(VIDEO) Walter Wolf v zagrebškem hotelu Internacional obujal spomine na zmago njegove ekipe Formule1 Walter Wolf Racing v Monte Carlu – “Ko si kralj za en dan, tega ne moreš plačati. To je nemogoče” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Walter Wolf v zagrebškem hotelu Internacional obujal spomine na zmago njegove ekipe Formule1 Walter Wolf Racing v Monte Carlu – “Ko si kralj za en dan, tega ne moreš plačati. To je nemogoče”

(VIDEO) Walter Wolf v zagrebškem hotelu Internacional obujal spomine na zmago njegove ekipe Formule1 Walter Wolf Racing v Monte Carlu – “Ko si kralj za en dan, tega ne moreš plačati. To je nemogoče”

Morda niste vedeli. Walter Wolf, razvpiti kanadski poslovnež slovenskega rodu, je v poznih sedemdesetih imel svojo ekipo Formule 1. Z lastnim moštvom Walter Wolf Racing je zmagal že na prvi dirki, na kateri so nastopili.

Ob počastitvi 36 let obstoja znamke Walter Wolf na Hrvaškem  ter 45 let od zmage Wolfove  ekipe formule 1 v Monaku je lastnik znamke Matjaž Tomlje v Zagrebu v hotelu Internacional organiziral tiskovno konferenco na kateri je bil osrednji gost Walter Wolf.

Nazdravilo se je s penino Walterja Wolfa in monografijo, posvečeno luksuzni znamki, ki proizvaja ure, usnjeno galanterijo, nakit, parfume, sončna očala, vino … in je na Hrvaškem najbolj znana po cigaretah iz proizvodnega obrata rovinjske Tobačne družbe, ki letno z prodajo cigaret z znamko Walter Wolf zasluži med 60 in 80 milijonov evrov.  Walter Wolf kot pravi za to ni dobil niti centa, Matjaž Tomlje, ki je formalni lastnik blagovne znamke pa je povedal, da je na področju nekdanje Jugoslavije bilo prodanih za tri milijarde evrov različnih proizvodov znamke Walter Wolf.

A bolj kot vse to,  je  predvsem športne novinarje zanimala športna zgodovina Walterja Wolfa, ki je bil lastnik ekipe , ki je prva in edina zmagala na njegovi debitantski dirki formule 1. Zgodilo se je leta 1977 na Veliki nagradi Argentine v Buenos Airesu, ko je za volanom njegovega avtomobila sedel Južnoafričan Jody Scheckter .

“Glede na to, da smo bili na tej dirki debitanti, sploh nismo dobili svojega boksa, ampak smo morali parkirati na travi, se je Wolf spomnil sezone, v kateri je Scheckter osvojil tri zmage in šest stopničk ter na koncu zasedel drugo mesto, za dominantni Niki Lauda”.

“Moraš biti idiot, da narediš ekipo v Formuli 1, greš na tekmo in ti plačaš, ne drugi, sponzorji recimo. Takšna idiota sva bila dva v formuli 1, eden je bil lord Hesketh, drugi idiot sem jaz. Ampak ni denarja, s katerim bi plačal koliko je vredno, ko si nihče in zmagaš v Monaku.  Prvo moraš zaslužiti denar, da lahko delaš takšne norosti, drugače ne gre…V življenju narediš nekaj stvari, ki so dobre in potem imaš okoli sebe fanatike, kot je recimo Matjaž Tomlje, ki je kot komar. Gre za neko zadevo in ne popušča, to je nekaj, kar je zelo cenim pri njem. Dela norosti, kot mi vsi, ampak to, da je on naredil tržno znamko Walter Wolf tukaj, to je bilo njegovo delo, ne moje.  Mi smo to delali na Japonskem, bilo je uspešno. Na Hrvaškem in v Sloveniji je on naredil parfum, isto je bilo s cigaretami, kjer me je on “zmutil,”da pridem, parfum srajce, ne vem kaj še. To je on delal, zadeve so šle dobro. Tovarna cigaret Rovinj je na tem zaslužila veliko denarja, edini, ki ni nič zaslužil pri tem, sem jaz. To je resnica”.

Od treh zmag njegovega moštva Walterju najljubša ni debitantska v Argentini, ampak tista v Monte Carlu. Wolf je ponosen na svojo pionirsko vlogo v Formuli 1, saj je bil prvi zasebnik, ki je samo z lastnim denarjem uspel zmagati na Veliki nagradi Monaka: “V sezoni 1977 smo zmagali na treh dirkah, in sicer na svoji prvi dirki v Argentini, nato v Monaku in za nameček še v Kanadi. V prvenstvu konstruktorjev smo zasedli četrto mesto, kljub temu, da smo nastopali le z enim dirkalnikom, Jody Scheckter pa je v skupnem seštevku dirkačev osvojil drugo mesto. To ni uspelo nikomur pred nami in ne verjamem, da še komu bo.”

Tega ne moreš kupiti, Monte Carlo je Monte Carlo, ni samo tekma, je vse drugo. Imaš filmski festival v Cannesu in vsa ta lepa dekleta pridejo na Grad Prix. In ko si kralj za en dan tega ne moreš plačati. To je nemogoče,” je med drugim dejal Wolf, ki z nostalgijo ugotavlja, da je tam je zelo malo ljudi iz njegovega časa. Bernie Ecclestone je zelo močan in še vedno uspešno dela, vendar imate zdaj ljudi, ki so zdaj v formuli 1 in so ne tako dolgo nazaj jahali kamele – se je pošalil zanimivi možakar z bogato poslovno kariero, ki danes živi med Kanado, Mehiko in Evropo na Dunaju.

 

COMMENTS

Wordpress (0)