“Revni zaposleni imajo dve ali tri službe… življenje (v Ameriki op.av.) je nenehno delo, boj za preživetje” – Nika Kovač Inštitut 8. marec “poroča” o življenju v ZDA – TOPNEWS.si

“Revni zaposleni imajo dve ali tri službe… življenje (v Ameriki op.av.) je nenehno delo, boj za preživetje” – Nika Kovač Inštitut 8. marec “poroča” o življenju v ZDA

“Revni zaposleni imajo dve ali tri službe… življenje (v Ameriki op.av.) je nenehno delo, boj za preživetje” – Nika Kovač Inštitut 8. marec “poroča” o življenju v ZDA

V javnosti, predvsem na družbenih omrežjih, je vzbudil veliko pozornost zapis Nike Kovač, antropologinje in politične aktivistka, ki deluje kot direktorica Inštituta 8. marec, trenutno pa se izobražuje na Columbia University v New Yorku.  Inštitut 8. marec je na Twitterju objavil zapis  Nike Kovač, ki poroča o življenju v ZDA, kjer je povzela pogovor natakarico, ki dela tri službe.

“Delam kot natakarica, trgovka in nudim inštrukcije. S tem lahko plačam osnovne položnice, najemnino, zdravnika in stroške študija...V Ameriki je preprosto tako: če ne pripadaš vsaj višjemu srednjemu sloju, je nemogoče preživeti z eno samo osnovno službo. Ne gre. Življenje je nenehno delo, boj za preživetje…,” mi je ob eni izmed jutranjih kav razlagala natakarica,” so Niko Kovač tudi na Twitterju povzeli v Inštitutu 8. marec.

Zapis je pritegnil pozornost Libertarca Tomaža Štiha, ki sicer živi in dela v Londonu.

Delimo zapis naše Nike:
“Nika, imam 3 službe. Delam kot natakarica, trgovka in nudim inštrukcije. S tem lahko plačam osnovne položnice, najemnino, zdravnika in stroške študija.
V Ameriki je preprosto tako: če ne pripadaš vsaj višjemu srednjemu sloju, je nemogoče preživeti z eno samo osnovno službo. Ne gre. Življenje je nenehno delo, boj za preživetje.” mi je ob eni izmed jutranjih kav razlagala natakarica.
Hitro sem spoznala, da ima prav. V Ameriki veliko zaposlenih živi pod pragom tveganja revščine. Učiteljice v javnih šolah si iščejo popoldanska dela, da lahko preživijo. Delavnik, ki traja vsaj 15 ur, pa je nova normalnost. Revni zaposleni, ki ne morejo plačati položnic.
Revni zaposleni, ki živijo v avtomobilih, ker ne morejo plačevati najemnine. Revni zaposleni, ki na koncu meseca nimajo denarja za hrano. Revni zaposleni, ki imajo dve ali tri službe.

Revni zaposleni, ki delajo pa ne zaslužijo dovolj, da preživijo, so sestavni del ameriške družbe.
Na povsem drugem koncu sveta danes odpiram slovenske novice. Na MMC preberem: “Na centrih za socialno delo opažajo, da višje cene energentov poglabljajo finančno stisko ljudi.

Vse več je prošenj za poplačilo položnic in za pomoč pri nakupu kurjave. Pričakovati je, da se bo povpraševanje po izredni pomoči jeseni bistveno povečalo. “Revni zaposleni postajajo z višanjem življenjskih stroškov realnost slovenske družbe.
Amerika je pri poglabljanju razlik sledila predpisom neoliberalne družbe: vsak posameznik je odgovoren sam zase, država za ljudi ni dolžna poskrbeti. Odgovorni so za lasten uspeh, zdravje, stanovanja in varnost.
Nas pred poglabljanjem revščine lahko reši samo krepljenje mehanizmov solidarnosti: javnega zdravstva, šolstva, pomoči. Pred oblastjo je težka jesen. Možnost ima, da poskrbi za nas vse in utrdi skupnost, ki smo jo ustvarili.”

Sledila je “krajevno običajna” izmenjava  mnenj in  polemika.

Nekateri so na Twitterju očitno napačno razumeli zapis Nike Kovač, češ, da Nika Kovač v New Yorku dela tri službe, da bi študirala in preživela in ne da povzema pogovor z eno od natakaric, ki ji je povedala svojo zgodbo. Zavedel jih je namreč poročilo Nike Kovač. “Delimo zapis naše Nike: Nika, imam 3 službe. Delam kot natakarica, trgovka in nudim inštrukcije. S tem lahko plačam osnovne položnice, najemnino, zdravnika in stroške študija…”. Za tiste, ki so v skrbeh za Niko naj povemo, da študij Nike Kovač financira Obamova fondacija.

COMMENTS

Wordpress (0)