Donalda Trumpa preiskuje ministrstvo za pravosodje v kazenski preiskavi dogodkov 6. januarja – Nekdanji predsednik naj bi se skušal oprijeti oblasti zaradi finančne koristi – TOPNEWS.si

Donalda Trumpa preiskuje ministrstvo za pravosodje v kazenski preiskavi dogodkov 6. januarja – Nekdanji predsednik naj bi se skušal oprijeti oblasti zaradi finančne koristi

Donalda Trumpa preiskuje ministrstvo za pravosodje v kazenski preiskavi dogodkov 6. januarja –  Nekdanji predsednik naj bi se skušal oprijeti oblasti zaradi finančne koristi

Ministrstvo za pravosodje Donalda Trumpa preiskuje v okviru svoje kazenske preiskave poskusov razveljavitve rezultatov predsedniških volitev leta 2020, piše v poročilu. Tožilci so priče, ki so v zadnjih dneh pričale pred veliko poroto, spraševali o pogovorih z nekdanjim predsednikom, njegovimi odvetniki in drugimi tesnimi svetovalci o “lažnih volivcih”, poroča The Washington Post.

Odvetniki ministrstva za pravosodje so postavljali »ure podrobnih vprašanj o srečanjih, ki jih je vodil gospod Trump decembra 2020 in januarja 2021; njegova kampanja pritiska za razveljavitev volitev; in kakšna navodila je dal svojim odvetnikom in svetovalcem glede lažnih elektorjev in pošiljanja elektorjev nazaj v zvezne države,« sta časopisu v torek povedala dva vira.

Viri, ki niso bili imenovani, so za časnik povedali, da so se nekatera vprašanja osredotočila na neposredno vlogo gospoda Trumpa v shemi “lažnih volivcev”, ki sta jo vodila Rudy Giuliani in John Eastman.

Tožilci so aprila prejeli telefonske zapise najvišjih uradnikov gospoda Trumpa v Beli hiši, vključno z njegovim takratnim vodjo osebja Markom Meadowsom, poroča Post .

“The Washington Post in druge tiskovne organizacije so že pisale, da ministrstvo za pravosodje preučuje ravnanje Eastmana, Giulianija in drugih v Trumpovi orbiti. Toda o stopnji zanimanja tožilstva za Trumpova dejanja prej ni bilo poročil, prav tako ne o pregledu telefonskih zapisov višjih Trumpovih pomočnikov,« je navedel časnik.

Dva posameznika, ki sta seznanjena s preiskavo, sta časopisu povedala, da obstajata dve “glavni smeri preiskave, ki bi lahko na koncu vodila do dodatnega nadzora nad Trumpom.”

Viri so za časnik povedali, da prva vključuje uporniško zaroto in zaroto za oviranje vladnih postopkov, vrste obtožb, ki so bile že vložene proti voditeljem Oath Keepers in Proud Boys, ki 6. januarja niso vstopili na Capitol, ampak so pomagali načrtovati, kaj se je zgodilo. tam.

The Post pravi, da bi drugo lahko vključevalo morebitno goljufijo, povezano s shemo “lažnih volivcev” ali pritisk na ministrstvo za pravosodje s strani Trumpa in njegovih zaveznikov, da lažno trdijo o volilni goljufiji.

Prišlo je na isti dan, ko je državni tožilec Merrick Garland povedal za NBC Nightly News , da namerava Ministrstvo za pravosodje preganjati vsakogar, ki je “kazensko odgovoren za vmešavanje v miren prenos oblasti z ene uprave na drugo.” Nekdanji predsednik se je skušal oprijeti oblasti zaradi finančne koristi, pravi član 6. jan
“Poglejte, Ministrstvo za pravosodje je izvajalo najbolj obsežno preiskavo v svoji zgodovini,” je dejal.

»In odbor opravlja tudi izjemno obsežno preiskavo. Neizogibno je, da najdejo stvari, preden jih najdemo mi. In neizogibno je, da bomo našli stvari, ki jih oni niso našli. To se zgodi, ko hkrati potekata dve obsežni preiskavi.«

G. Garland je dal redek intervju o tekoči preiskavi, potem ko je postal tarča jeze levice zaradi njenega tempa in so ga na Twitterju obtožili, da jo je med volilnim letom upočasnil.

Toda v zadnjih dneh sta se nekdanji vodja kabineta nekdanjega podpredsednika Mika Pencea, Marc Short, in njegov odvetnik, Greg Jacob, pojavila pred veliko poroto v Washingtonu DC.

COMMENTS

Wordpress (0)