(VIDEO) Vrh Rusija – Turčija – Iran v Teheranu – Putin čakal Erdogana skoraj minuto – TOPNEWS.si

(VIDEO) Vrh Rusija – Turčija – Iran v Teheranu – Putin čakal Erdogana skoraj minuto

(VIDEO) Vrh Rusija – Turčija – Iran v Teheranu – Putin čakal Erdogana skoraj minuto

Predsednik Vladimir Putin je odpotoval v Teheran, kjer je dobil podporo ruski vojni od iranskega vrhovnega voditelja, ki jo je razglasil za upravičeno poroča The New York Times. “Najbolj nevaren scenarij [za Ameriko] bi bila velika koalicija Kitajske, Rusije in morda Irana, ‘antihegemonska’ koalicija, ki je ne združuje ideologija, ampak komplementarne zamere,” je zapisal  Zbigniew Brzezinski v Veliki šahovnici.

“Vojna je nasilno in težko prizadevanje in Islamska republika sploh ni zadovoljna, da so ljudje ujeti v vojno,” je ajatola Ali Hamenej povedal Putinu, so sporočili iz njegovega urada. “Toda v primeru Ukrajine, če ne bi prevzeli krmila, bi druga stran to storila in sprožila vojno.”

Potrditev je precej presegla veliko bolj previdno podporo, ki jo je ponudila druga ključna ruska zaveznica, Kitajska. Khamenei je ponovil Putinovo trditev, da Zahod Kremlju ni pustil druge izbire, kot da ukrepa.

To je bil signal svetu, da po tem, ko sta Evropa in ZDA Rusijo udarili s sankcijami, primerljivimi s tistimi, ki so leta dušile iransko gospodarstvo, Moskva in Teheran širita svoje odnose v bolj daljnosežno partnerstvo.

“Rusija in Iran še vedno ne zaupata drug drugemu, a zdaj drug drugega potrebujeta bolj kot kdaj koli prej,” je dejal Ali Vaez, iranski direktor Mednarodne krizne skupine. “To ni več partnerstvo po izbiri, ampak zavezništvo iz nuje.”

Kot nam je prejšnji teden povedal Farnaz Fassihi, dopisnik The Timesa za ZN in strokovnjak za Bližnji vzhod, je to tudi tisti, v katerem bo Rusija imela večino moči .

Po navedbah ameriških uradnikov se Rusija prav tako ozira na Iran , da bi zapolnil svoje pomanjkanje brezpilotnih letal na bojišču v Ukrajini.

Putin se je srečal tudi s Recepom Tayyipom Erdoganom iz Turčije, ki je prevzel vlogo posrednika v ukrajinski diplomaciji in si prizadeva premagati rusko blokado ukrajinskega žita, ki poslabšuje svetovno prehransko krizo.

“Zahvaljujoč vašemu posredovanju smo napredovali,” je dejal Putin Erdoganu v televizijskih pripombah na začetku njunega srečanja. “Vsa vprašanja še niso rešena, a dejstvo, da je gibanje, je že dobra stvar.”

Prejšnji teden so se ruski in ukrajinski pogajalci srečali v Istanbulu na pogovorih o žitni krizi, ki je po mnenju Združenih narodov prinesla napredek , vendar ne rešitve.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan   je  sicer včeraj v Teheranu ruskemu in iranskemu kolegu, Vladimirju Putinu in Ebrahimu Raisiju, sporočil, da pričakuje njuno polno podporo v boju Ankare proti “teroristom” v Siriji. Vsi trije pa so se zavezali k ohranitvi neodvisnosti in ozemeljske celovitosti Sirije. Putin je opozoril, da želi Zahod Sirijo razkosati.

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa je Putin po srečanju pozval k večji enotnosti pri odnosu do Sirije, Zahod pa obtožil vmešavanja in želje po razkosanju te države. Temu se morajo Rusija, Turčija in Iran zoperstaviti, je dejal, ključno vlogo pri prihodnosti Sirije pa je pripisal Iranu.

Iranski predsednik Raisi je po pogovorih pozval k diplomatski rešitvi vojne v Siriji, vsi trije voditelji pa so se po navedbah ruske tiskovne agencije Tass dogovorili, za novo srečanje, ki ga bo gostila Rusija.

Putin je opozoril, da so razmere “posebej zaskrbljujoče” na območjih, ki niso pod nadzorom sirskih oblasti, saj je tam večja nevarnost za razmah ekstremizma in separatizma.

Erdogan pa je napovedal, da se bo “boj proti terorističnim organizacijam se bo nadaljeval, ne glede na to, kje in kdo jih podpira”. Je pa Erdogan “dal Putinu malo okusiti njegovo lastno zdravilo,” saj ga je čakal skorja minuto, natančno 42 sekund.

Turčija že več tednov grozi z novo vojaško ofenzivo na severu Sirije, pri čemer se sklicuje na “teroristične” grožnje. Erdogan želi na severu Sirije ustvariti “varno območje” in pregnati kurdske borce 30 kilometrov od turške meje.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je danes Erdogana opozoril, da bi bila ponovna ofenziva Ankare na severu Sirije škodljiva za širšo regijo.

Rusija, Turčija in Iran so se v zadnjih letih večkrat sestali, da bi razpravljali o Siriji v okviru mirovnega procesa iz Astane, ki naj bi končal več kot 11 let trajajoči konflikt v tej arabski državi. Vse tri države so tudi aktivno vpletene v dogajanje v Siriji. Rusija in Iran podpirata režim v Damasku, Turčija pa podpira upornike.

COMMENTS

Wordpress (0)