(VIDEO) “Mogoče se bom pa spet vrnil v zasebni sektor in mogoče se bo gospod Cirman takrat odločil, da zapusti novinarske vode” – Robert Golob se veseli vseh novih sodelavcev in “mogoče je tudi kdo med vami (novinarji op. av.), ki se nam bo nekoč kasneje pridružil na naši poti” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Mogoče se bom pa spet vrnil v zasebni sektor in mogoče se bo gospod Cirman takrat odločil, da zapusti novinarske vode” – Robert Golob se veseli vseh novih sodelavcev in “mogoče je tudi kdo med vami (novinarji op. av.), ki se nam bo nekoč kasneje pridružil na naši poti”

(VIDEO) “Mogoče se bom pa spet vrnil v zasebni sektor in mogoče se bo gospod Cirman takrat odločil, da zapusti novinarske vode” – Robert Golob se veseli vseh novih sodelavcev in “mogoče je tudi kdo med vami (novinarji op. av.), ki se nam bo nekoč kasneje pridružil na naši poti”

Predsednik vlade Robert Golob  je v današnji izjavi za medije komentiral tudi nekatere aktualne zadeve, med drugim menjavo na vrhu Urada vlade za komuniciranje (Ukom). Ob tem je znova poudaril, da so pred volitvami napovedali vojno sovražnemu govoru v medijih in da si pri tem želi tudi pomoči Ukoma.

Kot razlog za premestitev sedanjega v. d. direktorja Ukoma Dragana Barbutovskega je predsednik vlade dejal, da je Barbutovski vodenje vladnega urada prevzel začasno in bil pri tem “zmerno uspešen”. “V tem času, ko je bil z nami, smo dejansko ugotovili, da mu neizmerno bolj ustrezajo druge vloge,” je dejal.

Barbutovski bo v kabinetu predsednika vlade skrbel za mednarodno komuniciranje, če bo ponujeno funkcijo sprejel. O tem bo premierja obvestil v petek. V zadnjih dveh mesecih je Golob pri Barbutovskem pogrešal organizacijske sposobnosti in sposobnosti za delo z ljudmi.

“Primarna funkcija vodje takega urada mora biti organizacijsko menedžerska, zato se bomo zelo potrudili, da bomo našli tako osebo, sploh za stalno vodenje,” je dejal. Razpisa za direktorja Ukoma še niso objavili, ga pa nameravajo v roku dveh mesecev. V tem vmesnem obdobju se bo Ukomu kot v. d. direktorice pridružila Petra Bezjak Cirman z Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki deluje kot zaupnica delavcev na RTVS, je dejal Golob.

Po njegovih besedah zato zelo dobro pozna prakso obstoječega vodstva RTVS, za katero ne želijo, da bi se nadaljevala na Ukomu. “Zato želimo okrepiti vladni urad ravno z ljudmi, ki razumejo, kam pripelje politizacija novinarstva in kam pripelje širjenje sovražnega govora,” je dodal.

“Ali je nekaj nenavadnega, da mesto predstavnika za tisk v strani prevzame novinar? Nikomur se ne zdi to nenavadno. Večina strank ima za piarovce bivše novinarje, tako ali drugače. Ali je nenavadno, ali je prvič , da so se novinarji pojavili v politiki s pojavom “Svobode”. Dve poslanki imamo, ki sta bivši novinarki Tamara Vonta in Mojca Pašek. Ali je to prvič , da so kandidirali novinarji, zagotovo ne. Tako, da v resnici se čudim na neka način tem odzivom, kot da samo “Svoboda” ne sme imeti novinarjev med poslanci. Kot, da samo “Svoboda” ne sme imeti za piarovca novinarja. Khm …jaz verjamem, da smemo imeti tudi mi. In seveda ne samo samo mi. Tako, da to se mi zdi tako…lahek odgovor”.

Z nekdanjimi novinarji so okrepili tudi stranko Gibanje Svoboda. Mesto predsednice za odnose z javnostmi naj bi namreč prevzela zdaj že nekdanja novinarka portala Necenzurirano Vesna Vuković. Golob je ob tem povedal, da ceni vsakega, ki je dober na svojem področju, saj je v to vložil ogromno sebe in si takih sodelavcev tudi želi.

“Verjamem, da s tem, ko se ljudje zaposlijo kot predstavniki za stike z javnostjo v stranki, dejansko prevzamejo zelo javno funkcijo in potem ni več špekulacij o tem, kdo dela za koga in kdo ne dela za koga, ki so se v bistvu pojavile že pred volitvami in se sedaj ponovno lansirajo ob popolnoma neprimerni priložnosti. Jaz se veselim vseh novih sodelavcev in mogoče je tudi kdo med vami, ki se nam bo nekoč kasneje na naši poti, ker pot je še dolga, pa ne nujno samo politična, pridružil in tako morate razumeti to, kar sem povedal o gospodu Cirmanu: Mogoče se bom pa spet vrnil v zasebni sektor  in mogoče se bo gospod Cirman odločil takrat, da zapusti novinarske vode. In če se bo odločil , da jih zapusti, pa vem, da nima tega namena danes, si jaz takega sodelavca lahko samo želim. In to je bistvo moje izjave”.

Robert Golob je  s tem zavrnil kritike glede njegove  izjave, da je “Primož Cirman eden najboljših, če ne celo najboljši raziskovalni novinar v Sloveniji. Če bo kdaj to želel, ga vzamem v službo kamorkoli”. Odgovor na “očitke in poizkuse diskreditacije” pa so podali tudi na portalu Necenzurirano.si.

“Portal necenzurirano.si je začel delovati februarja 2020, prvi dogovori o njegovem zagonu pa so bili s takratnimi odgovornimi osebami bodočega izdajatelja sklenjeni že avgusta 2019. Večkrat ponavljajoče trditve, da je bil ustanovljen za ‘obračunavanje z Janševo vlado’, ne držijo, saj je ta mandat nastopila šele 13. marca 2020.

Portala v dveh letih in pol delovanja nikoli niso financirala državna podjetja. Prav tako portal nikoli ni imel nobenih ‘finančnih in vsebinskih povezav z državnimi podjetji’, kar je razvidno tudi iz našega arhiva. Ves čas sta bila edina vira financiranja portala pogodba o odkupu in trženju vsebin, sklenjena s skupino Media24, in donacije fizičnih oseb. Nikakor torej ne držijo trditve o domnevno spornem financiranju portala. Gre za laži, ki jih v povezavi s portalom in njegovimi novinarji že dlje časa širi propagandna tovarna SDS s ciljem diskreditacije in blatenja našega medija.

Žalosti nas, da jih v različnih kontekstih nekritično povzemajo tudi nekateri posamezniki, ki hkrati javno govorijo, da se zavzemajo za boj proti sovražnemu govoru v medijih,”  je zapisal  Primož Cirman.

 

 

V polemiko se je pred tem  na Facebooku vključila tudi predsednica Društva novinarjev DNS Petra Lesjak Tušek.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)