(VIDEO) V New Yorku napadli avtorja Satanskih stihov Salmana Rushdieja – Rushdie utrpel vbodno rano z nožem na vratu – TOPNEWS.si

(VIDEO) V New Yorku napadli avtorja Satanskih stihov Salmana Rushdieja – Rushdie utrpel vbodno rano z nožem na vratu

(VIDEO) V New Yorku napadli avtorja Satanskih stihov Salmana Rushdieja – Rushdie utrpel vbodno rano z nožem na vratu

Na odru v ameriški zvezni državi New York so danes napadli indijsko-britanskega pisatelja Salmana Rushdieja, poročajo tuje tiskovne agencije. O zdravstvenem stanju Rushdieja za zdaj ni informacij. Policija je potrdila, da je šlo za napad z nožem. Policija pravi, da je bil osumljenec napada na Rushdieja aretiran. Rushdie je utrpel očitno vbodno rano na vratu in so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, je dodala policija.

Na prizorišče incidenta v mestu Chautauqua na zahodu zvezne države New York so poklicali policijo in reševalne službe, je potrdila policija. Videoposnetek incidenta prikazuje ljudi, ki so Rushdieju po napadu priskočili na pomoč.

75-letni Rushdie je v preteklosti večkrat doživel grožnje s smrtjo. Zaradi romana Satanski stihi, ki naj bi domnevo očrnil islam, je leta 1989 nekdanji iranski verski voditelj ajatola Homeini zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo  zaradi njegovega pisanja. Iran je kasneje odstopil od ukaza in Rushdie je zadnja leta živel razmeroma odprto. Njegovo stanje po petkovem napadu ni  znano.

Napadalec naj bi po poročanju ameriške tiskovne agencije Associated Press pisatelja udaril ali zabodel deset do 15-krat. Poleg vboda v vrat naj bi pisatelj utrpel tudi manjšo poškodbo glave, poroča britanski BBC. Napad je po navedbah očividcev trajal približno 20 sekund.

“Ne poznamo podobnega primera javnega nasilnega napada na književnika na ameriških tleh,” je v izjavi po incidentu dejala izvršna direktorica ameriškega PEN Suzanne Nossel.

75-letni Rushdie je v preteklosti večkrat doživel grožnje s smrtjo. Zaradi njegovega romana Satanski stihi, ki naj bi domnevo očrnil islam, je leta 1989 nekdanji iranski verski voditelj ajatola Homeini zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo.

Kasneje je bil dejansko ubit japonski prevajalec njegovega romana, medtem ko se je bil pisatelj primoran skriti. Dobil je tudi policijsko zaščito. Obdobje skrivanja je kasneje opisal v avtobiografiji iz leta 2012 z naslovom Joseph Anton, kar je njegov psevdonim, ki si ga je izbral ob izreku fatve.

Rushdie sicer velja za mojstrskega pripovedovalca in ikono svobode izražanja, kot tudi za provokatorja. Svetovno slavo je pisatelju prinesel roman Otroci polnoči, za katerega je leta 1981 prejel prestižno bookerjevo nagrado. Njegov slog je magični realizem, v katerem se realistični dogodki prepletajo s fantastičnimi vsebinami.

Skupno je Rushdie objavil več kot 20 leposlovnih, strokovnih in drugih del. Leta 2007 ga je britanska kraljica razglasila za viteza.

 

COMMENTS

Wordpress (0)