(VIDEO) Kitajska bo od četrtka do nedelje, kot odgovor na obisk Pelosijeve, izvajala “pomembne vojaške vaje in dejavnosti usposabljanja, vključno z vajami streljanja v živo z bojno municijo” – Na Tajvanu se pripravljajo na možnost posredovanja Kitajske – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kitajska bo od četrtka do nedelje, kot odgovor na obisk Pelosijeve, izvajala “pomembne vojaške vaje in dejavnosti usposabljanja, vključno z vajami streljanja v živo z bojno municijo” – Na Tajvanu se pripravljajo na možnost posredovanja Kitajske

(VIDEO) Kitajska bo od četrtka do nedelje, kot odgovor na obisk Pelosijeve, izvajala “pomembne vojaške vaje in dejavnosti usposabljanja, vključno z vajami streljanja v živo z bojno municijo” – Na Tajvanu se pripravljajo na možnost posredovanja Kitajske

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je včerj pristala na Tajvanu. Ob obisku, zaradi katerega so se okrepile napetosti med ZDA in Kitajsko, je poudarila “neomajno zavezanost in podporo ZDA demokraciji na Tajvanu”.

Pelosijeva je z letalom Boeing C-40, ki ga upravlja ameriška vojska, priletela na letališče Songshan v Taipeju, ob prihodu pa jo je pozdravil tajvanski zunanji minister Joseph Wu.

Kitajska Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, Združenim državam Amerike pa je Peking danes znova sporočil, da bodo “nosile odgovornost in plačale ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov”.

“Obisk naše kongresne delegacije na Tajvanu časti ameriško neomajno zavezo podpori živahni demokraciji Tajvana,” je kmalu po pristanku na Twitterju sporočila 82-letna demokratka iz Kalifornije, ki je odločna podpornica Tajvana in kritičarka odnosa Kitajske do človekovih pravic praktično celotno kongresno kariero, ki sega v leto 1987.

“Naši pogovori z vodstvom Tajvana ponovno potrjujejo našo podporo partnerjem in promovirajo skupne interese, vključno z napredovanjem svobodne in odprte Indijsko-pacifiške regije,” je še sporočila Pelosijeva.

Žoga je sedaj na strani Kitajske, ki je grozila z neopredeljenimi posledicami v primeru, da do obiska Pelosijeve res pride. Predsednik ZDA Joe Biden nad njeno potezo ni navdušen, vendar pa predsednik ločeni veji oblasti ne more ukazovati. Vojska pa bo morala poskrbeti za njeno varnost.

Njen obisk je najvišji obisk ameriškega politika na Tajvanu v zadnjih 25 letih. Nazadnje je Peking na podoben način jezil takratni predsednik predstavniškega doma kongresa, republikanec Newt Gingrich, ki ni imel zadržkov, da dela težave vladi demokrata Billa Clintona.

Pelosijeva je pred obiskom zatrdila, da ta ne spreminja uradne politike ZDA do “ene Kitajske”, kar pomeni, da ne priznava Tajvana kot neodvisne države. Po drugi strani pa demokratičnemu otoku zagotavlja pomoč pri obrambi v primeru poskusa Pekinga, da si ga podredi na silo.

Najvišji vladni predstavnik ZDA, ki je obiskal Tajvan leta 2020, je bil minister za zdravje Alex Azar v vladi Donalda Trumpa. Takrat ni bilo večjih posledic za odnose med državama, ki jih je Trump zaostril že prej z uvajanjem carin na kitajski uvoz.

Tudi Gingrichev obisk ni povzročil tako ostrih reakcij Pekinga kot sedaj. Oster odziv bi lahko bil posledica odziva ZDA in zahodnih držav do ruske agresije na Ukrajino. Biden je namreč dal vedeti, da Kitajsko čakajo podobne posledice, če bo skušala izvesti kaj podobnega v zvezi s Tajvanom.

Zaradi kitajskih groženj pred napovedanim obiskom Pelosijeva praktično ni imela druge izbire kot da ga izvede, ker bi bile ob morebitni odpovedi politične posledice doma zanjo in za vse demokrate pred kongresnimi volitvami novembra prehude. Zaradi tega so bili republikanci in njihovi analitiki tisti, ki so jo spodbujali k obisku, demokrati pa so bili bolj previdni.

Če bi obisk odpovedala, bi ustvarila vtis, da se ZDA bojijo kitajskih groženj in lahko z njimi dosežejo spremembe v ameriški politiki.

Tega pa si Washington ne bo privoščil. Še posebej ne v luči napada na Ukrajino, potem ko so ZDA 20 let do ruskega predsednika Vladimirja Putina vodile politiko pomiritve. Ruska priključitev Krima za Moskvo ni imela večjih posledic, prav tako tudi ne vpletanje v ameriške volitve 2016.

Kitajska ima vso pravico sprejeti ukrepe za zaščito svoje suverenosti, so danes v luči obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu sporočili iz Moskve. Ob tem so obisk Pelosijeve označili za “očitno provokacijo”, ki vodi k povečanju napetosti v regiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

https://twitter.com/traveleraxomiya/status/1554484263869116416

“Kitajska stran ima pravico sprejeti potrebne ukrepe za zaščito svoje suverenosti in ozemeljske celovitosti glede tajvanskega vprašanja,” so v odzivu na obisk Pelosijeve v Taipeiju sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva.

“Še enkrat želimo poudariti, da smo popolnoma solidarni s Kitajsko, njen odnos do problema je razumljiv in popolnoma upravičen,” je o napovedanih povračilnih ukrepih Pekinga zaradi obiska Pelosijeve dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovi oceni obisk vodi k “povečanju napetosti” v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je opozorila, da neodgovorni ameriški politiki žalijo 1,5 milijarde Kitajcev ter da so ZDA “državni provokatorji”, ki v svet vnašajo destabilizacijo, saj v zadnjih desetletjih niso rešile niti enega konflikta, ampak so jih veliko izzvale.

Zaharova je dejala tudi, da ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se odpravlja na obisk v Azijo, v nasprotju s Pelosijevo tja prinaša sodelovanje. Lavrov bo med drugim obiskal Mjanmar in se udeležil srečanja z Združenjem držav jugovzhodne Azije (Asean) v Kambodži, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

82-letna Pelosijeva je v poznih večernih urah po lokalnem času prispela v Taipei, z obiskom pa je izrazila podporo tajvanski demokraciji. Kitajska Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, Združenim državam Amerike pa je Peking pred obiskom sporočil, da bodo “nosile odgovornost in plačale ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov”.

S kitajskega obrambnega ministrstva so kasneje sporočili, da bodo od danes pa do nedelje izvedli vojaške vaje na šestih morskih območjih okoli Tajvana, kot odgovor na obisk ameriške političarke.

Na Tajvanu so se vseeno pripravili na možnost posredovanja Kitajske, ki bi šla dlje od verbalnih groženj, v pripravljenosti pa je tudi celotna ameriška armada na daljnem vzhodu.

Nekateri analitiki omenjajo možnost ponovitve krize iz leta 1996, ko so ZDA predsedniku Tajvana Leeju Teng-huiju izdale vizo za obisk slovesnosti na univerzi Cornell, kjer je prej študiral.

Clinton je bil proti, kongres pa je sprejel resolucijo za izdajo vize in Kitajska je nato premeščala okrog 100.000 svojih vojakov, izvajala raketne poizkuse v tajvanskih vodah, ena od raket pa je celo preletela prestolnico Taipei.

ZDA so v Tajvansko ožino poslale dve bojni skupini letalonosilk, po napenjanju mišic z ene in druge strani pa so se zadeve umirile. Največja nevarnost je, da bi podobna poteza Kitajske sedaj imela hujše posledice.

COMMENTS

Wordpress (0)