(VIDEO) “Sem Ludvik Poljanec, Mariborčan, Slovenec, nikoli v partiji, nikoli zaposlen v javnem sektorju, imam normalno družino….” – Dobrotnik in laični pravnik Ludvik Poljanec o svojih referencah za predsednika – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Sem Ludvik Poljanec, Mariborčan, Slovenec, nikoli v partiji, nikoli zaposlen v javnem sektorju, imam normalno družino….” – Dobrotnik in laični pravnik Ludvik Poljanec o svojih referencah za predsednika

(VIDEO) “Sem Ludvik Poljanec, Mariborčan, Slovenec, nikoli v partiji, nikoli zaposlen v javnem sektorju, imam normalno družino….” – Dobrotnik in laični pravnik Ludvik Poljanec o svojih referencah za predsednika

“Sem Ludvik Poljanec  Mariborčan, Slovenec, nikoli v partiji, nikoli zaposlen v javnem sektorju, imam normalno družino, dva pridna čudovita otroka, sem zagovornik na evropskem sodišču v Strasbourgu, zastopam ljudi na sodiščih v Sloveniji Nemčiji, Avstriji , Hrvaški v BiH nisem šolan pravnik, 24 let izkušenj je naredilo svoje”.

Poljanec je ob najavi kandidature pojasnil, da se je zanjo odločil, ker se že 24 let aktivno ukvarja s človekovimi pravicami kot zagovornik na evropskem sodišču v Strasbourgu, ob čemer poudarja, da ni šolan pravnik. “Čutim, da je čas, da aktivnosti še bolj utrdim,” je dejal.

“Zaradi poznavanja pravnega in socialnega reda v Sloveniji in Evropi sem se odločil kandidirati. Glavni vzrok, da kandidiram je v tem, da sem leta 1990 bil član plebiscitne komisije, sedaj sem edini še živeči in ne morem pozabiti vznesenosti ljudi: Imeli bomo svojo državo In res zgodila se nam je čudovita lepa država Slovenija, vendar zaradi svojih aktivnosti ugotavljam, da večinoma zadeve , i smo si jih predstavljali, da bodo rešene ne deluje. Ocenjujem , da so vse aktualne politike verjetno v najboljšem namenu želele narediti čudovito pravno in socialno državo ampak moram priznati, da glede na zadeve, ki jih sedaj že 24 let rešujem to ne deluje. Ne izvršuje se ustava, sodbe evropske sodišča, pamet in razum,” je dejal.

Prišel je do zaključka, da državni uradniki, uslužbenci in institucije ne izvršujejo ustave. V vseh teh letih pa ni zaznal bistvenih sprememb na bolje, je dodal.

Za kandidaturo se je odločil tudi zaradi neenakosti, ki se po njegovem mnenju kaže že v samih volilnih sistemih. Kot neodvisni predsedniški kandidat mora za kandidaturo zbrati 5000 overjenih podpisov, kandidat, ki kandidira preko stranke, 3000, kandidat parlamentarne stranke pa le 10 podpisov poslancev. “To je zame prvovrstna butalščina, na katero opozarjam že najmanj deset let, vendar ni nobenega pametnega ukrepa s strani aktualnih politik,” pravi. Med “levimi in desnimi” politikami pa sam ne vidi razlike, je še povedal.

Med razlogi za kandidaturo je naštel še socialno stanje državljanov, prekrškovno politiko in neskladnosti pri pokojninah. Zavzema se za nov plačni sistem in spremembo dohodninske lestvice, za kar meni, da je dolžnost predsednika republike. Slednji mora po ustavi garantirati socialno in enakopravno državo, je prepričan. “Imamo predsednike republike, ki so samo za okras in delijo kolajne, samo ustave jim ni treba izvajati,” je bil kritičen. Za kandidaturo zbira podpise volivcev, kdo bo vodja njegovega štaba, pa še ne razkriva.

Ludvik Poljanec je predsednik politične stranke Stara pravda – Stranka prava, ki je v koaliciji Zavezništvo osvobodimo Slovenijo, ki jo vodi Andrej Šiško, vložila kandidaturo za letošnje državnozborske volitve. Kot edini laik iz Slovenije je na povabilo iz Strasbourga prevzel zastopanje slovenskih državljanov pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Poljanec, ki nima diplome iz prava, je do zdaj zmagal v dveh primerih.

Vlaganje kandidatur sicer uradno še ni mogoče, je pa medtem kandidaturo uradno napovedalo že več kandidatov. V tekmo za stolček v predsedniški palači se med drugim podajajo podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, nekdanji zunanji minister Anže Logar, odvetnica Nataša Pirc Musar, župan Kočevja Vladimir Prebilič, psihoanalitičarka Nina Krajnik, glasbenik Gregor Bezenšek mlajši in zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar.

COMMENTS

Wordpress (0)