(V ŽIVO) V predsedniško tekmo tudi kontroverzni Aleš Ernecl – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) V predsedniško tekmo tudi kontroverzni Aleš Ernecl

(V ŽIVO) V predsedniško tekmo tudi kontroverzni Aleš Ernecl

Ernecl je leta 2021 ustanovil Nacionalno tiskovno agencijo (NTA), za katero je v objavljenem razgovoru s kanadskim sogovornikom  dejal, da gre za »fašistični medij«. Več sodelavcev NTA tovrstnega sarkazma ni sprejelo in so odpovedali sodelovanje, kar ga je razbesnelo. Ernecl je sicer znan tudi po tem, da ne vidi dokazov o holokavstu in po ugotovitvi, da je Hitlerjev rasizem zgolj mit.
Malo po objavi prispevka pa smo bili obveščeni, da je vodstvo portala nova24tv prekinilo sodelovanje z Erneclom, ki je za portal že dalj časa delal kot novinar.

Izdajatelj NTA je bilo Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot. Glavni in odgovorni urednik NTA je Urban Purgar, vidni pripadnik skupine Rumeni jopiči, ki deluje tudi kot novinar NTA. Zastopnik NTA je Maj Šuklje. Tako Purgar in Šuklje kot tudi društvo, ki NTA izdaja, so po poročanju tednika Mladina povezani z neonacizmom; Purgar se je leta 2022 v majici z napisom neonacistične skupine Blood & Honour udeležil javnega shoda.

Avgusta 2021 so bili kolumnisti NTA Janez Novak, Rok Radovan, Ana Zagožen (ljubljanska mestna svetnica SDS), Andrej Sekulović (urednik spletnega portala Rodoljub in avtor prispevkov v medijih blizu SDS,po navedbah Mladine privrženec neonacizma Iva Svaguša (hrvaška belska nacionalistka), Robert Janec, Jiři Kočica (slovenski kipar), Maj Šuklje (po navedbah Mladine privrženec neonacizma), Aleksandar Vorkapić (soustanovitelj srbske podružnice gibanja Generacija identitete[11] in srbske neonacistične skupine Zentropa Srbija), Alen Koman (pobudnik tradicionalno-katoliškega medija Scutum Fidei in bivši kandidat NSi na državnozborskih volitvah leta 2014, Bernard Brščič (vodja stranke Domovinska liga), E. Michael Jones (tradicionalo-katoliški avtor, ki ga Anti-Defamation League prepoznava za antisemita)in Tomaž Štih (komentator in publicist).

Kmalu po ustanovitvi je počilo med Erneclom in nekaj sodelavci NTA. Nadaljnje sodelovanje so odpovedali voditelj oddaje Faktor na TV3 Aljuš Pertinač, profesor in publicist Boštjan M. Turk, Vinko Gorenak (nekdanji državni sekretar za koordinacijo med vlado in DZ) ter danes še Alojz Kovšca (predsednik državnega sveta).
Razlog: na začetku spletnega razgovora za NTA s kanadskim filozofom Stefanom Molyneuxom je Ernecl sebe predstavil kot »urednika novega fašističnega medija Nacionalne tiskovne agencije«. Zaradi tega je Boštjan M. Turk na twitterju zapisal, da z medijem, ki ga Ernecl definira kot fašističnega, ne more sodelovati. Urednika je javno prosil, naj ga izbriše iz kolofona. Tako je na twitterju od Ernecla zahteval tudi Pertinač in poudaril, da, »kar je preveč, je preveč«. Gorenak pa je zapisal, naj »ga pod temi pogoji črta iz ekipe«. Dodal je, da v nobenem primeru takšne šale niso primerne.

Ernecla je to razbesnelo. Na strani NTA je objavil eno uro trajajoči video posnetek, v katerem je grdo obračunal z omenjenimi, češ da so mu zabili nož v hrbet. Poudaril je, da je bil njegov sogovornik (v spornem videu, kjer na začetku pravi, da je NTA fašistična) Molyneuxom »zvezda za mnoge demokratično misleče Slovence« in da nobena od televizij pri nas ni sposobna izvesti takšnega razgovora s tovrstno svetovno zvezdo. Mimogrede: Molyneuxa označujejo za skrajnega desničarja, belega supremacista, rasista, zagovornika terorij zarot… Blokirali so ga na twitterju in youtubu zaradi sovražnega govora.

Spletna novinarska konferenca filozofa in kolumnista Aleša Ernecla, na kateri bo tudi uradno napovedal svojo kandidaturo za položaj predsednika republike. Novinarska konferenca se bo začela ob 20 uri.

COMMENTS

Wordpress (0)