“Dopust v Sloveniji, medtem ko Britanija gori?” – Boris Johnson zaradi dopusta v Sloveniji tarča kritik angleških medijev – TOPNEWS.si

“Dopust v Sloveniji, medtem ko Britanija gori?” – Boris Johnson zaradi dopusta v Sloveniji tarča kritik angleških medijev

“Dopust v Sloveniji, medtem ko Britanija gori?” – Boris Johnson zaradi dopusta v Sloveniji tarča kritik angleških medijev

Britanski premier v odhajanju Boris Johnson in njegova žena Carrie zaključujeta poročno potovanje v Sloveniji. Zakonca sta bivala v butičnem hotelu Vila Planinka na Jezerskem, med drugim sta obiskala gore, jezera in Postojnsko jamo, kjer sta spoznala tudi človeško ribico. Johnson obisk Slovenije toplo priporoča, je poročal portal 24ur.

Zakonca Johnson sta v Slovenijo prispela v sredo, nocoj pa se vračata v London. Pred odhodom je britanski premier novinarjem dal kratko izjavo, v kateri se je slovenskim medijem zahvalil, da so spoštovali njuno zasebnost na potovanju. Obenem se je tudi zahvalil vsem, ki so jima med obiskom Slovenije pomagali raziskati lepote države.

“Toplo priporočam obisk Slovenije,” je dejal Johnson, ki ga je med drugim navdušila Postojnska jama. “Nisem vedel za njo, vendar je res vredna ogleda,” je poudaril. Na koncu se je zahvalil še celi Sloveniji, kot je sam poudaril, “edini državi, ki ima dejansko ljubezen v imenu države”.

Johnson je sicer v Veliki Britaniji deležen številnih kritik, ker se je odpravil na dopust v času, ko se gospodarska kriza na Otoku poglablja. Britanska centralna banka je prav v teh dneh opozorila na bližajočo se recesijo in zvišala obrestne mere. Bank Of England  je poslala grozljivo opozorilo o stanju gospodarstva.

“Boris in Carrie Johnson sta  na medenih tednih v slovenskem eko ​​letovišču ‘s pomirjujočo energijo’ .Vila Planinka je butični hotel s petimi zvezdicami, ki gostom obljublja, da bodo ‘upočasnili, uskladili svoj ritem z notranjim ravnovesjem,’ poroča The Telegraf.

Sodelavci iz Johnsonovega kabineta so sicer  branili “počitniške načrte”načrte Borisa Johnsona in finančnega ministra  Nadhima Zahavija medtem, ko ekonomisti opozarjajo na grozečo gospodarsko katastrofo.

“Gospod Johnson in Carrie naj bi bila v Sloveniji na “medenem tednu” po zapoznelem poročnem slavju prejšnji konec tedna. Istočasno je kancler g. Zahawi odpeljal svojo družino na počitniški dom v tujini, pri čemer se je britanska politika poleti večinoma ustavila.

Njegov namestnik, glavni finančni minister Simon Clarke, ostaja v Londonu, vendar se še ni javno pojavil, da bi razpravljal o situaciji. Da dopolni občutek političnega vakuuma, je na dopustu tudi vodja laburistov sir Keir Starmer To se je zgodilo, ko je Bank Of England poslala grozljivo opozorilo glede stanja gospodarstva v prihodnjih mesecih. Napovedala je daljšo  recesijo, ki se bo začela konec tega leta, inflacija pa bo dosegla 13 odstotkov, kar je več od prejšnje ocene 11 odstotkov.

Sodelavec Johnsona je   povedal, da je premier spremljal dogodke, medtem ko je bil odsoten.  Poslovni sekretar Kwasi Kwarteng dejal, da je v “rednem” stiku z obema politikoma, in dodal: “Tukaj sem, sem v vašem studiu, sem v obleki, nisem na dopustu”. Priznal je, da ‘ne ve’, kje je premier, a na vprašanje, kje je kancler, je  Kwarteng za Sky News povedal: ‘Minister  za državno blagajno je vedno na voljo.’

Dodal je: “Z njim sem v stiku. Pravkar sem govoril z njim … danes zjutraj na WhatsAppu, popolnoma je na tekočem s tem, kar se dogaja. ‘ In popolnoma smo osredotočeni na to, da se poskušamo spopasti s to težavo. «Povedal je, da je v rednih stikih s predsednikom vlade in kanclerjem. Popolnoma so seznanjeni glede  tega, kar se dogaja.

Toda laburistka Angela Rayner je dejala: “Torijci so sesuli gospodarstvo. Zdaj so pogrešani v akciji.’ G. Johnson po vrnitvi ne bo dolgo ostal na položaju, kandidatki za vodstvo torijevcev Liz Truss in Rishi Sunak pa se trenutno potegujeta, da ga zamenjata na 10. mestu 6. septembra.

Na vprašanje, kdo bo odgovoren, ko bo Johnson odsoten, je uradni tiskovni predstavnik premierja dejal: “To bo standardni vzorec. “Predsednik vlade bo na voljo, kot bo potrebno … podpredsednik vlade in, kot vedno v kabinetu, drugi ministri bodo na voljo za podporo, če bo potrebno.”

Niti gospod Zahawi niti glavni sekretar finančnega ministrstva Simon Clarke nista bila v Whitehallu, ko je Bank of England včeraj objavila največji dvig obrestnih mer v zadnjih 27 letih. G. Zahawi je branil svojo odsotnost in vztrajal, da “zame … ni dopusta in ne dela”. Rekel je: »Tega nikoli nisem imel v zasebnem sektorju, ne v vladi. Vprašajte katerega koli podjetnika in to vam bo povedal.«

G. Zahawi je dodal, da „odgovornost javne službe pomeni, da se nikoli ne morete izklopiti, zato sem imel vsak dan klice in sestanke“. Vir ministrstva za finance je povedal, da gospod Clarke ni bil v pisarni, ampak je bil včeraj v Londonu in je ‘delal’.

Gospod Zahawi je bil prejšnji mesec prevzet na mesto kanclerja, potem ko je odstopil Rishi Sunak. Dan po imenovanju je predsedniku vlade sporočil, da mora odstopiti. Kandidiral je na tekmovanju za vodstvo torijevcev, vendar so ga poslanci torijevcev izločili v prvem krogu glasovanja, potem ko mu ni uspelo pridobiti zahtevanega najmanj 30 podpornikov.

Nekatera prejšnja potovanja gospoda Johnsona so se izkazala za kontroverzna. Španske počitnice v vili v lasti družine ministra Lorda Goldsmitha, prav tako leta 202, so požele kritike zaradi preglednosti.
Gospod Zahawi je konec tedna uradno potrdil Liz Truss za naslednjo voditeljico. Gospod Clarke je še eden od njenih podpornikov.

Kanclerka je pohvalila “spodbujevalni” gospodarski pristop zunanjega ministra, hkrati pa nakazala, da je gospod Sunak “pogubnik”. Tudi nekatera prejšnja potovanja gospoda Johnsona so se izkazala za kontroverzna.

Mediji so poročali so, da je premier začel počitnice v Somersetu, medtem ko so talibani lani poleti napredovali proti afganistanski prestolnici, preden se je hitro vrnil v Westminster.

Nekaj ​​tednov kasneje je bil spet pod drobnogledom, ko je z družino zapustil Downing Street in se odpravil na štiridnevno potovanje, saj so Britanci in Afganistanci ostali obtičali po umiku sil iz Kabula. Takrat št. 10 potovanja ni želel opisati kot počitnice in je vztrajal, da “še naprej dela”.

Španske počitnice v vili v lasti družine ministra Lorda Goldsmitha, prav tako leta 2021, so požele kritike zaradi preglednosti. Laburisti so  Johnsona kritizirali, ker je brezplačne počitnice v španski vili takrat prijavil na seznam interesov ministrov, ne pa tudi na parlamentarni register, ki bi lahko zahteval objavo več podrobnosti, kot je vrednost bivanja.

COMMENTS

Wordpress (0)