Mentalna in menstrualna revščina – “A za ministrice, kar vlada to podpira, so na straniščih že zastonj vložki ali še vedno menstrualna revščine?” Urednik Siola Peter Jančič na ministrico Emilijo Stojmenovo Duh naslovil vprašanje o vložkih za ministrice – TOPNEWS.si

Mentalna in menstrualna revščina – “A za ministrice, kar vlada to podpira, so na straniščih že zastonj vložki ali še vedno menstrualna revščine?” Urednik Siola Peter Jančič na ministrico Emilijo Stojmenovo Duh naslovil vprašanje o vložkih za ministrice

Mentalna in menstrualna revščina – “A za ministrice, kar vlada to podpira, so na straniščih že zastonj vložki ali še vedno menstrualna revščine?” Urednik Siola Peter Jančič na ministrico Emilijo Stojmenovo Duh naslovil vprašanje o vložkih za ministrice

Dijaška in študentska organizacija sta na začetku avgusta na vlado, ministrstvi za delo in šolstvo ter Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) naslovili poziv k zagotavljanju brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov v sanitarijah izobraževanih ustanov ter drugih javnih objektih.

V organizacijah od vlade pričakujejo, da bodisi iz državnega proračuna bodisi iz proračunov posameznih izobraževalnih ustanov zagotovi zadostno količino brezplačnih higienskih menstrualnih pripomočkov.

Tako kot pričakujemo, da sta v toaletnih prostorih na voljo toaletni papir in milo, bi morali biti brezplačno dostopni tudi ženski higienski pripomočki. Dostop do menstrualnih izdelkov je namreč temeljna človekova potreba, so poudarili v sporočilu za javnost.

Postopno uvajanje brezplačnih higienskih pripomočkov v javnih ustanovah na vladi podpirajo in so mnenja, da bi s tem znatno pripomogli tudi k razbijanju tabujev in stigmatizacije na področju reproduktivnega zdravja žensk.

“A za ministrice, kar vlada to podpira, so na straniščih že zastonj vložki ali še vedno menstrualna revščine?,” je  Twitterju je javno naslovil ministrice Golobove vlade odgovorni  urednik Siol-a Peter Jančič.

“Zbadanje, izključevanje in sram, povezani z menstruacijo, prav tako spodkopavajo načelo človekovega dostojanstva. Ko ne moreš videti in/ali razumeti težavo drugih, je boljše, da si tiho,”je v polemiki z Jančičem zapisala ministrica Stojmenova.  Sledila je burna polemika “stokovnjakov za menstruacijo in menstrualno revščino”.

https://twitter.com/DarkoVrsic/status/1556714530176106498

https://twitter.com/RomanJakic/status/1556955209003302913

Odločitev vlade, da podpre  poziv študentske in dijaške organizacije  za zagotavljanju brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov v sanitarijah izobraževanih ustanov ter drugih javnih objektih pa v Evropi ne bo med najbolj naprednimi in revolucionarnimi.

Španska vlada je recimo že  pred meseci podpla predlog za bolniško odsotnost zaradi bolečih menstruacij. Predlog zakona bi delavkam, ki trpijo zaradi menstrualnih bolečin, omogočil toliko dni bolniške odsotnosti, kolikor bi jih potrebovale.

https://twitter.com/okampakzakaj/status/1556539840031858688

https://twitter.com/Eowyf/status/1556935292552204289

Razprav na družbenih omrežjih glede pobude o brezplačnih  higienskih pripomočkih je šla v smeri kot je pri nas običajno v neverjetno banalizacijo in še enkrat se je potrdilo, da ni meje za intelektualno revščino in dno dna.

Leta 2020 je Škotska sicer postala prva država, ki se je odločila, da bo nudila brezplačne izdelke za mesečno perilo. Zakona, ki so ga potrdili poslanci, lokalnim oblastem daje zakonsko obveznost, da vsem, ki potrebujejo izdelke, zagotovijo, da jih lahko dobijo brezplačno. Shema bi morala začeti delovati v dveh letih po uveljavitvi zakonodaje totrj letos.

Možnost bolniškega staleža zaradi menstruacije je  recimo na voljo v številnih azijskih državah, a je ženske pogosto ne koristijo, saj gre marsikje še vedno za tabu, pogosto pa je prisoten tudi sram pri sporočanju razloga za odsotnost z dela nadrejenim. Na Japonskem je ta možnost uzakonjena že od leta 1947, njena dejanska raba pa je skozi leta padla s 26 odstotkov na le 0,9 odstotka žensk. V Evropi države s tovrstno možnostjo ni, v Avstraliji pa so se za to na primer odločila posamezna podjetja.

 

COMMENTS

Wordpress (0)