(VIDEO) “Naše stališče je, da nobena še tako dobra mama ne more nadomestiti očeta in noben še tako dober oče ne more nadomestiti mame”- Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je napovedal, “da bodo uporabili vsa pravna sredstva proti odločbi ustavnega sodišča” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Naše stališče je, da nobena še tako dobra mama ne more nadomestiti očeta in noben še tako dober oče ne more nadomestiti mame”- Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je napovedal, “da bodo uporabili vsa pravna sredstva proti odločbi ustavnega sodišča”

(VIDEO) “Naše stališče je, da nobena še tako dobra mama ne more nadomestiti očeta in noben še tako dober oče ne more nadomestiti mame”- Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je napovedal, “da bodo uporabili vsa pravna sredstva  proti odločbi ustavnega sodišča”

 V NSi nasprotujejo nedavni odločitvi ustavnega sodišča, s katero istospolnim partnerjem omogoča sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. Napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev, ki so jim v pravni družbi na voljo, prav tako bodo nasprotovali vsem novelam družinskega zakonika, ki bi temeljile na omenjeni odločbi ustavnega sodišča. Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je tako v današnji izjavi za medije napovedal, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da bodo nedavno sprejeti odločbi ustavnega sodišča in njenim posledicam nasprotovali.

Med slednjimi napovedujejo nasprotovanje predlogu novele družinskega zakonika oziroma vsem drugim novelam zakona, ki bi morebiti temeljile na omenjeni odločbi ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče je namreč pretekli teden odločilo, da je zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije. DZ pa ima zdaj šest mesecev za odpravo neustavnosti.

Do tedaj velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Cigler Kralj je ob tem danes poudaril, da mnenje ustavnih sodnikov ob tej odločitvi ni bilo enotno, spomnil je na odklonilni ločeni mnenji ustavnih sodnikov Roka Svetliča in Klemna Jakliča. Prav zaradi moči argumentacije omenjenih odklonilnih ločenih mnenj po njegovih besedah ustavno sodišče s skupno obrazložitvijo ne prepriča.

https://twitter.com/pongiSLO/status/1547204035597434882

»Želim sporočiti, da se z nedavno odločbo ustavnega sodišča v NSi globoko ne strinjamo. Uporabili bomo vsa pravna sredstva, ki so na voljo, da bomo tej odločbi in implikacijam, ki jih ima na družbo, nasprotovali,« je uvodoma dejal vodja poslanske skupine NSi in dodal: »Naše stališče je, da nobena še tako dobra mama ne more nadomestiti očeta in noben še tako dober oče ne more nadomestiti mame. Ustavno sodišče pri odločitvi ni bilo enotno. Napisani in priloženi sta namreč tudi dve zelo močni odklonilni mnenji, sodnikov dr. Svekliča in ddr. Jakliča.«

V NSi prav tako menijo, da “pravica odraslih oseb do posvojitve otroka ne obstaja, obratno, otrok ima pravico biti posvojen v najbolj optimalno možno skupnost”. To je po njihovem prepričanju skupnost matere in očeta.

Kot še opozarjajo, se odločba ustavnega sodišča dotika “kočljivih vprašanj glede najvišjih koristi in največjih pravic otroka”, v stranki pa so prepričani, da je treba tovrstna vprašanja reševati predvsem s “perspektive pravic in najvišjih koristi otroka”.

Poudaril je, da v NSi ocenjujemo, tako kot je v enem izmed odklonilnih mnenj tudi omenjeno, da pravica odraslih oseb do posvojitve otroka ne obstaja. »Obratno, otrok mora biti posvojen v najbolj optimalno skupnost in v NSi verjamemo, da je to skupnost moža in žene,« je pojasnil Cigler Kralj in dodal: »Odločba ustavnega sodišča se dotika zelo pomenljivih in kočljivih vprašanj, glede najvišjih koristi in pravic otroka. In v NSi menimo, da je taka življenjska in občutljiva vprašanja potrebno reševati s perspektive pravic in najvišjih koristi otroka. In smo skeptični, da ta odločba v resnici sledi tem najvišjim koristim in pravicam otroka.«

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je sicer že pretekli teden napovedal, da bo ministrstvo v tednu ali dveh pripravilo zakonodajni predlog za odpravo neustavnosti ureditve, ki istospolnim partnerjem ne omogoča poroke in posvojitve otrok. “To bomo z največjim veseljem v najkrajšem možnem času opravili. S kolegi z ministrstva sem že govoril in lahko rečem, da je zakon že v pripravi,” je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)