“Imam prijatelje, ki so geji, člani stranke NSi so tudi geji in lezbijke” Matej Tonin na Facebooku, Janez Cigler Kralj za Večer pa: ” V NSI neposredno ne poznam nobenega geja”  – TOPNEWS.si

“Imam prijatelje, ki so geji, člani stranke NSi so tudi geji in lezbijke” Matej Tonin na Facebooku, Janez Cigler Kralj za Večer pa: ” V NSI neposredno ne poznam nobenega geja” 

“Imam prijatelje, ki so geji, člani stranke NSi so tudi geji in lezbijke” Matej Tonin na Facebooku, Janez Cigler Kralj za Večer pa: ” V NSI neposredno ne poznam nobenega geja” 

“Ali imam prijatelje, ki so geji? Imam in so odlični ljudje. Ali so člani stranke NSi tudi geji in lezbijke? Prav gotovo in so dobrodošli,” je predsednik NSI Matej Tonin zapisal Na Facebooku, kjer je zapis začel z retoričnim vprašanjem: “Ali krščanski demokrati živimo v “jamah”, smo nestrpni do istospolnih in želimo prepovedati splav? Seveda ne”.

 

Janez Cigler Kralj pa je  v intervju  za Večer dejal , da “v Novi Sloveniji neposredno ne poznam nobenega geja,” kar je zmedlo nekatere uporabnike družbenih omrežij.

“Ali krščanski demokrati živimo v “jamah”, smo nestrpni do istospolnih in želimo prepovedati splav? Seveda ne. Smo pa ob nedavni odločbi ustavnega sodišča odločno izrazili naše stališče, da pravica odraslih do posvojitve otroka ne obstaja. Otroku, ki gre po spletu izredno težkih okoliščin v posvojitev, moramo po našem mnenju zagotoviti najbolj optimalno obliko družine – to sta mama in oče. Še tako dobra mama ne more nadomestiti očeta in še tako dober oče ne more nadomestiti mame. Gre torej za pravico otroka in iskanje njegovih najvišjih koristi in ne izražanje nestrpnosti.
Pa vendarle – ali živimo v “jamah” in smo nestrpni do istospolnih? Nikakor ne. Vse ljubezni so lepe. Še več, kot družba smo dolžni zagotoviti, da so tudi geji in lezbijke enakovreden in spoštovan del naše skupnosti. In to moramo tudi na glas povedati. Nesprejemljivo je, da so deležni različnih očitkov in zasramovanj zaradi svoje spolne usmerjenosti.
Na drugi strani v Novi Sloveniji menimo, da mora država tradicionalni družini kot skupnosti moža in žene zagotoviti posebno mesto in poseben status. Samo v zvezi moža in žene je lahko spočeto novo življenje, ki je za nas poseben dar.
Sedaj veljavni družinski zakonik je zato po mnenju NSi povsem ustrezen, saj istospolnim partnerjem omogoča izenačitev prav vseh pravic s heteroseksualnimi pari razen pravice do posvojitve otrok.
Ali imam prijatelje, ki so geji? Imam in so odlični ljudje. Ali so člani stranke NSi tudi geji in lezbijke? Prav gotovo in so dobrodošli.
Ali vseeno živimo v “jamah” in želimo prepovedati splav? Nikakor, spoštujemo pa pravico do življenja kot najvišjo vrednoto. Splava ne bi prepovedali, ker zakonska prepoved ne reši ničesar. Tisti, ki so za splav odločeni, bodo vedno našli pot. Res pa je, da si želimo, da bi bilo splavov čim manj in ne čim več. Predvsem pa mislimo, da bi morali vsem ženskam in parom, ki so pred to težko odločitvijo, zagotoviti kar najboljšo podporo. Svojih vrednot ne vsiljujemo nikomur, želimo pa, da tudi družba spoštuje naše vrednote. In kaj to pomeni? Z ženo sva se odločila, da bova sprejela življenje ne glede na to, kakšno bo in se za splav ne bi odločila – tudi če bi bil najin še nerojen otrok hudo bolan. Hvala Bogu, imela sva srečo, saj nama je Bog namenil tri čudovite otroke.
Česa pa si želim? Da splav in pravice istospolnih ne bi bile več ideološko vprašanje in tema, ki vnaša nove razdore. Za začetek se poslušajmo in drug drugega poskušajmo tudi slišati. Vsak človek, ki je v zahtevnih okoliščinah in težkih življenjskih preizkušnjah pa potrebuje predvsem našo podporo, sočutje in razumevanje. In tega si želimo v NSi,” je Matej Tonin zapisal na Facebooku.

V zadnjih dneh so bili krščanski demokrati zelo ostri do odločitve ustavnega sodišča o popolni izenačitvi pravic za istospolne pare.

https://twitter.com/SabecKevin/status/1549034119987953667

Polemika predvsem na relaciji med NSI in Levico se je zaostrila tudi zaradi ukinitve Urada za demografijo, ki jo je v Mariboru ustanovila Janševa vlada. Mariborski poslanec Dejan Kaloh in uslužbenec prejšnji teden ukinjenega urada za demografijo Franci Donko, ki se bo skupaj z ostalimi sodelavci kmalu moral preseliti pod okrilje ministrstva za delo, sta danes izrazila razočaranje nad odločitvijo nove vlade. Kaloh je ob tem poudaril, da se s tem kaže tudi odnos vlade do Maribora.

“Najprej so želeli v Ljubljano preseliti Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ko jim to ni uspelo, pa je prišel na vrsto urad za demografijo. Očitno levosredinske vlade na nek način vedno siromašijo Maribor, kar nikakor ni prav,” je pred stavbo na Trgu Leona Štuklja, kjer je imel urad zadnjih nekaj mesecev od ustanovitve svoj sedež, dejal Kaloh.

Opozicijskega poslanca ob tem skrbi tudi molk mariborskega župana Saše Arsenoviča, ki je ob odprtju urada dejal, da je bila poteza vlade državotvorno dejanje, pa tudi molk mariborskih poslancev Gibanja Svoboda, ki po njegovem očitno takšno ravnanje podpirajo.

Kaloh je ocenil, da je bil urad za demografijo organ, ki se je na strokovni ravni ukvarjal z vedno večjimi geografskimi izzivi. Opozoril je, da naravni prirast v Sloveniji že nekaj let pada, s tem pa na dolgi rok “izumira slovenstvo”, vlada pa se je odločila ukiniti tako pomemben urad, ki se ukvarja prav s tem vprašanjem.

Takšno politiko je označil kot antimariborsko in antislovensko, zato se boji, kaj vse bo temu še sledilo in ali bo Maribor ostal še brez sedeža Pošte Slovenije in drugih nacionalno pomembnih organov oziroma podjetij. “In to kljub izjavam aktualnega premierja, da bo Maribor v času njegove vlade postal protiutež Ljubljani,” je še dodal Kaloh.

Donko je ob tem zavrnil razlage ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca, da se delovno področje njihovega urada prekriva s področjem dela ministrstva, saj da gre za nestrokovne in zavajajoče izjave, ki kažejo na popolno nerazumevanje tega, s kakšnim namenom je bil urad ustanovljen. Poudaril je, da gre namreč za izrazito medresorsko tematiko.

“Naša naloga je, da se materinstvo, očetovstvo in pripravljenost podarjati življenje ter skrb za prenos vrednost starejših na mlajše in s tem medgeneracijska povezanost, pa tudi skrb za spoštovanje slovenskega načina življenja tistim, ki prihajajo v Slovenijo, ohrani na določeni ravni. Potrebujemo tujo delovno silo, a prav je, da se slovenske tradicionalne enote spoštujejo,” je dejal Donko.

Demografske politike namreč po njegovih besedah ne gre enačiti s socialno politiko in socialnimi transferji, saj so želeli z uradom koordinirati različne ukrepe in področje demografije postaviti na višjo raven. Ob tem je Donko izpostavil, da tudi EU že leta opozarja, da ima Slovenija eno najnižjih rodnosti v Evropi.

Vlada je seji prejšnji teden z odlokom ukinila urad, ki je začel delovati šele lansko jesen. Urad, v katerem je zaposlenih 12 ljudi, bo ukinjen 30 dni po objavi odloka v uradnem listu, zaposlene in pristojnosti pa bodo selili na ministrstvo za delo. Ukinitev urada so predlagali zaradi prekrivanja delovnega področja z omenjenim ministrstvom.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)