“Strategija (sankcij) Zahoda je propadla zato, ker se vlade v Evropi rušijo “kot domine,” medtem ko so cene energentov občutno narasle” – Viktor Orban meni, da je potrebna nova strategija Evrope in da je vojno v Ukrajini “mogoče končati samo z mirovnimi pogovori med Rusijo in Ameriko” – TOPNEWS.si

“Strategija (sankcij) Zahoda je propadla zato, ker se vlade v Evropi rušijo “kot domine,” medtem ko so cene energentov občutno narasle” – Viktor Orban meni, da je potrebna nova strategija Evrope in da je vojno v Ukrajini “mogoče končati samo z mirovnimi pogovori med Rusijo in Ameriko”

“Strategija (sankcij) Zahoda je propadla zato, ker se vlade v Evropi rušijo “kot domine,” medtem ko so cene energentov občutno narasle” – Viktor Orban meni, da je potrebna nova strategija Evrope in da je vojno v Ukrajini “mogoče končati samo z mirovnimi pogovori med Rusijo in Ameriko”

Evropska unija potrebuje novo strategijo glede vojne v Ukrajini, saj sankcije proti Moskvi niso delovale, je danes  dejal madžarski premier Viktor Orban. “Potrebna je nova strategija, ki bi se morala osredotočiti na mirovna pogajanja in pripravo dobrega mirovnega predloga … namesto na zmago v vojni,” je dejal Orban v govoru v Romuniji, poroča agencija Reuters.

Orban, ki je bil aprila ponovno izvoljen za četrti zaporedni mandat, je ponovil, da bo Madžarska – članica Nata – ostala zunaj vojne v sosednji Ukrajini. Sooča se z najtežjim izzivom, odkar je leta 2010 prevzel oblast, z dvomestno inflacijo, šibkim forintom in še vedno zadržanimi sredstvi EU zaradi spora z Brusljem glede demokratičnih standardov.

Orban je že dejal, da Madžarska ni pripravljena podpreti embarga EU ali omejitev uvoza ruskega plina, saj bi to spodkopalo njeno gospodarstvo, ki je približno 85-odstotno odvisno od uvoza ruskega plina.

V svojem govoru je dejal, da je zahodna strategija glede Ukrajine zgrajena na štirih stebrih – da lahko Ukrajina zmaga v vojni proti Rusiji z Natovim orožjem, da bi sankcije oslabile Rusijo in destabilizirale njeno vodstvo, da bi sankcije bolj prizadele Rusijo kot Evropo in da bi se svet postavil v vrsto v podporo Evropi.

Orban je dejal, da ta strategija ni uspela, saj vlade v Evropi propadajo “kot domine”, cene energije so narasle in je zdaj potrebna nova strategija. “Sedimo v avtu, ki ima predrte vse štiri gume: popolnoma jasno je, da vojne ni mogoče dobiti na ta način,” je Orban povedal svojim privržencem.

Dejal je, da Ukrajina na ta način nikoli ne bo zmagala v vojni “preprosto zato, ker ima ruska vojska asimetrično prevlado”. Orban je dejal, da ni možnosti za mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino. “Ker Rusija želi varnostna jamstva, je to vojno mogoče končati samo z mirovnimi pogovori med Rusijo in Ameriko,” je dejal. Orban je dejal, da grožnja gospodarske recesije zdaj preži nad celotno Evropo, kar predstavlja tveganje tudi za madžarsko gospodarstvo. Analitiki napovedujejo, da se bo rast BDP naslednje leto upočasnila na približno 2,5 %. “Z Evropsko unijo moramo doseči nov dogovor, ti finančni pogovori so v teku in se bomo dogovorili,” je dejal.

Spor zaradi milijard evrov sredstev EU je v preteklih tednih obremenil forint, saj so vlagatelji prodajali valuto sredi vse slabšega globalnega razpoloženja, kar je Orbanovo vlado prisililo, da je objavila korake za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in odpravo dolgoletnih omejitev cen za plin in cene električne energije za gospodinjstva z večjo porabo. Orban je dejal, da bi ohranjanje omejitev cen proračun samo letos stalo več kot 2 bilijona forintov (5,15 milijarde dolarjev). Evropska komisija meni, da je denar EU na Madžarskem ogrožen zaradi, kot pravi, korupcije pri razpisih. Pomisleke ima tudi glede neodvisnosti sodstva, medijev in nevladnih organizacij.

Orban je v preteklosti zavrnil zaskrbljenost EU in ZDA glede korupcije na Madžarskem.

COMMENTS

Wordpress (0)