( V ŽIVO) Nika Kovač komentira pričevanja profila Proti nasilju Dušana Smodeja in aktualno situacijo ter se brani pred Janševimi in Bojano Požarjem – TOPNEWS.si

( V ŽIVO) Nika Kovač komentira pričevanja profila Proti nasilju Dušana Smodeja in aktualno situacijo ter se brani pred Janševimi in Bojano Požarjem

( V ŽIVO) Nika Kovač komentira pričevanja profila Proti nasilju Dušana Smodeja in aktualno situacijo ter se brani pred Janševimi in Bojano Požarjem

Afero o domnevnih spolnih deliktih v Ljubljani, v katere naj bi bila domnevno  vpletena tudi politična elita slovenske leve scene, se je na na Facebooku odzvala tudi Nika Kovač iz Inštituta 8. marec.

“Sedimo na sestanku v naši pisarni. Pogovarjamo se o aktualnih dogodkih na ljubljanski sc Instagram so ponovno preplavila pričevanja o spolnem in drugem nadlegovanju in nasilju. Izpovedi ljudi. Screenshoti zapisov žrtev. Velike stiske. Sram. Negotovost. Zavedanje, da storilec zaseda pozicije moči. Pred dobrim letom smo podobne zapise videli na portalu Železnicezlom. Številna pričevanja o spolnem nadlegovanju in nasilju. Posilstvih na vlakih. Napadih.  Železnice so profil blokirale. Proti nasilju niso ukrepale. Spremenilo se ni nič. Spolno nadlegovanje in nasilje se tokrat pojavljata v drugi sferi. Žrtve spremlja strah pred razkritjem. Grozot do zdaj niso prijavile.  Na sestanku se pogovarjamo, kaj lahko storimo.

Zaradi domneve nedolžnosti v kazenskem pravu o storilcu poimensko do zaključenih postopkov ne smemo govoriti in ne bomo govorili.

Lahko pa žrtvam damo jasno sporočilo: Niste same. Tudi mi smo tukaj. Če se odločite nasilje prijaviti, če se odločite ukrepati, vam lahko pomagamo. S pravno pomočjo. Z zbiranjem sredstev. Usmerjanjem na pristojne organizacije.  Spolno nadlegovanje in nasilje lahko premagamo samo skupaj. Nikamor ne gremo”.

https://twitter.com/KrainzJodl/status/1561405892913938436

Policija intenzivno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih, so sporočili s policije. Morebitne oškodovance pozivajo, naj podajo prijavo. Kot so sporočili s policije, so zbiranje obvestil in drugi ukrepi usmerjeni v preverjanje okoliščin in potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, pri katerih se storilec preganja po uradni dolžnosti.

Preverjajo tudi, ali so v tem primeru prejeli kakršne koli prijave (tudi anonimne, ki bi jih lahko povezali s tem primerom), kar pa se, kot navajajo, v dosedanjem preverjanju ni potrdilo, razen prejete prijave o sumu domnevnega izsiljevanja zaradi dolga, katere vsebino in okoliščine še preverjajo. Na policiji pozivajo vse oškodovance domnevnih kaznivih dejanj, da primere prijavijo policiji, in sicer na najbližji policijski postaji, na interventno številko 113 ali preko e-naznanila kaznivega dejanj. Pozivajo tudi druge osebe, ki morda razpolagajo z informacijami o okoliščinah domnevnih kaznivih dejanj, da jih sporočijo policiji, kar lahko naredijo tudi na anonimni telefon policije 080 1200 ali prek anonimne e-prijave.

Za kateri primer gre, na policiji sicer ne razkrivajo, prav tako, kot pravijo, zaradi varstva osebnih podatkov na morejo odgovarjati na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne ali določljive fizične osebe. Nekateri mediji so sicer v zadnjih dneh pisali o očitkih o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah, ki letijo na novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Josipa Smodeja. Na Instagramu je bila vzpostavljena tudi stran Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer objavljajo anonimna pričevanja izkušenj z njim. Smodej po poročanju Slovenskih novic očitke zanika.

V Inštitutu 8, marec pa so na Twittrerju zapisali  ob tem zapisali: “Zadnje dni nas številni simpatizerji stranke SDS ponovno obtožujejo in napadajo. Govorijo, da nismo legitimni, da ne smemo pripravljati zakonodajnih predlogov in organizirati kampanj. Stranka SDS vedno znova načrtno pozablja, da demokracija ni samo to, da gremo vsaka štiri leta na volitve. Del naše politične ureditve je tudi neposredna demokracija, ki smo jo izvajali že v času vlade Marjana Šarca, Mira Cerarja in Janeza Janše in jo bomo tudi med mandatom aktualne vlade.

Po 44. členu ustave ima vsak državljan pravico sodelovati pri upravljanju javnih zadev. Zakonodaja nam omogoča sodelovanje pri referendumih in pripravljanje zakonov.
Z veseljem sporočamo, da naše delo nadaljujemo.
Jutri bomo ob 10.00 predstavili novo kampanjo Inštituta 8. marec.
Se vidimo!”

Tiskovna konferenco Inštituta 8. marec bomo na Topnews.si in You Tube kanalu Toptv.si prenašali v živo ob 10.uri:

COMMENTS

Wordpress (0)