“Ob šestih bomo imeli na razpolago 11 helikopterjev in tovorno letalo pilatus, ob sedmi uri pa bo začel gasiti tudi hrvaški kanader” – Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan o sedmem dnevu ognjene stihije na Krasu – TOPNEWS.si

“Ob šestih bomo imeli na razpolago 11 helikopterjev in tovorno letalo pilatus, ob sedmi uri pa bo začel gasiti tudi hrvaški kanader” – Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan o sedmem dnevu ognjene stihije na Krasu

“Ob šestih bomo imeli na razpolago 11 helikopterjev in tovorno letalo pilatus, ob sedmi uri pa bo začel gasiti tudi hrvaški kanader” – Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan o sedmem dnevu ognjene stihije na Krasu

Potem ko so se razmere na goriškem Krasu v boju z ognjem v petek znova zaostrile, bodo gasilci tudi danes nadaljevali boj z ognjenimi zublji. Požar je najbolj aktiven na Trstelju in Cerju, zato naj bi že zgodaj zjutraj požar začelo gasiti kar 11 helikopterjev.

“Kljub vsemu trudu noč bržkone ne bo mirna za novo izmeno gasilcev. Ognjeni zublji se še vedno pojavljajo na celotnem loku od vzhoda do zahoda kraškega grebena,” so  sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je v petkovih Odmevih na TV Slovenija dejal, da se bodo zračne sile z ognjem začele bojevati že ob šestih zjutraj. “Ob šestih bomo imeli na razpolago 11 helikopterjev in tovorno letalo pilatus, pridružil se jim bo tudi hrvaški helikopter, ob sedmi uri pa bo začel gasiti tudi hrvaški kanader,” je dejal. Ob tem je izrazil upanje, da bo gasilcem s podporo iz zraka zjutraj uspelo omejiti požar, saj se okoli 11. ure veter obrne, kar nato povzroča velike težave.

Štab civilne zaščite za severno Primorsko je v petek zaradi širjenja požara najprej odredil evakuacijo iz Opatjega sela, Nove vasi in Hudega Loga, nato iz Vrtoč, malo pred 18. uro pa še iz šestih krajev v občini Renče – Vogrsko: Merljaki, Martinuči, Žigoni, Vinišče, Mohorini in Oševljek. Evakuacija ni bila preklicana. Po navedbah regijskega štaba civilne zaščite pa za prebivalce Renč in ostalih bližnjih krajev in zaselkov velja stanje pripravljenosti.

Ervin Čurlič s CZ-ja severna Primorska je dejal, da je situacija res dramatična. “Težko bo zdaj tak požar krotiti, v zraku so helikopterji in kanader, na tleh je skoraj 1000 gasilcev, toda razmere so neopisljive. Vse je skoncentrirano na boj za zaščito ljudi in njihovega imetja,” je še dodal Čurlič. Za Odmeve TV Slovenija je ocenil, da bi dokončno pogasitev požara lahko prinesel samo dež, ki bi padal več dni zapored.

Predsednik vlade Robert Golob pa je  včeraj ob obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu napovedal finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce, ki sodelujejo v akciji gašenja požara. To ne bo obdavčeno, vladaje nato sklep o nadomestilu tudi sprejela. Po njegovih besedah gre sicer za simbolično gesto, a meni, da je treba “tudi takšno simboliko narediti”.

Ocenil je še, da nam narava ne prizanaša, do dežja pa da “zna biti napeto vsak dan”. Tako bo v prihodnjih dneh po Golobovih besedah najverjetneje treba vložiti še dodatne napore v to, da bodo določene odseke v naprej pripravili in se tako do določene mere zaščitili.

Kot je še dodal, se je že v preteklih dneh pokazalo, da je najbolj učinkovito gašenje iz zraka. “S sosednjimi državami se bomo poskušali koordinirati, da bi imeli jutri zjutraj, še preden bo klic na pomoč zares nujen, podporo iz zraka tu na terenu,” je dejal Golob.

COMMENTS

Wordpress (0)