Kdo je bil ubiti 71-letni Ayman al-Zawahri, rojen v Egiptu, kjer je študiral za zdravnika – kirurga, preden je postal džihadist – TOPNEWS.si

Kdo je bil ubiti 71-letni Ayman al-Zawahri, rojen v Egiptu, kjer je študiral za zdravnika – kirurga, preden je postal džihadist

Kdo je bil ubiti 71-letni Ayman al-Zawahri, rojen v Egiptu, kjer je študiral za zdravnika – kirurga, preden je postal džihadist

Napad v središču Kabula konec tedna je bil prvi ameriški napad v Afganistanu, odkar so ameriške sile lani zapustile državo. Talibani so operacijo obsodili. In kdo je 71 letni Ayman al-Zawahri.  Obamove administracije ga je opisala kot “ideološkega voditelja sodobnega globalnega džihada.”

Napad v Kabulu pokazal, da so ZDA še vedno sila, s katero je treba računati v regiji, in ne bodo dovolile, da bi Afganistan spet postal “varno zatočišče” teroristov, je dejal ameriški predsednik Joe Biden in doda, da je umor tudi podprl njegovo vztrajanje pred umikom, da lahko ZDA dosežejo svoje sovražnike v državi tudi brez vojaške prisotnosti znotraj svojih meja.

“Ko sem pred skoraj enim letom končal našo vojaško misijo v Afganistanu, sem se odločil, da po 20 letih vojne Združene države ne potrebujejo več na tisoče škornjev na tleh v Afganistanu, da bi zaščitile Ameriko pred teroristi, ki nas želijo uničiti. škodo,” je dejal.

Zawahiri prihaja iz ugledne egipčanske družine, poroča New York Times. Njegov ded Rabia’a ​​al-Zawahiri je bil imam na univerzi al-Azhar v Kairu. Njegov stari stric Abdel Rahman Azzam je bil prvi sekretar Arabske lige.
Sčasoma je pomagal načrtovati najsmrtonosnejši teroristični napad na ameriških tleh, ko so ugrabitelji ameriška potniška letala spremenili v rakete.
“Tistih 19 bratov, ki so šli ven in predali svoje duše vsemogočnemu Alahu, vsemogočni Bog jim je podelil to zmago, v kateri zdaj uživamo,” je dejal al-Zawahiri v videoposnetku, objavljenem aprila 2002.
To je bilo prvo od številnih posmehljivih sporočil, ki jih je terorist – ki je postal vodja Al Kaide po tem, ko so ameriške sile leta 2011 ubile bin Ladna – pošiljal v preteklih letih, pozival militante, naj nadaljujejo boj proti Ameriki in grajal ameriške voditelje.
Zawahiri je bil nenehno v gibanju, ko se je po napadih 11. septembra 2001 začela invazija na Afganistan pod vodstvom ZDA. Na neki točki je komaj ušel napadu ZDA v razgibani, gorati regiji Tora Bora v Afganistanu, napadu, v katerem so umrli njegova žena in otroci.
V javnosti je debitiral kot muslimanski militant, ko je bil v zaporu zaradi vpletenosti v atentat na egiptovskega predsednika Anwarja Sadata leta 1981.
“Želimo govoriti s celim svetom. Kdo smo? Kdo smo?” je rekel v intervjuju v zaporu.
Do takrat je bil al-Zawahiri, mladi zdravnik, že predan terorist, ki je leta načrtoval strmoglavljenje egiptovske vlade in jo skušal nadomestiti s fundamentalistično islamsko vladavino. Ponosno je podprl Sadatov atentat, potem ko je egiptovski voditelj sklenil mir z Izraelom.
Po Sadatovem atentatu je preživel tri leta v zaporu in trdil, da so ga v priporu mučili. Po izpustitvi se je odpravil v Pakistan, kjer je zdravil ranjene mudžahadinske borce, ki so se borili proti sovjetski okupaciji Afganistana.
Takrat je srečal bin Ladna in našel skupno stvar.
“Delamo z bratom bin Ladnom,” je dejal, ko je maja 1998 napovedal združitev svoje teroristične skupine, Egyptian Islamic Jihad, z Al Kaido. “Poznamo ga že več kot 10 let. Borili smo se z njim tukaj v Afganistanu .”
Skupaj sta teroristična voditelja podpisala fatvo ali izjavo: “Sodba ubijanja in boja proti Američanom in njihovim zaveznikom, bodisi civilistom ali vojski, je obveznost vsakega muslimana.”

Višji analitik za boj proti terorizmu je za CNN povedal, da bi bilo nemogoče, da bi bil Zawahiri v Kabulu brez povabila in privolitve vsaj majhnega števila talibanov, bodisi iz mreže Haqqani ali drugega dela skupine.
Analitik je dejal, da je bil ta napad za talibane neprijeten, saj so trdili, da v Afganistanu ni tujih borcev in ne Al Kaide.
Dodal je, da so nedavne Zawahirijeve izjave pokazale, da se vodja Al Kaide počuti bolj sproščenega. Izjave so se nanašale na novejše dogodke, je dejal analitik in dodal, da to potencialno razkriva samozadovoljstvo, ki je morda vodilo do uspešne stavke.
Zdaj se postavlja vprašanje, kdo bo Zawahirijev naslednik. Trenutni Al Kaidin št. 2, Saif al Adel, naj bi bil po poročilih Združenih narodov v Iranu.
Analitik je dejal, da je to sprožilo nujno vprašanje za Irance, ki morajo zdaj izbirati med izgonom novega voditelja Al Kaide ali njegovim skrivanjem. Nekdanji uradnik v afganistanski vladi, ki se dobro spozna na boj proti terorizmu, je dejal, da je slišal, da je Al Adel že zapustil Iran v Afganistan.

 

COMMENTS

Wordpress (0)