Je goreč zagovornik ruske invazije na Ukrajino. Na seznamu oseb, proti katerim je Zahod uvedel sankcije, pa je že vse od leta 2014, ko si je Rusija priključila Krim. Tudi to potezo je Dugin podprl.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax se je Dugin v soboto skupaj s hčerko udeležil “domoljubnega festivala”, nato pa naj bi dogodek skupaj zapustila. A v avtomobilu je bila samo Darja.

Ruski nacionalisti in voditelji proruskih sil v Ukrajini so že ocenili, da je šlo za poskus atentata na Dugina. “Teroristi ukrajinskega režima so poskušali likvidirati Aleksandra Dugina, a so ubili njegovo hčer,” je sporočil vodja samooklicane doneške republike Denis Pušlin.

Komentatorji v Ukrajini sicer dvomijo, da bi bile ukrajinske sile ob soočanju z rusko vojsko na domačem sploh zmožne izvesti takšen napad, še poroča dpa.

Tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je danes zatrdil, da ukrajinske oblasti nimajo nič z atentatom na Dugino. “Ukrajina ni kriminalna država – kot je Ruska federacija – in zagotovo ni teroristična država,” je dejal po poročanju portala Ukrajinska Pravda.

Menil je še, da bi šlo lahko tudi za potezo, ki naj bi še dodatno okrepila mobilizacijo v podporo ruski vojaški operaciji v Ukrajini, še poroča dpa.

 

COMMENTS

Wordpress (0)