(VIDEO) Donalda Trumpa pod prisego zaslišuje newyorško državno tožilstvo, ki preiskuje njegove “poslovne prakse” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Donalda Trumpa pod prisego zaslišuje newyorško državno tožilstvo, ki preiskuje njegove “poslovne prakse”

(VIDEO) Donalda Trumpa pod prisego zaslišuje newyorško državno tožilstvo, ki preiskuje njegove “poslovne prakse”

Donalda Trumpa je danes pod prisego zaslišalo newyorško državno tožilstvo, ki preiskuje njegove poslovne prakse.

Nekdanjega predsednika Donalda Trumpa naj bi danes zaslišali odvetniki iz pisarne newyorške generalne državne tožilke Letitie James, so za  medije potrdili ljudje, ki so seznanjeni s tem. Gre za   po več kot triletni civilni preiskavi finance organizacije Trump. Ni pa  jasno, ali bo Trump med pričanjem za zaprtimi vrati odgovarjal na vprašanja ali uveljavil svojo pravico do petega amandmaja proti samoobtožbi.

Trump je v objavi na Truth Social v danes  zgodaj zjutraj dejal, da bo “videl” Jamesa “za nadaljevanje največjega lova na čarovnice v zgodovini ZDA! Moje veliko podjetje in mene napadajo z vseh strani. Banana Republic!” Trumpa so v zjutraj videli zapuščati Trump Tower v New Yorku, njegova povorka pa je kmalu zatem prispela do urada državnega tožilca v New Yorku.

Novica prihaja med izrednim pravnim tednom za nekdanjega predsednika. V ponedeljek je FBI izvršil nalog za preiskavo v Mar-a-Lagu , njegovem glavnem prebivališču na Floridi, v povezavi s preiskavo ravnanja s tajnimi dokumenti. V torek je zvezno prizivno sodišče zanikalo njegovo dolgotrajno prizadevanje , da bi odboru predstavniškega doma preprečil pridobitev njegovih davčnih napovedi.

Nekateri Trumpovi svetovalci so zagovarjali, da bi nekdanji predsednik odgovarjal na vprašanja, saj je pred tem pričal o svojih finančnih izkazih pod prisego, medtem ko so ga drugi posvarili pred dajanjem kakršnih koli odgovorov zaradi morebitne pravne nevarnosti, s katero se lahko sooči, so za medije  povedali poznavalci zadeve. Manhattanski okrožni tožilec ima v teku ločeno kazensko preiskavo Trumpove organizacije.

Še en pomislek, o katerem so razpravljali, pravijo poznavalci, so politične posledice neodgovarjanja na vprašanja, saj naj bi Trump leta 2024 napovedal, da bo kandidiral za predsednika. Med kampanjo leta 2016 je Trump predlagal, da je neodgovarjanje na vprašanja znak krivda. Na volilni postaji v Iowi leta 2016 je Trump rekel: “Če ste nedolžni, zakaj sprejemate peti amandma?”

Trumpovo pričanje se bliža koncu dolgotrajne preiskave zvezne države New York o tem, ali je Trumpova organizacija zavajala posojilodajalce, zavarovalnice in davčne organe tako, da jim je posredovala zavajajoče finančne izkaze.
Januarja je Jamesov urad sporočil, da je našel “pomembne” dokaze, ki kažejo, da je Trumpova organizacija v svojih finančnih izkazih uporabila napačne ali zavajajoče ocene sredstev za pridobitev posojil, zavarovanj in davčnih ugodnosti. Civilna preiskava državnega tožilca se bliža koncu in odločitev glede izvršilnega ukrepa bo morda prišla kmalu.
Nekdanji predsednik in Trumpova organizacija sta pred tem zanikala kakršno koli nepravilnost in civilno preiskavo demokrata Jamesa označila za politično motivirano. Oba, James in Trump, sta izmenjala javne bodice.
Soočenje sledi Trumpovemu neuspelemu poskusu, da bi blokiral sodne pozive za izjave njemu in njegovim otrokom, Donaldu Trumpu mlajšemu in Ivanki Trump .

Ivanka Trump je odstopila prejšnji teden, Trump mlajši pa konec julija, so povedali ljudje, ki so seznanjeni z zadevo. Trump mlajši, ki skupaj z bratom Ericom Trumpom vodi organizacijo Trump, in Ivanka Trump nista uveljavljala svojih pravic iz petega amandmaja in nista odgovarjala na vprašanja države, so povedali ljudje. Ni jasno, kaj so jih konkretno vprašali in kaj so rekli. Njihova odločitev je v nasprotju z Ericom Trumpom in nekdanjim glavnim finančnim direktorjem Trumpove organizacije Allenom Weisselbergom, ki sta ob odstavitvi leta 2020 oba uveljavila svoje pravice iz petega amandmaja več kot 500-krat.

Trump je v zadnjih desetletjih pričal pod prisego v civilnih tožbah, po odhodu s položaja pa je bil tudi odstavljen. Lani je priskrbel videoposnetek pričanja za tožbo, ki je vključevala napad zunaj Trumpovega stolpa. Zadeva se bo začela soditi jeseni. Trump je zanikal kakršne koli kršitve .

Trumpa so v prejšnjih tožbah zasliševali o točnosti njegovega premoženja in finančnih izkazov, nekaj, kar nekateri svetovalci pravijo, da je eden od razlogov, zakaj bi moral odgovarjati na vprašanja v trenutni preiskavi. V izjavi leta 2007 v tožbi zaradi obrekovanja je Trump nekoč dejal, da je svojo neto vrednost do neke mere izračunal na podlagi svojih “občutkov” in da je nekatera sredstva “najbolje zavrtel”. “Mislim, da vsi” pretiravajo glede vrednosti svojih nepremičnin, je pričal in dodal: “Kdo pa ne bi?” Je napihnil vrednost? “Ne preko razuma,” je dejal Trump.

V preteklosti je Trump poskušal prevaliti odgovornost za svoje odločitve o vrednotenju na Weisselberga, hkrati pa se zdi, da dokumenti in izjave kažejo, da je bil tudi globoko vpleten v vodenje, čeprav je Trump trdil, da je te odločitve o vrednotenju prepustil drugim. njegov posel. Trump je v izjavi iz leta 2007 dejal, da je bil edina oseba, s katero je imel opravka pri pripravi izjav o finančnem stanju, Weisselberg. Trumpa so republikanski zavezniki pozvali k pospešitvi kandidature za leto 2024 po napadu FBI

“Podal bi svoje mnenje,” je dejal Trump v izjavi. “Pogovarjali se bomo o tem,” je dejal in dodal, da je “končno” in “pretežno” Weisselberg tisti, ki je prišel do končnih vrednosti, za katere je Trump rekel, da jih vidi kot “konservativne”.

Ko so ga posebej spraševali o nihanju vrednosti iz leta v leto, je imel Trump pripravljena pojasnila. Med zaslišanjem je bil Trump zaslišan glede družinskega kompleksa v okrožju Westchester v New Yorku, imenovanega Seven Springs, kjer se je njegova vrednost v enem letu skoraj podvojila z 80 milijonov dolarjev leta 2005 na 150 milijonov dolarjev leta 2006. “Po mojem mnenju je bilo premoženje takrat ocenjeno zelo nizko in postalo je zelo — preprosto se je povečalo,” je dejal Trump. Vprašali so ga, ali ima za to stališče še kakšno osnovo, razen lastnega mnenja.
“Ne verjamem, ne,” je rekel. Poleg Weisselberga sta urad generalnega državnega tožilca in okrožni državni tožilec Manhattna zaslišala še dva, ki sta sodelovala pri pripravi računovodskih izkazov, Jeffa McConneyja, nadzornika organizacije Trump, in Donalda Benderja, zunanjega računovodjo nepremičninskega podjetja.
Trumpovi odvetniki bodo verjetno trdili, da finančni izkazi niso bili revidirani, zato bi bil vsak, ki bi se zanašal nanje, pozoren. Finančni izkazi, ki jih je pregledal CNN, kažejo, da imajo številna razkritja, ki kažejo, da niso v skladu s splošno sprejetimi računovodskimi načeli. Poleg tega nobeden od posojilodajalcev ni izgubil denarja pri transakcijah, zaradi česar bi bilo težje trditi, da so bili ogoljufani ali zavedeni.
Ocene, na katerih temeljijo vrednosti nepremičnin, je v mnogih primerih zagotovil Trumpov dolgoletni cenilec Cushman & Wakefield, ki je tudi v preiskavi . Cushman, ki je prekinil stike s Trumpom po nemirih na Kapitolu 6. januarja 2021, je zanikal kakršne koli kršitve in vztrajal pri svojem delu.

Izjave predstavljajo velika pravna tveganja za Trumpove. Če bo Trump tožil James in bo zadeva prišla do sojenja, lahko porota zoper njega izpelje “neprijazen sklep”, ker ni odgovarjal na vprašanja, kar bi lahko povzročilo višjo sodbo proti njemu, če bi bil spoznan za odgovornega. Če odgovarja na vprašanja, bi to lahko odprlo vrata potencialni civilni in kazenski odgovornosti.

Kazenska preiskava, ki jo vodi okrožni tožilec Manhattna Alvin Bragg, se je upočasnila, a ne ustavila. V začetku tega leta Bragg ni pooblastil tožilcev za predstavitev dokazov pred državno veliko poroto, potem ko je izrazil pomisleke glede trdnosti primera, je poročal CNN. Posebna velika porota, ki je zaslišala dokaze v zadevi, se je iztekla aprila, vendar bi lahko v prihodnosti sestala nova.

Bragg je aprila v intervjuju za CNN povedal : “Kadar koli imate vzporedno civilno, kazensko preiskavo, če bo v tem postopku pričanje, ga bomo seveda preučili.”

COMMENTS

Wordpress (0)