Napetosti vzdolž meje med Srbijo in Kosovom – Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v govoru naciji izjavil, da namerava Kosovo okoli polnoči “napasti” Srbijo – TOPNEWS.si

Napetosti vzdolž meje med Srbijo in Kosovom – Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v govoru naciji izjavil, da namerava Kosovo okoli polnoči “napasti” Srbijo

Napetosti vzdolž meje med Srbijo in Kosovom – Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v govoru naciji izjavil, da namerava Kosovo okoli polnoči “napasti” Srbijo

Kosovska vlada je zaradi napetosti prestavila za danes predvideno uveljavitev novih pravil na meji, v skladu s katerimi na kosovsko ozemlje ne bi bil več mogoč vstop s srbsko osebno izkaznico, kosovski Srbi s srbskimi registrskimi tablicami pa bi te morali zamenjati. Ukrep so oblasti po posvetovanjih z ZDA in EU prestavile za en mesec.

Uradni Beograd temu ostro nasprotuje in srbski predsednik Aleksandar Vučić je Prištino in njene zaveznice včeraj  znova pozval, naj se “spametujejo”. Kot je posvaril, bi lahko namreč administrativne odločitve Prištine vodile v incidente in spopade, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Opozoril je, da je situacija za Srbe na Kosovu “zelo zapletena”, Srbija pa po njegovem “še nikoli ni bila v tako kompleksni in težki situaciji kot danes”. Ljudi je obenem pozval, naj ne glede na vse provokacije ostanejo mirni in “ne dajo Albancem nobenega povoda, da začnejo streljati v množico”.

Gre sicer za recipročne ukrepe Prištine, pojasnjuje Hina, saj Srbija že 11 let ne dovoljuje vstop državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti, ampak jim izdaja posebna dovoljenja.

Kosovski premier Albin Kurti je po seji sveta za nacionalno varnost poudaril, da bodo naredili vse, da bi se izognili morebitnim incidentom. “Ni prostora za napetosti, ni možnosti za destabilizacijo. Gre za nekaj, kar je legitimno, legalno. Tisti, ki govorijo o nasilju, blokadah, destabilizaciji in napetostih, govorijo o samih sebi in ne o nas,” je vztrajal.

Napetosti med državama so se sicer znova okrepile septembra lani, ko je Priština uvedla recipročnost glede registrskih oznak in je začela od voznikov s srbskimi tablicami zahtevati, da med vožnjo po Kosovu zakrijejo srbske državne simbole.

https://twitter.com/PatrioticNeocon/status/1553841575133818881

Kosovski premier Albin Kurti je v zgodnjih jutranjih urah tvitnil, da se je Priština z mednarodnimi partnerji dogovorila o začasnem odlogu uveljavitve novih pravil, ki naj bi začela veljati z današnjim dnem.

A zaradi napovedanih sprememb so se na severu Kosova, kjer živijo pretežno Srbi, okrepile napetosti. Tamkajšnji prebivalci so na cestah postavili barikade, med drugim naj bi bil blokiran dostop do dveh mejnih prehodov s Srbijo, odjeknili so tudi streli.

Kurti je povedal, da bo uveljavitev ukrepov odložena pod pogojem, da se umaknejo vse barikade in se ponovno zagotovi svoboda gibanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je že pozdravil odločitev kosovskih oblasti in izrazil pričakovanje, da bodo ovire na cestah nemudoma umaknjene.

Tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić pričakuje, da se bodo napetosti po odločitvi kosovske vlade umirile.

Misija zveze Nato na Kosovu, Kfor je pred tem sporočila, da razmere spremlja in je pripravljena posredovati, če bi se to izkazalo za potrebno.

V skladu s prvotnimi načrti naj bi Kosovo z današnjim dnem prepovedalo vstop na svoje ozemlje osebam s srbskimi osebnimi izkaznicami in bi namesto tega začelo izdajati posebne vstopno-izstopne dokumente, ki bi veljali tri mesece.

Gre sicer za recipročne ukrepe Prištine, pojasnjuje Hina, saj Srbija že 11 let ne dovoljuje vstop državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti, ampak jim izdaja posebna dovoljenja.

Poleg tega bi stekel rok za preregistracijo vozil s srbskimi registrskimi oznakami, ki bi trajala do 30. septembra. Vozil s srbskimi registrskimi oznakami je sicer največ na severu Kosova, saj tamkajšnji Srbi avtomobile pogosto registrirajo v Srbiji in ne na Kosovu. Bilo naj bi jih nekaj deset tisoč.

 

COMMENTS

Wordpress (0)