“Se vidimo na sodišču” – Zaradi razprav glede zakon o “dejašizaciji” v Inštitutu 8. marec napovedali, “da bodo proti vsem žalitvam ukrepali pravno” – Branko Grims pa, “se vidimo na ustavnem sodišču, pa še kje” – TOPNEWS.si

“Se vidimo na sodišču” – Zaradi razprav glede zakon o “dejašizaciji” v Inštitutu 8. marec napovedali, “da bodo proti vsem žalitvam ukrepali pravno” – Branko Grims pa, “se vidimo na ustavnem sodišču, pa še kje”

“Se vidimo na sodišču” – Zaradi razprav  glede zakon o “dejašizaciji” v Inštitutu 8. marec napovedali, “da bodo proti vsem žalitvam ukrepali pravno” – Branko Grims pa, “se vidimo na ustavnem sodišču, pa še kje”

Odbor za notranje zadeve je včerja  z devetimi glasovi za in šestimi proti v drugi obravnavi potrdil predlog zakona proti “škodljivim ukrepom” pretekle oblasti, ki so ga vložili v Inštitutu 8. marec. Po razpravi so v Inštitutu 8. marec zaradi po njihovi oceni žaljive razprave napovedali tožbe.

 

“Spoštovani, na današnji seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je bil sprejet predlog Zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. To je za nas pomembno, ker nakazuje tudi smer glasovanja na prihodnji seji Državnega zbora. Sprejetje zakona tako na novo vzpostavlja demokratične standarde. Na seji omenjenega Odbora je bilo izrečenih veliko besed. Proti vsem žalitvam bomo ukrepali pravno”.

V pregreti razpravi so poslanci opozicije iz vrst SDS-a predlagateljem očitali, da je predlog zakona neustaven, saj ne dopušča referenduma, da ni bilo javne razprave, da vanjo ni bila vključena stroka, da tisti, ki jih spremembe zakonov zadevajo, niso imeli priložnosti podati svojega mnenja, t. i. omnibus zakon pa da je v nasprotju s poslovnikom DZ-ja. Zaradi 15 dopolnil koalicije pa menijo, da to ni več isti zakon, za katerega so ljudje zbirali podpise. “Nalagali ste ljudstvo,” je dejala poslanka SDS-a Anja Bah Žibret. Njen strankarski kolega Branko Grims pa je dejal: “Se vidimo na ustavnem sodišču, pa še kje.”

Koalicija je predlog zakona pozdravila, opoziciji pa med drugim očitala hinavščino. Ta zakon je nastal kot odziv na ravno te zlorabe oblasti, ko je oblast pod pretvezo sprejemanja nujne zakonodaje vanjo začela vtikati podtaknjence, ki niso imeli nobenega smisla, je izpostavil vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec. Poslanka Levice Nataša Sukič pa je dodala, da v SDS ves čas izpostavljajo mnenje zakonodajno-pravne službe. “Še kakšna dva meseca nazaj pa so imeli popolnoma ‘poklopljena’ ušesa, ko je opozarjala na čisto vsak njihov zakon,” je dejala. Po njenih besedah je potreba po tem zakonu nastala zaradi “motenj v demokratičnem procesu v zadnjih dveh letih”.

 

Predlog zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države so pripravili v Inštitutu 8. marec, vanj pa so vključili 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše.

V preteklo stanje vračajo ureditve na področju sestave svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike. Predlog med drugim ukinja še pravno podlago za vstop podjetja Uber na slovenski trg, zmanjšuje vpliv odločanja kulturnega ministra na kulturnih programskih in projektnih razpisih in povečuje vpliv strokovnih komisij, ukinja posege v neodvisnost državnih tožilcev in tožilk ter za tuje študente umika pogoj, da potrebujejo za študij v Sloveniji na računu 5000 evrov.

Zakonodajno-pravna služba DZ je podala vrsto pripomb na posamične novele zakonov. Meni, da noveliranje več zakonov v okviru enega zakona, t. i. omnibus zakon, v tem primeru ni utemeljeno. Predlaga, naj se novelira vsak zakon posebej. Izpostavila je tudi, da naslov zakona ne odraža bistvene vsebine zakona, temveč predlagateljevo subjektivno oceno, zato svetuje, da se naslov predloga zakona ustrezno prilagodi. Opozorila je tudi na to, da predlog zakona vsebuje tudi novelo zakona o dohodku pravnih oseb, ki pa je izvzet iz referendumskega odločanja, kar pomeni, da na celoten zakon referendum ni mogoč.

Vlada je k zakonu podala pozitivno mnenje. Pri vsebinah je vlada tvorno sodelovala in pripravila dopolnila, je na seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo v imenu vlade dejal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar. Koalicija je sicer vložila 15 dopolnil k predlogu zakona, ki so bila na odboru prav tako potrjena. Polovica teh dopolnil sicer le odpravlja pomisleke zakonodajno-pravne službe DZ, so pojasnili v koaliciji.

DZ se bo predvidoma v četrtek sešel še na eni izredni seji. Na njej naj bi obravnavali predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija in predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih. Kolegij predsednice DZ-ja bo o tem odločal v sredo. Zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali omenjeni točki, so vložili v koaliciji.

COMMENTS

Wordpress (0)