Kitajska ustavlja vse pogovore z ZDA o vprašanjih vojske in podnebnih sprememb. Proti Nancy Pelosi pa uvaja sankcije – TOPNEWS.si

Kitajska ustavlja vse pogovore z ZDA o vprašanjih vojske in podnebnih sprememb. Proti Nancy Pelosi pa uvaja sankcije

Kitajska ustavlja vse pogovore z ZDA o vprašanjih vojske in podnebnih sprememb. Proti Nancy Pelosi pa uvaja sankcije

Kitajska je danes sporočila, da prekinja sodelovanje z ZDA na več področjih. Peking bo prekinil kitajsko-ameriška pogajanja glede podnebnih sprememb, odpovedal srečanje vojaških voditeljev obeh držav ter še dve srečanji na temo varnosti, je danes sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

S tem se je Peking odzval na obisk ameriške kongresnice Nancy Pelosi na Tajvanu. Kitajska ta otok namreč obravnava kot del svojega ozemlja in obisk politične predstavnice ZDA vidi kot provokacijo ter vmešavanje v kitajske notranje zadeve.

Pri tem kot razlog navaja neupoštevanje kitajskega nasprotovanja obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Dan zatem, ko je bila narcisoidna govornica, tako ponosna na izpolnitev svojega podviga, odlikovana z redom ugodnih oblakov …, je kitajski zunanji minister izdal streznjujoč komentar: ponovna združitev Tajvana s celino je zgodovinska neizogibnost. Prva točka: Kitajska bo to razumela kot provokativno dejanje, ki ga je dovolila Bidnova administracija, in ne kot osebno odločitev Pelosi.” Natančno to je predsednik Xi Jinping osebno povedal najemniku Bele hiše s telepromptom med napetim telefonskim klicem prejšnji teden,” je na Twitterju zapisal J. P. Damijan.

Bogdan Biščak pa dodaja: “Xi zdaj prihaja do popolnoma enakega sklepa, kot ga je letos dosegel ruski predsednik Vladimir Putin: Združene države so “sposobne doseči dogovor” in nima smisla pričakovati, da bodo spoštovale diplomacijo in/ali vladavino prava v mednarodnih odnosih. ”

Kitajska in ZDA, ki na svetovni ravni beležita največje količine izpustov toplogrednih plinov, sta lani na vrhu COP26 v Glasgowu nepričakovano sklenili podnebni dogovor. Obe državi sta obljubili, da bosta v naslednjem desetletju sodelovali pri pospeševanju podnebnih ukrepov in se redno sestajali, da bi se “spopadli s podnebno krizo”.

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo še, da Peking prekinja sodelovanje z Washingtonom tudi na področjih vračanja nezakonitih migrantov, pravosodja, mednarodnega kriminala in boja proti drogam.

Pred tem so danes iz Pekinga sporočili, da Kitajska uvaja sankcije proti Pelosijevi in njenim ožjim družinskim članom, niso pa podrobneje pojasnili, za kakšne sankcije gre. Kitajska je v odziv na obisk Pelosijeve v četrtek v bližini Tajvana začela tudi obsežne vojaške vaje, ki bodo trajale do nedelje.

 

COMMENTS

Wordpress (0)