“Če naj bi bile zlorabe za del kulturnega establishmenta praksa in se je (končno) odprla možnost za pregon in red, je premeščanje fokusa na politično diskreditacijo dvakrat bolj zavržno” – Miha Kordiš & ostali o aferi Smodej – TOPNEWS.si

“Če naj bi bile zlorabe za del kulturnega establishmenta praksa in se je (končno) odprla možnost za pregon in red, je premeščanje fokusa na politično diskreditacijo dvakrat bolj zavržno” – Miha Kordiš & ostali o aferi Smodej

“Če naj bi bile zlorabe za del kulturnega establishmenta praksa in se je (končno) odprla možnost za pregon in red, je premeščanje fokusa na politično diskreditacijo dvakrat bolj zavržno” – Miha Kordiš & ostali o aferi Smodej

Socializacija krivde  za domnevno afero  Smodej  je v zadnjih dneh dosegla vrhunec.  “Kaj smo se naučili v zadnjih 24 urah? Ko posiljuje nek kulturnik, posiljujejo vsi kulturniki, celotna levica, jenullovi kolesarji, skratka vsi anti JJ…, ” je zadevo na Tyitterju komentiral novinar Novica Mihajlović.

 

 

 

 

Novinar  Bojan Požar,  ki je afero Smodej  povezal povezal s smrtjo  enega od ustanovnih članov umetniškega kolektiva Irwin in Neue Slowenische Kunst  Romana Uranjeka, nato pa zahteval, da se  “po partijsko” do afere opredelijo vsi praktično  celotna politična Levica.

Požarjeva “prozivka” se je nanašal tako na Inštitut 8.  marec kot  tudi na petkove kolesarske protestnike oziroma  Jašo Jenullam ki  je obtožbe o poznanstvu s Smodejem  zanikal. » Ne poznam Dušana Smodeja, nikoli nisem z njim sodeloval, prijateljeval, se družil ali obiskoval zabav na katerih bi bil on prisoten. Obtožbe spolnih zlorab mora nujno preiskati policija in po potrebi obravnavati sodišče,« je zapisal in tudi sam avtorja članka označil za lažnivca.

Včeraj je zadevo že komentiral Jaša Jenull danes pa se je oglasil tudi  Miha Kordiš: “Se vračam iz poletne odsotnosti, me pričaka blatenje in podtikanje /…/. Z afero Smodej nimam nič, cela scena mi je priskutna. Bolj kot laži iz desnih trobil, na katere je človek v politiki navajen, me razjezi zavajanje razkrivajočega se okoriščanja s položajem in nasilja na plehko dnevnopolitično obračunavanje. Če naj bi bile zlorabe za del kulturnega establishmenta praksa in se je (končno) odprla možnost za pregon in red, je premeščanje fokusa na politično diskreditacijo dvakrat bolj zavržno. Čaka jo sodni epilog. /…/ Pozivam vse, ki so žrtve tovrstnega ravnanja, da se odzovejo na poizvedovanja policije. Če organom pregona ne zaupajo, so tu Društvo za nenasilno komunikacijo ali katera druga nevladna organizacija, ki se s pomočjo žrtvam nasilja ukvarja.”

 

 

Ministrica Asta Vrečko je v izjavi za javnost komentirala tudi objave njenih fotografij v nekaterih medijih, na katerih se pojavlja z domnevnim storilcem. Podala je pojasnilo o njegovem nedavnem obisku na ministrstvu za potrebe intervjuja, kamor je prišel kot urednik portala Kulturnik, ki ga ureja Beletrina, ministrstvo pa ga financira. Kot je povedala, sama z njegovim obiskom ni bila vnaprej seznanjena, Beletrina pa je bila za urejanje portala izbrana na javnem razpisu maja lani. So pa na ministrstvu po njenih besedah že sprožili pregled sodelovanj s Smodejem, ki so se vsa dogajala v preteklosti.
Nika Kovač je danes na tiskovni konferenci ob lansiranju  kampanje “Za otroke gre –  Za brezplačna šolska kosila,” sicer potrdila, da je Smodej podpisan pod njihovo peticijo iz leta 2019, kjer so se zavzeli za zaščito  žrtev spolnega nasilja, vendar da sicer z njim niso sodelovali. “Žrtvam smo pripravljeni nuditi pomoč, tudi pravno. Imamo zelo jasne procese, kako v inštitutu postopamo, ko pride do takšnih pričevanj. Ker sledimo črki zakona, moramo upoštevati domnevo nedolžnosti, hkrati pa vedno verjamemo žrtvam in zato jim nudimo to oporo. Trenutno se na nas ni obrnila še nobena,” je pojasnila Kovačeva.

“S Smodejem nisem nikoli imel nič. Vse insinuacije ostro zavračam in napovedujem, da bodo dobile sodni epilog. Ob tem pa najostreje obsojam vsakršno spolno nasilje in izražam podporo vsem žrtvam – ki jih obenem pozivam, naj ga prijavijo pristojnim organom. Sam pa bom preveril, kaj lahko na področju našega ministrstva izboljšamo – tako za preprečevanje spolnega nasilja kot za pomoč žrtvam,« pa je  zadevo komentiral koordinato Levice Luka Mesec.

Oglasila se je tudi nekdanja poslanka Violeta Tomić ki jo je Bojan Požar povezal z nesrečnim primerom samomora Romana Uranjeka. » Odločno se distanciram od umazanih insinuacij /…/. Mene v tej zgodbi ni,« je zapisala in tako kot Mesec in še kdo, je avtorju zagrozila s tožbo za za obrekovanje in blatenje njenega dobrega imena.

Ker ni bilo hitrega odziva ob izbruhu afere, je avtor za pomenljivo molčanje s prstom pokazal tudi na poslanca Levica Miho Kordiša, ki pa se je na »blatenje« njegovega imena odzval danes popoldan (ponedeljek). »Se vračam iz poletne odsotnosti, me pričaka blatenje in podtikanje /…/. Z afero Smodej nimam nič, cela scena mi je priskutna. Bolj kot laži iz desnih trobil, na katere je človek v politiki navajen, me razjezi zavajanje razkrivajočega se okoriščanja s položajem in nasilja na plehko dnevnopolitično obračunavanje. Če naj bi bile zlorabe za del kulturnega establishmenta praksa in se je (končno) odprla možnost za pregon in red, je premeščanje fokusa na politično diskreditacijo dvakrat bolj zavržno. Čaka jo sodni epilog. /…/ Pozivam vse, ki so žrtve tovrstnega ravnanja, da se odzovejo na poizvedovanja policije. Če organom pregona ne zaupajo, so tu Društvo za nenasilno komunikacijo ali katera druga nevladna organizacija, ki se s pomočjo žrtvam nasilja ukvarja.”

COMMENTS

Wordpress (0)