(VIDEO) “Ko ponudiš roko, ne zahtevaš garancije” – Golob in Janša pravita, da ne potrebujeta “garancij” za sodelovanje pri ukrepih proti draginjski krizi, čeprav bi Janša dobičke elektro energetskih podjetij “pretopil” v blaženje energetske krize – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ko ponudiš roko, ne zahtevaš garancije” – Golob in Janša pravita, da ne potrebujeta “garancij” za sodelovanje pri ukrepih proti draginjski krizi, čeprav bi Janša dobičke elektro energetskih podjetij “pretopil” v blaženje energetske krize

(VIDEO) “Ko ponudiš roko, ne zahtevaš garancije” – Golob in Janša pravita, da ne potrebujeta “garancij” za sodelovanje pri ukrepih proti draginjski krizi, čeprav bi Janša dobičke elektro energetskih podjetij “pretopil” v blaženje energetske krize

Posvet o ukrepih za blažitev draginje, na katerem so med drugim sodelovali predsedniki vseh parlamentarnih strank, je bil po besedah premierja Roberta Goloba konstruktiven in “morda dober temelj za prihodnje, tudi za kakšna druga področja”. Vlada namerava interventno zakonodajo opoziciji predstaviti na naslednjem posvetu, predvidoma konec avgusta.

“Zelo sem zadovoljen s tem, da je bila debata ne samo strokovna, ampak tudi konstruktivna s strani vseh udeležencev,” je po posvetu izpostavil Golob, ki se nadeja, da gre za “dober temelj za razpravo o najtežjih vprašanjih za državo tudi v prihodnje,” med drugim dejal Golob in dodal, da “praktično med političnimi strankami ni bilo razhajanj glede tega, kako ukrepati.

“Ukrepati pa moramo hitro in odločno, zato, da najprej zaščitimo najbolj ranljive, tudi s ciljnimi ukrepi, v naslednjem koraku pa ne pozabimo na gospodarstvo in skrbimo v enem delu tudi za to, da se gospodarstvo ne ustavi,” je dejal. je dejal. “Moramo biti pripravljeni na najslabše, a hkrati delamo vse, da bomo lahko normalno preživeli zimo,” je še dejal Golob.

Na naslednjem  posvetu bo vladna stran predstavila načrt Evropske komisije oz. evropskih plinskih operaterjev, kako preživeti prihajajočo zimo brez redukcij, tudi v primeru, če se dobava ruskega plina v celoti zaustavi. “Ta načrt je pomemben, ker nam daje smernice, kako se vsaka država članica pripravi, da ne pride do zaustavitve dobave končnim odjemalcem,” je povzel.

Vlada je na posvetu predstavila dve vrsti ukrepov. “Na eni strani izenačitev vseh odjemalcev med seboj, se pravi vsi gospodinjskih odjemalcev, tudi če živijo v blokih in tudi če kupujejo električno energijo ali plin od upraviteljev ali skupinskih kotlovnic,” je dejal in napovedal, da bodo te odjemalce izenačili s spremembo zakonodaje.

“Prejšnjo zimo je bila to velika težava, ker so se cene zelo razlikovale med tistimi odjemalci, ki so lahko neposredno kupovali od dobaviteljev, in tistimi, ki so to morali početi v blokih od upraviteljev,” je spomnil.

Interventno zakonodajo je Golob napovedal tudi na področju znižanja stopnje DDV za vse energente. “Ne samo za električno energijo, zemeljski plin, ampak tudi za kurilno olje, lesno biomaso in podobno,” je napovedal.

“Računam, ker ni bilo nobenih nesoglasij, da bosta lahko šli skozi parlament po skrajšanem postopku,” je dejal glede omenjenih zakonskih iniciativ.

Izpostavil je tudi, da današnji posvet ni bil zadnji, “ravno obratno, bil je prvi”. Po njegovih besedah bi se v podobni sestavi dobili konec avgusta, do takrat pa bo vlada že predstavila določene interventne zakone, s katerimi namerava opozicijo seznaniti vnaprej.

Že v četrtek bo sicer vlada predstavila nove ukrepe za blažitev draginje, nanašajo pa se na regulacijo energentov. Na seji bodo odločali o regulaciji zemeljskega plina. “Po vzoru električne energije bomo zamejili zgornje cene za prihajajočo zimo na neko raven, ki je vzdržna in bo bistveno nižja od nabavnih tržnih cen. Veljale bodo za zaščitene kategorije,” je napovedal in pojasnil, da to niso le gospodinjski odjemalci in mala podjetja, ampak tudi javni zavodi, ki opravljajo javne storitve, kot so bolnišnice.

V kratkem bodo predstavili tudi ciljne ukrepe draginjskih dodatkov za kategorije, ki to po Golobovih besedah še posebej potrebujejo. “Enako kot pri električni energiji bodo ukrepi, ki bodo izhajali iz regulacije zemeljskega plina, dosegli vse. Cene se znižajo s 1. septembrom za vse odjemalce. Ne za vse enako, ampak vsi bodo deležni teh ukrepov,” je bil jasen.

Na današnjem posvetu so poleg premierja in predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin in resornih ministrov, sodelovali tudi stroka, predstavniki energetskih podjetij in vodstvo urada za makroekonomske analize in razvoj.

Prvak SDS Janez Janša, ki ki ga na sestanku spremlja podpredsednik sveta stranke Rado Gladek, je po sestanku dejal, da je bil del, ko so strokovnjaki predstavili stanje, zelo koristen. “”No v bistvu ni šlo za sestanek med koalicijo in opozicijo, šlo je za razširjeni sestanek, kjer so bili tudi ekonomski in energetski strokovnjaki, ki so pač predstavili konkretne podatke o  trenutni situaciji in nekatere napovedi. Mislim ta del je bil zelo koristen. Kar se tiče ukrepov, je vlada nekatere napovedala. Če držijo besede, izrečene na koncu, sledi še en sestanek, ko bodo ukrepi bolj konkretizirani in preliti na papir in bolj konkretizirani.”

“Torej naš predlog je bil, da se sredstva za blaženje energetske krize, deloma tudi naslavljanje problemov visoke inflacije jemljejo iz visokih dobičkov proizvajalcev električne energije. Tudi slovenski proizvajalci električen energije, ki so v državni lasti  prodajajo to energijo po visokih cenah prodajajo to energijo po visokih cenah, ki je petkrat višja od stroškov proizvodnje in tukaj je vir tako za nekatere investicije, ki jih potrebujemo v prihodnosti, kot tudi za blaženje energetske krize, ko gre za pomoč in podjetjem

“Seznanili smo se s tem, kaj nas čaka jeseni in mislim, da smo začrtali tudi nekaj konstruktivnih predlogov z izzivi, ki nas čakajo. Ponovno se dobimo avgusta,” pa je po posvetu povedal predsednik NSi Matej Tonin.

“Bilo je zelo konstruktivno. Žal nas je k temu prisilila kriza, je pa to mogoče dober temelj za prihodnje, tudi za kakšna druga področja, ne ideološka, ki se tičejo vseh državljank in državljanov enako,” pa je ponovil Golob. Na vprašanje ali je predsednik  dobil kakšne konkreten garancije za sodelovanje z opozicijo je Robert Golob dejal: “Glejte, ko ponudiš roko ne pričakuješ garancije in tudi tega nismo naredili in tega nimamo namena”.

COMMENTS

Wordpress (0)