(V ŽIVO) DZ sprejel zakon o tako imenovani “dejanšizaciji” (zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države) – V Inštitutu 8. marec veseli, ker se je koalicija držala predvolilne obljube – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) DZ sprejel zakon o tako imenovani “dejanšizaciji” (zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države) – V Inštitutu 8. marec veseli, ker se je koalicija držala predvolilne obljube

(V ŽIVO) DZ sprejel zakon  o tako imenovani “dejanšizaciji” (zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države) – V Inštitutu 8. marec veseli, ker se je koalicija držala predvolilne obljube

DZ je danes z 52 glasovi za in 27 proti sprejel zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec. Zakon bo v prejšnje stanje vrnil 11 zakonov, spremenjenih v času prejšnje vlade. Zakon so podprli v koaliciji, v SDS so napovedali ustavno presojo.

Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike.

Predlog zakona ukinja še pravno podlago za vstop podjetja Uber na slovenski trg, zmanjšuje vpliv odločanja kulturnega ministra na kulturnih programskih in projektnih razpisih in povečuje vpliv strokovnih komisij ter ukinja posege v neodvisnost državnih tožilcev in tožilk.

V Inštitutu 8. marec so pred glasovanjem DZ o njihovem predlogu zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države izrazili veselje, da se je koalicija z napovedano podporo zakonu držala predvolilne obljube. Zakon v prejšnje stanje vrača spremembe 11 zakonov v času vlade Janeza Janše.

Predlog zakona se je “v glavah inštituta” začel pripravljati novembra, je na novinarski konferenci dejala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. “Spraševali smo se, kako bi bilo mogoče zaustaviti občutke nemoči, ko je prejšnja oblast teptala demokracijo,” je dejala.

Stanje so želeli postaviti tja, kjer je bilo, je dejala Kovačeva. Zbrali so 15.000 podpisov. “Sama pot je bila težka, ker smo bili nenehno priča številnih napadov in očitkov,” je dejala. V inštitutu so veseli, saj napoved sprejetja zakona pomeni, da je Slovenija socialna in strpna država, v kateri vladajo demokratična načela, je dejala.

Novinarske konference so se udeležili tudi predstavniki študentskih in drugih nevladnih organizacij, ki so sodelovali pri zakonski pobudi. “Naravne nesreče zahtevajo izredne ukrepe, zadnji dve leti sta bili naravna nesreča za demokracijo države,” je dejal direktor Centra nevladnih organizacij Slovenije Goran Forbici. V kolikor bi novelirali vsak zakon posebej, kot je predlagala opozicija, bi po njegovem mnenju porabili štiri leta.

“Nihče noče strankarskih ravnateljev šol, imeti doma dolgocevnega orožja, pristranskih sodišč,” je dejal predstavnik sindikata taksistov Dejan Jefim. Dodal je še, da naj bo ta zakon opomin politikom, da je ljudstvo še vedno nad oblastjo.

Jemanje glasu tako civilni družbi kot stroki z vseh področij je v razviti demokratični družbi nesprejemljivo pa je opozoril pravnik Aljoša Petek iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij. “Popolnoma enako velja na področju trajnostnega razvoja, ohranjanja narave in skrbi za naše zdravo življenjsko okolje,” je dodal.

S tem, ko obstoječa oblast podpira ta zakon, je po besedah Kovačeve izpolnila svojo predvolilno obljubo. Proti žaljivkam in lažem, ki so jih ob obravnavi zakona na matičnem odboru izrekli poslanci opozicije, pa bodo pravno ukrepali, je še napovedala.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)