Na Krasu gori na treh lokacijah, najhuje je pri Kostanjevici na Krasu – Evakuirali so več sto ljudi, ogroženih je več vasi, na terenu pa je okoli tisoč gasilcev – TOPNEWS.si

Na Krasu gori na treh lokacijah, najhuje je pri Kostanjevici na Krasu – Evakuirali so več sto ljudi, ogroženih je več vasi, na terenu pa je okoli tisoč gasilcev

Na Krasu gori na treh lokacijah, najhuje je pri Kostanjevici na Krasu – Evakuirali so več sto ljudi, ogroženih je več vasi, na terenu pa je okoli tisoč gasilcev

Požar na Krasu še naprej divja, a gasilci so doslej uspeli obvarovati vse hiše. Po besedah župana občine Miren-Kostanjevica Mavricija Humarja se ogenj trenutno širi s severnega območja Kostanjevice na Krasu za bivšim vadbenim centrom v smeri Renškega vrha. Gasilci morajo predvsem paziti, da se ne bi razširil proti Trstelju in nanj, je povedal za medije.

Po drugi strani se požar širi na Vojščici in iz Vojščice proti Temnici, od koder so danes preventivno evakuirali prebivalce. Ta požar za zdaj uspevajo zamejevati. Kot je Humar izvedel od vodje intervencije, hiše trenutno niso ogrožene, gasilci pa poskušajo ogenj zaustaviti čim dlje od poslopij.

Sicer se je ogenj Kostanjevici na Krasu, kjer je štab operacije, medtem približal na okoli 200 metrov. Območje bodo varovali s pehotnimi silami in helikopterji, usposobljeni gasilci pa ocenjujejo, da so razmere s takšno taktiko obvladljive, je dodal Humar.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana gasilci skušajo preprečiti tudi, da bi se požar razširil do Trstelja. Ob tem se v čudnih okoliščinah pojavlja kar nekaj nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega.

Kot je za medije  pojasnil minister za obrambo Marjan Šarec, pri gašenju požara še vedno pomagajo trije helikopterji Slovenske vojske (SV), policijski helikopter in letalo SV, pa tudi hrvaški helikopter. Po njegovih zadnjih informacijah naj bil znova na voljo tudi hrvaški kanader. Slednji je pomagal že dopoldne, nato pa se je zaradi nevarnih razmer umaknil.

Ob tem je poudaril, da je gašenje iz zraka zaradi slabe vidljivosti izjemno zahtevno, prav tako zračnim plovilom grozi nevarnost trka, zato sta na prizorišču tudi usmerjevalca helikopterjev in letal.

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič je povedal, da je danes dogajanje precej pestro. Granate so se v zadnjih dneh precej segrele, zato tudi precej poka. Kot pravi Zonjič, eksplozij niti ne štejejo več. Po njegovih besedah, vse kar najdejo zunaj požarišča, tudi odstranijo, do zdaj že okoli 70 granat. Največja je bila mina nemške izdelave kalibra 250 milimetrov z 42 kilogrami eksploziva. Eno ekipo so, ko so ocenili, da je stanje zelo resno, tudi umaknili. “Velika sreča je, da gasilci upoštevajo naša navodila, tako da še nekako obvladujemo situacijo,” je še dodal.

Kot je dejal, se bo požar po predvidevanjih kmalu združil s požariščem iz prejšnjih dni na Renškem vrhu, kjer ga bodo gasilci skušali ustaviti, da svoje poti ne bi nadaljeval proti Trstelju. Linija požara se trenutno pomika od ceste Kostanjevica-Lokvica-Opatje selo.

Gasilci z vodo zalivajo nekatere lokalne prometnice, kjer bodo požar skušali ustaviti. Če jim to ne bo uspelo, bodo sile prerazporedili na prometnice nekoliko bližje Trstelju, ob tem pa jim bodo ves čas pomagale zračne sile. Naknadno so iz Civilne zaščite za Severno Primorsko sporočili, da je gašenje iz zraka oteženo, a se trudijo po najboljših močeh.

“V kolikor bi prišlo do preskoka, je velika nevarnost, da pride požar do naselij in potem bo treba reševati objekte,” je opozoril minister za obrambo Marjan Šarec. po njegovih besedah trenutno ni ogrožen noben objekt.

Z ognjenimi zublji se spopadajo trije helikopterji Slovenske vojske (SV), policijski helikopter, pa tudi avstrijski in hrvaški. Na poti je tudi slovaški helikopter. Dopoldne je pomagal tudi hrvaški kanader, ki pa se je zaradi nevarnih razmer umaknil, je pojasnil Šestan.

Na Agenciji RS za okolje po njegovih besedah zagotavljajo, da naj bi veter danes dosegel hitrosti do največ 25 kilometrov na uro, po 18. uri pa naj bi se umiril. V petek naj bi bila hitrost vetra spet nekoliko večja.

Župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je spomnil, da je dopoldne potekala evakuacija kraških vasi Temnica, Vojščica in Novelo. Evakuiranih je bilo več kot 400 ljudi, ki so trenutno nastanjeni v Osnovni šoli Komen in pri sorodnikih ali prijateljih.

“Vsekakor je za te ljudi poskrbljeno tako s hrano in pijačo, pa tudi center za socialno delo se je oglasil, da nudi psihosocialno pomoč tistim, ki bi jo potrebovali,” je poudaril.

Eden od domačinov, ki so se morali v sredo popoldne umakniti iz Mirna, je danes za Radio Robin povedal, da je iskra preskočila na dvorišče, nato pa je ogenj zajel tudi njihovo hišo. K sreči je bil v bližini eden od gasilcev, njihov sosed, tako da so poslopje rešili. Zgorel pa je del balkona, je povedal. Ogenj je napredoval izjemno hitro. Težave so imeli tudi zaradi zelo neprijetnega dima, še danes čutijo posledice na dihalih, je dodal drugi sogovornik. Zastrašujoče so bile tudi eksplozije ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Tiskovna predstavnica SV podpolkovnica Nina Raduha je povedala, da se SV jasno zaveda svojega poslanstva pomoči ljudem, zato v boju s požari pomagajo že več dni. Ob helikopterski pomoči gasilcem v vojašnici v Vipavi zagotavljajo 100 prenočišč, kjer dnevno skuhajo do 700 toplih obrokov. Po Šarčevih besedah je to prva intervencija v Sloveniji v letošnjem letu, kjer je gasilcem na voljo topel obrok.

Vzpostavili so sanitetno točko, na razpolago so štiri mobilne ekipe nujne medicinske pomoči z reševalnim vozilom, na poti je bager, ki bo pomagal gozdarjem pri urejanju poti, kjer bodo skušali zaustaviti požar. Na poti ali v pripravljenosti je še več vojakov, je dejala Raduha. Gasilcem so na pomoč priskočili tudi na Darsu z dvema cisternama za vodo, so objavili na Twitterju.

Poveljnik Civilne zaščite za Severno Primorsko Samuel Kosmač je pojasnil, da je ogromno podjetij in posameznikov gasilcem doniralo pijačo in hrano, za kar se jim zahvaljuje. Ker jim skladiščenje podarjenega predstavlja velike težave, prosi, da donacije prekinejo.

Na vprašanje glede s strani premierja Roberta Goloba napovedane interventnega zakona, ki bo opredelil obnovo škode in poskrbel za investicijo v preventivne dejavnosti, je Šarec odgovoril, da je za zdaj o tem še prezgodaj govoriti, saj zahtevna intervencija še poteka. Po koncu pa bo vlada preučila, kakšne so možnosti za zagotavljanje preventive pred požari, je napovedal.

https://twitter.com/Gibanje_Svoboda/status/1550084671614210049

COMMENTS

Wordpress (0)