(VIDEO) ZDA v napadu z brezpilotnim letalom v Afganistanu ubile vodjo Al Kaide 71.letnega Aymana al Zavahirija – TOPNEWS.si

(VIDEO) ZDA v napadu z brezpilotnim letalom v Afganistanu ubile vodjo Al Kaide 71.letnega Aymana al Zavahirija

(VIDEO) ZDA v napadu z brezpilotnim letalom v Afganistanu ubile vodjo Al Kaide  71.letnega Aymana al Zavahirija

Vodja Al Kaide Ayman al Zawahiri, ki je imel ključno vlogo pri napadih 11. septembra, je bil ubit v ameriški operaciji, pravijo uradniki.

“Dovolil sem natančen napad, ki bi ga enkrat za vselej odstranil z bojišča,” je dejal Biden. Zawahiri, ki je pravkar dopolnil 71 let, je ostal viden mednarodni simbol skupine, 11 let po tem, ko so ZDA ubile Osamo bin Ladna. V nekem trenutku je deloval kot bin Ladnov osebni zdravnik.

Zawahiri se je zatekel v središče Kabula, da bi se ponovno združil s svojo družino, je dejal Biden, in bil je ubit v, kar je visoki administrativni uradnik opisal kot “natančen zračni napad” z uporabo dveh raket Hellfire. Napad z brezpilotnim letalom je bil izveden v soboto ob 21.48 po srednjeevropskem času, odobril pa ga je Biden po tednih srečanj s svojim kabinetom in ključnimi svetovalci, je v ponedeljek dejal uradnik in dodal, da v času napada v Kabulu ni bilo nobenega ameriškega osebja.

“Ne glede na to, kako dolgo bo trajalo, ne glede na to, kje se skrijete, če ste grožnja našim ljudem, vas bodo Združene države našle in vas odstranile,” je dejal Biden v pripombah v ponedeljek zvečer v Beli hiši.

ZDA so se naglo umaknile iz Afganistana pred letom dni, ko so zmagoviti talibani vkorakali na Kabul. Med umikom je bilo v terorističnem bombnem napadu ubitih 13 ameriških vojakov in na desetine Afganistancev.

Visoki predstavniki talibanov Haqqanija so se zavedali prisotnosti Zawahirija na območju, je dejal uradnik, kar je “očitna kršitev sporazuma iz Dohe,” in so celo ukrepali, da bi prikrili njegovo prisotnost po uspešnem sobotnem napadu, omejili dostop do varne hiše in hitro premestili člane njegove družine, vključno s hčerko in njenimi otroki, ki namerno niso bili tarča napada in so ostali nepoškodovani. ZDA pred sobotnim napadom niso opozorile talibanskih uradnikov.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabiullah Mujahid je v vrsti tvitov dejal: “31. julija je bil izveden zračni napad na stanovanjsko hišo v predelu Šerpur v mestu Kabul.”
Dejal je, da “narava incidenta sprva ni bila očitna”, vendar so varnostne in obveščevalne službe Islamskega emirata preiskale incident in “prve ugotovitve so pokazale, da je napad izvedel ameriški dron.”

Mudžahidovi tviti so bili objavljeni, preden je CNN poročal o Zawahirijevi smrti. Mudžahid je dejal, da Islamski emirat Afganistana “ostro obsoja ta napad pod kakršno koli pretvezo in ga označuje za očitno kršitev mednarodnih načel in sporazuma iz Dohe.”

Zawahiri prihaja iz ugledne egipčanske družine, poroča New York Times. Njegov ded Rabia’a ​​al-Zawahiri je bil imam na univerzi al-Azhar v Kairu. Njegov stari stric Abdel Rahman Azzam je bil prvi sekretar Arabske lige.
Sčasoma je pomagal načrtovati najsmrtonosnejši teroristični napad na ameriških tleh, ko so ugrabitelji ameriška potniška letala spremenili v rakete.
“Tistih 19 bratov, ki so šli ven in predali svoje duše vsemogočnemu Alahu, vsemogočni Bog jim je podelil to zmago, v kateri zdaj uživamo,” je dejal al-Zawahiri v videoposnetku, objavljenem aprila 2002.
To je bilo prvo od številnih posmehljivih sporočil, ki jih je terorist – ki je postal vodja Al Kaide po tem, ko so ameriške sile leta 2011 ubile bin Ladna – pošiljal v preteklih letih, pozival militante, naj nadaljujejo boj proti Ameriki in grajal ameriške voditelje.
Zawahiri je bil nenehno v gibanju, ko se je po napadih 11. septembra 2001 začela invazija na Afganistan pod vodstvom ZDA. Na neki točki je komaj ušel napadu ZDA v razgibani, gorati regiji Tora Bora v Afganistanu, napadu, v katerem so umrli njegova žena in otroci.
V javnosti je debitiral kot muslimanski militant, ko je bil v zaporu zaradi vpletenosti v atentat na egiptovskega predsednika Anwarja Sadata leta 1981.
“Želimo govoriti s celim svetom. Kdo smo? Kdo smo?” je rekel v intervjuju v zaporu.
Do takrat je bil al-Zawahiri, mladi zdravnik, že predan terorist, ki je leta načrtoval strmoglavljenje egiptovske vlade in jo skušal nadomestiti s fundamentalistično islamsko vladavino. Ponosno je podprl Sadatov atentat, potem ko je egiptovski voditelj sklenil mir z Izraelom.
Po Sadatovem atentatu je preživel tri leta v zaporu in trdil, da so ga v priporu mučili. Po izpustitvi se je odpravil v Pakistan, kjer je zdravil ranjene mudžahadinske borce, ki so se borili proti sovjetski okupaciji Afganistana.
Takrat je srečal bin Ladna in našel skupno stvar.
“Delamo z bratom bin Ladnom,” je dejal, ko je maja 1998 napovedal združitev svoje teroristične skupine, Egyptian Islamic Jihad, z Al Kaido. “Poznamo ga že več kot 10 let. Borili smo se z njim tukaj v Afganistanu .”
Skupaj sta teroristična voditelja podpisala fatvo ali izjavo: “Sodba ubijanja in boja proti Američanom in njihovim zaveznikom, bodisi civilistom ali vojski, je obveznost vsakega muslimana.”

Napadi na ZDA in njihove objekte so se začeli tedne pozneje, s samomorilskimi bombnimi napadi na ameriška veleposlaništva v Keniji in Tanzaniji, ki so ubili več kot 200 ljudi in ranili več kot 5000 drugih. Zawahiri in bin Laden sta se veselila, potem ko sta pobegnila ameriškemu napadu s križarskimi raketami v Afganistanu, ki so ga izvedli kot povračilo.
Nato je prišlo do napada na ladjo USS Cole v Jemnu oktobra 2000, ko so samomorilski napadalci na čolnu detonirali njihovo ladjo in pri tem ubili 17 ameriških mornarjev in ranili 39 drugih.
Vrhunec Zawahirijevega terorističnega načrtovanja je bil 11. september 2001, ko je bilo v napadih na stolpa dvojčka Svetovnega trgovinskega centra in Pentagona ubitih skoraj 3000 ljudi. Četrto ugrabljeno potniško letalo, namenjeno proti Washingtonu, je strmoglavilo na polju v Pensilvaniji, potem ko so se potniki uprli.
Od takrat je al-Zawahiri dvignil svojo javno prepoznavnost in se pojavil na številnih video in avdiokasetah, da bi muslimane pozval, naj se pridružijo džihadu proti ZDA in njihovim zaveznikom. Nekaterim njegovim posnetkom so sledili teroristični napadi.
Maja 2003 je na primer skoraj sočasen samomorilski bombni napad v Riadu v Savdski Arabiji ubil 23 ljudi, vključno z devetimi Američani, nekaj dni po objavi posnetka, na katerem naj bi bil Zawahirijev glas.

Ameriško zunanje ministrstvo je ponudilo nagrado do 25 milijonov dolarjev za informacije, ki bi neposredno vodile do njegovega prijetja. Poročilo Združenih narodov iz junija 2021 je nakazovalo, da se nahaja nekje v obmejni regiji Afganistana in Pakistana in da je bil morda preveč slaboten, da bi ga predstavili v propagandi.

 

COMMENTS

Wordpress (0)