Donald Trump kot Jure Janković: “Odgovor je enak prejšnjemu” – Informator povedal FBI-ju, katere dokumente je skrival Trump in kje – TOPNEWS.si

Donald Trump kot Jure Janković: “Odgovor je enak prejšnjemu” – Informator povedal FBI-ju, katere dokumente je skrival Trump in kje

Donald Trump kot Jure Janković: “Odgovor je enak prejšnjemu” – Informator povedal FBI-ju, katere dokumente je skrival Trump in kje

Se še spomnite zaslišanja Jureta Jankovića, ki je leta 2010 na skoraj vsa vprašanja članov preiskovalne parlamentarne komisije odgovoril: “Odgovor je enak prejšnjemu.” Takšno pričanje je sicer zakonsko dovoljeno, a ker člani komisije niso dobili odgovorov na svoja vprašanja, je Jankovića kasneje zaslišalo sodišč, kjer je sicer odgovoril je na vseh 34 vprašanj, a so bili tudi tokrat njegovi odgovori bolj skopi.

Donald Trump je še leta 206 trdil, da je sklicevanje na pravice iz petega amandmaja pravzaprav priznanje krivde. Toda v sredo se je sam skliceval na to pravico med štiri urnim zagovorom v uradu newyorškega državnega tožilca, poroča New York Times.

Racija v Mar-a-Lagu je v veliki meri temeljila na informacijah zaupnega človeškega vira FBI , tistega, ki je lahko ugotovil, katere zaupne dokumente nekdanji predsednik Trump še skriva, in celo lokacijo teh dokumentov, sta za Newsweek povedala dva višja vladna uradnika .

Uradniki, ki so neposredno seznanjeni s premisleki FBI in jim je bila odobrena anonimnost, da bi razpravljali o občutljivih zadevah, so dejali, da je bila racija v rezidenci Donalda Trumpa na Floridi namerno načrtovana, da se zgodi, ko je bil nekdanji predsednik odsoten.

 

Nekoliko bolj neprijetna je  po poročanju Odločevalci FBI v Washingtonu in Miamiju so mislili, da bi zavrnitev nekdanjemu predsedniku priložnosti za fotografiranje ali ploščadi, s katere bi lahko nastopal (ali poskus preprečitve racije), zmanjšala prepoznavnost dogodka, pravi eden od virov, višji sodnik Uradnik oddelka, ki je 30-letni veteran FBI .

Prizadevanje, da bi bil napad skromen, je spodletelo: namesto tega je sprožilo besen odziv voditeljev republikanske stranke in Trumpovih podpornikov. “Kakšen spektakularen povratni učinek,” pravi pravosodni uradnik.

“Vem, da se veliko špekulira, da gre za politično preganjanje, vendar je v resnici najboljša in najslabša birokracija v akciji,” pravi uradnik. “Želeli so poudariti dejstvo, da gre za rutinsko dejanje organov kazenskega pregona, brez kakršnega koli političnega prizvoka, vendar [so] dobili ravno nasprotno.”

Oba višja vladna uradnika pravita, da je bila racija načrtovana brez političnega motiva, FBI je imel edini namen pridobiti visoko tajne dokumente, ki so bili nezakonito odstranjeni iz Bele hiše. Priprave na izvedbo takšne operacije so se začele že pred tedni, vendar sta se pri načrtovanju datuma in časa terenski urad FBI v Miamiju in sedež v Washingtonu osredotočila na načrtovano vrnitev nekdanjega predsednika na Florido iz njegovih rezidenc v New Yorku in New Jerseyju.

“Želeli so se izogniti kakršnemu koli medijskemu cirkusu,” pravi drugi vir, visoki uradnik obveščevalne službe, ki je bil obveščen o preiskavi in ​​operaciji. “Torej, čeprav je bilo birokratsko vse smiselno in se je FBI bal, da bi bili dokumenti lahko uničeni, so prav tako ustvarili prav tisto ognjeno nevihto, ki so se ji želeli izogniti, pri čemer so ignorirali posledice.”

V ponedeljek ob približno 10. uri po vzhodnem vzhodnem času se je dva ducata agentov in tehnikov FBI pojavilo na domu Donalda Trumpa na Floridi, da bi izvršili nalog za preiskavo, da bi pridobili vse dokumente v lasti vlade, ki bi jih lahko imel Trump, vendar jih je treba dostaviti v arhiv. v skladu z določbami zakona o predsedniških evidencah iz leta 1978. (Kot odgovor na škandal z elektronsko pošto Hillary Clinton je Trump sam leta 2018 podpisal zakon, po katerem je odstranitev in hramba tajnih dokumentov kazniva dejanja.)

Zakon določa, da so predsedniški zapisi last vlade ZDA in ne zasebna last predsednika. Zakon, uveden po Watergateu, da bi se izognili zlorabam Nixonove administracije, nalaga stroge kazni za neizpolnjevanje. “Kdorkoli, ki ima skrbništvo nad takim zapisom, postopkom, zemljevidom, knjigo, dokumentom, papirjem ali drugo stvarjo, namerno in nezakonito prikrije, odstrani, pohabi, izbriše, ponaredi ali uniči isto, se kaznuje z globo” 2000 $, na tri leta zapora ali pa “bo izgubil svojo funkcijo in bil diskvalificiran za opravljanje katere koli funkcije v Združenih državah.”

Dejanje in zaskrbljenost glede nezakonitega posedovanja tajnih “informacij nacionalne obrambe” sta po navedbah obeh virov podlaga za nalog za preiskavo. Racija ni imela nobene zveze s preiskavo 6. januarja ali kakršno koli drugo domnevno kršitvijo nekdanjega predsednika.

Pot do napada se je začela pred letom in pol, ko je ob prehodu iz Trumpove administracije v administracijo predsednika Joeja Bidna Nacionalna uprava za arhive in evidence (NARA) nemudoma postavila vprašanja, ali so bili predsedniški zapisi, predani zvezni agenciji za ohranjanje zgodovine, popolni ali ne.

Februarja je arhivar David Ferriero pred kongresom pričal , da se je njegova agencija začela pogovarjati s Trumpovimi ljudmi takoj po njihovem odhodu s položaja in da je Trumpov tabor v arhiv že vrnil 15 škatel dokumentov. Ferriero je dejal, da so arhivi v teh gradivih odkrili predmete, “označene kot zaupne informacije o nacionalni varnosti”, kar je sprožilo nadaljnje preiskave o tem, ali ima Trump še naprej zaupno gradivo.

Osnovne obrise dejstev okoli te časovnice je potrdil nekdanji predsednik. Pred tem je dejal, da vse uradne dokumente vrača arhivu, morebitno zmedo v zadevi pa je označil za “navaden in rutinski postopek za zagotovitev ohranitve moje zapuščine in v skladu z zakonom o predsedniških evidencah”. Trdil je tudi, da arhiv “ni ‘ničesar našel'” v tem, kar mu je že vrnil, kar je namigoval, da ni bilo nič občutljivega. Rekel je, da so bili dokumenti nenamerno odpremljeni na Florido v šesturnem prehodnem obdobju, v katerem so selile njegove stvari.

Po navedbah vira pravosodnega ministrstva je arhiv videl stvari drugače, saj je menil, da se nekdanja Bela hiša upira in še naprej poseduje nepooblaščeno gradivo. V začetku tega leta so ministrstvo za pravosodje zaprosili za preiskavo.

Vir pravi, da je konec aprila zvezna velika porota začela razpravljati o tem, ali je prišlo do kršitve zakona o predsedniških evidencah ali ali je predsednik Trump nezakonito posedoval podatke o nacionalni varnosti. S postopkom velike porote je nacionalni arhiv zveznim tožilcem zagotovil kopije dokumentov, ki jih je prejel od nekdanjega predsednika Trumpa januarja 2022. Po navedbah vira pravosodnega ministrstva je velika porota sklenila, da je prišlo do kršitve zakona.

Prejšnji teden sta tožilec v zadevi in ​​lokalni pomočnik ameriškega državnega tožilca odšla k floridskemu sodniku Bruceu Reinhartu v West Palm Beachu, da bi prosila za odobritev preiskave zasebne rezidence Donalda Trumpa. Zaprisežena izjava za pridobitev naloga za preiskavo, pravi vir obveščevalnih služb, je vsebovala številne in prepričljive podrobnosti, da je Trump še naprej posedoval ustrezne zapise v nasprotju z zvezno zakonodajo in da so imeli preiskovalci dovolj informacij, da bi dokazali, da se ti zapisi nahajajo v Mar-a- Lago – vključno s podrobnostmi, da so bili shranjeni v določenem sefu v določeni sobi.

“Da bi preiskovalci prepričali floridskega sodnika, da odobri takšno racijo brez primere, so morale biti informacije trdne, kar je trdil FBI,” pravi vir obveščevalcev.

Po mnenju strokovnjakov, ki poznajo prakse FBI, je sodnik Reinhart pregledal tožilčeve dokaze in zastavil številna vprašanja o virih in nujnosti. Sodnik je podpisal nalog za preiskavo, ki je FBI-ju omogočil, da išče ustrezen material, FBI pa je nato načrtoval operacijo, saj je želel izvesti racijo, medtem ko je Trump preživljal čas v svojem golf klubu v Bedminsterju v New Jerseyju. Vir tajne službe, ki je govoril o ozadju, je povedal, da je bil direktor tajne službe vnaprej opozorjen in da so mu pozneje povedali podrobnosti racije.

Ker je tajna služba še vedno odgovorna za varovanje nekdanjega predsednika, njegove družine in lastnine, se je FBI moral uskladiti s tajno službo, da bi pridobil dostop do posesti.

Konvoj neoznačenih črnih SUV-jev in najeti tovornjak Ryder, napolnjen s približno tremi ducati FBI-jevih posebnih agentov in tehnikov, je vstopil v vrata zgodaj zvečer. Na vratih so bili vidno prisotni tudi do zob oboroženi agenti tajne službe. Na kraju je bila prisotna tudi policijska uprava Palm Beach .

Celotna operacija je potekala razmeroma prikrito. Nobenega FBI-jevca ni bilo videti v svojih ikoničnih modrih vetrovkah, ki so naznanjale prisotnost urada. In čeprav so bili lokalni organi pregona prisotni, je policijska uprava Palm Beacha v torek tvitnila , da “ni vedela za obstoj naloga za preiskavo niti ni pomagala FBI-ju pri izvedbi naloga za preiskavo.”

Po novicah so iz prostorov odnesli približno 10-15 škatel dokumentov. Donald Trump je v izjavi dejal, da je FBI med preiskavo odprl njegov osebni sef. Trumpova odvetnica Lindsey Halligan, ki je bila prisotna med večurno preiskavo, pravi, da je FBI ciljal na tri sobe – spalnico, pisarno in shrambo. To nakazuje, da je FBI natančno vedel, kje iskati

“Ta nenapovedan napad na moj dom ni bil potreben ali primeren,” je v izjavi dejal nekdanji predsednik Trump. Racijo je označil za “nepravilno ravnanje tožilstva, orožje pravosodnega sistema in napad radikalnih levih demokratov , ki obupno nočejo, da bi leta 2024 kandidiral za predsednika.”

Čeprav Trump in njegovi zavezniki iz republikanske stranke racijo prikazujejo kot politično motivirano, je verjetno, da bo najbolj odmevala narava racije brez primere na posesti nekdanjega predsednika. Celo Trumpovi politični tekmeci so se zbrali in obsodili FBI.

Nekdanji podpredsednik Mike Pence je tvitnil , da “noben nekdanji predsednik ZDA v ameriški zgodovini še ni bil predmet racije v svoji osebni rezidenci.” Mike Pompeo , Trumpov državni sekretar in direktor Cie , je tvitnil , da mora državni tožilec Merrick Garland “pojasniti, zakaj je bila 250-letna praksa izničena s to racijo. Deloval sem v odboru v Bengaziju, kjer smo dokazali, da ima Hillary zaupne podatke. Nismo ne vržem je domov.”

Bidenova Bela hiša pravi, da predsednik ni bil obveščen o napadu na Mar-a-Lago in o njem ni vedel ničesar vnaprej. “Ministrstvo za pravosodje izvaja preiskave neodvisno in njim prepuščamo vse zadeve kazenskega pregona,” je v torek popoldne dejala tiskovna sekretarka Karine Jean-Pierre . “Ne bi bilo primerno, da komentiramo morebitne tekoče preiskave.”

Višji vir na pravosodnem ministrstvu pravi, da je bil Garland redno obveščen o preiskavi zakona o dokumentih in da je vedel za veliko poroto in kakšen material iščejo zvezni tožilci. Kljub temu vztraja, da Garland ni imel predhodnega znanja o datumu in času določenega napada, niti ni bil pozvan, naj ga odobri. “Vem, da je ljudem težko verjeti,” pravi uradnik, “toda to je bila stvar ameriškega državnega tožilca in FBI-ja.”

Direktor FBI-ja Christopher Wray je končno dal zeleno luč za izvedbo racije, je povedal višji pravosodni uradnik. “Resnično gre za primer, ko je urad napačno razumel vpliv.”
———

COMMENTS

Wordpress (0)