Rusija danes začasno zapira Severni tok 1 – plinovod, po katerem priteče velika količina ruskega plina v Evropo – Evropa se boji, da bi se načrtovano zaprtje zaradi remonta lahko razvleklo in še dodatno zvišalo cene plina – TOPNEWS.si

Rusija danes začasno zapira Severni tok 1 – plinovod, po katerem priteče velika količina ruskega plina v Evropo – Evropa se boji, da bi se načrtovano zaprtje zaradi remonta lahko razvleklo in še dodatno zvišalo cene plina

Rusija danes začasno zapira Severni tok 1 – plinovod, po katerem priteče velika količina ruskega plina v Evropo – Evropa se boji, da bi se načrtovano zaprtje  zaradi remonta lahko razvleklo in še dodatno zvišalo cene plina

Danes  bo Rusija ukinila Severni tok 1. Pojavila se bo velika možnost za stopnjevanje geopolitične in energetske krize. Največji posamični plinovod, ki prenaša ruski plin v Nemčijo, se danes začenja z letnim vzdrževanjem, pri čemer naj bi se pretok ustavil za 10 dni, vendar so vlade, trgi in podjetja zaskrbljeni, da bi se zaustavitev lahko podaljšala zaradi vojne v Ukrajini.

Plinovod Severni tok 1 transportira 55 milijard kubičnih metrov plina na leto iz Rusije v Nemčijo po dnu Baltskega morja. Od 11. do 21. julija ga bodo vzdrževali. Prejšnji mesec je Rusija zmanjšala pretok na 40 odstotkov skupne zmogljivosti plinovoda, navajajoč zamudo pri vračilu opreme, ki jo servisira nemški Siemens Energy v Kanadi.

Kanada je konec tedna sporočila, da bo vrnila popravljeno turbino, vendar je tudi dejala, da bo razširila sankcije proti ruskemu energetskemu sektorju. Evropa se boji, da bi Rusija lahko podaljšala načrtovano vzdrževanje, da bi dodatno omejila evropsko oskrbo s plinom, kar bo porušilo načrte za polnjenje skladišč za zimo in povečalo plinsko krizo, ki je spodbudila nujne ukrepe vlad in boleče visoke račune za potrošnike.

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck je dejal, da se mora država soočiti z možnostjo, da bo Rusija prekinila pretok plina prek Severnega toka 1 po načrtovanem obdobju vzdrževanja. “Glede na vzorec, ki smo ga videli, zdaj ne bi bilo zelo presenetljivo, če bi našli kakšno majhno tehnično podrobnost in bi potem lahko rekli, ‘zdaj ga ne moremo več vklopiti’,” je dejal na dogodku konec junija.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je zavrnil trditve, da Rusija uporablja nafto in plin za izvajanje političnega pritiska, in dejal, da je bila zaustavitev vzdrževanja reden, načrtovan dogodek in da si nihče ne “izmišljuje” kakršnih koli popravil.

Obstajajo še drugi veliki plinovodi iz Rusije v Evropo, vendar pretoki postopoma upadajo, zlasti po tem, ko je Ukrajina maja ustavila eno tranzitno pot plina, pri čemer je okrivila vmešavanje okupacijskih ruskih sil. Rusija je popolnoma prekinila dobavo plina več evropskim državam, ki niso izpolnile njene zahteve po plačilu v rubljih.

“Zadnji meseci so pokazali eno stvar: Putin ne pozna tabujev,” je dejal Timm Kehler, generalni direktor nemškega industrijskega združenja Zukunft Gas. “Zato ni mogoče izključiti popolne zaustavitve dobave plina po plinovodu Severni tok.”

Po tem, ko je Nemčija ustavila projekt Severni tok 2, so ZDA zdaj uvedle sankcije proti družbi, odgovorni za plinovod. Podmorski plinovod neposredno povezuje ruski plin z Evropo prek Nemčije in je dokončan, vendar še ne deluje. V nadaljevanju objavljamo različne scenarije in razmišljanje o različnih scenarijih, če se bi se “remont” Severnega toka 1 zavlekel.

 

Začnimo z enostavnim delom NS1 bo brez povezave. To je normalno. Plinovod, po katerem se izvozi precejšnja količina ruskega plina v Evropo, je treba vzdrževati. Teoretično bo to trajalo približno 10 dni – takrat naj bi plin spet stekel. Z drugimi besedami, za prihajajoči teden vam ni treba preveč skrbeti. Konec naslednjega tedna lahko postane kritična točka . Čeprav je vzdrževanje običajno in načrtovano, je povsem možno, da bi Rusija to uporabila kot izgovor, da preprosto zadrži plin. Ker so drugi plinovodi ruskega plina že na nizki ravni ali pa bi bili popolnoma zaprti, bi bila zaustavitev NS1 velik problem.

In vemo, da je Rusija pripravljena uporabiti svoje zaloge plina kot orožje – pretok plina NS1 v Nemčijo je bil že zmanjšan na približno 60 % običajnih ravni. Rusija trdi, da so morali zmanjšati zmogljivost, medtem ko so čakali na del, ki ga potrebujejo za popravilo. Toda nemška vlada in drugi niso nikoli sprejeli tega izgovora in so reze označili za politično potezo. Tudi če je potreba po popravilih resnična, to ne bi pojasnilo ravni rezov v oskrbi s plinom
Zmanjšan pretok ruskega plina je političen, pravi nemški uradnik Nemški podkancler pravi, da se ruska napoved, da bo zmanjšala pretok zemeljskega plina po ključnem evropskem plinovodu za približno 40 %, zdi bolj politična poteza kot posledica…

Zato se v Berlinu resnično bojijo, da bo Putin čez nekaj tednov storil enako, pri čemer bo zahteval neko nepričakovano napako in pustil NS1 zaprto po običajnem obdobju vzdrževanja. Če se to zgodi, ne bo samo dvignilo (že tako izjemno visokih) cen plina še višje, ampak bo tudi močno oviralo zmožnost številnih držav v Evropi (predvsem Nemčije in nekaterih jugovzhodnih sosed), da zgradijo zadostna skladišča plina za to zimo .
Ker ko gre za geopolitično soočenje, ki poteka med Evropo in Rusijo, je ime igre skladiščenje plina Z dovolj skladišča plina lahko Evropa preživi to zimo in motnje v oskrbi s plinom brez prevelikih bolečin .

Zato je EU sprejela zakon, ki od vseh držav, ki imajo skladišča plina, zahteva, da jih do 1. novembra napolnijo vsaj do 80 % (in nekatere se odločajo za višje cilje – Francija si je na primer zadala cilj 100 %)  Če je torej podaljšana omejitev NS1 poteza Rusije, kakšen bo odgovor Nemčije? Tu nastopi Uredba EU 2017/1938 – znana tudi kot Uredba o zanesljivosti oskrbe. V zvezi s tem zakonom iz leta 2017 se lahko poglobite v veliko podrobnosti (vem, v zadnjih mesecih sem o njem napisal veliko političnih analiz), vendar je za zdaj ključna točka, da imajo vse države EU (in Združeno kraljestvo) tristopenjski načrt varnosti oskrbe.

Tri stopnje so: zgodnje opozarjanje, opozarjanje in izredne razmere. Nekaj ​​držav je že v fazi zgodnjega opozarjanja, čeprav to samo po sebi ne vodi do posebnih sprememb ali politik. Za zdaj je Nemčija edina država, ki je prešla na 2. stopnjo, opozorilo (čeprav se je Italija približala). Toda tudi takrat skorajda niso izkoristili pooblastil, ki so jim na voljo. Če NS1 ne bo spet na spletu pozneje ta mesec, se bo to spremenilo. Cilj bo ohraniti čim več plina in spraviti količino plina, ki je na voljo, v skladišče. To bo pomenilo ukrepe, kot je vrnitev elektrarn na premog za proizvodnjo električne energije ali omejitev nadzora temperature v stavbah . Če to ni dovolj – in morda ne bo, če NS1 nekaj časa ostane brez povezave – potem se bo morala država premakniti na 3. stopnjo, izredne razmere. Končni prag je ustrezno poimenovan, saj bi bila resnično nujna oskrba s plinom – prišlo bi do realna nevarnost zmanjkanja plina.
Predvsem stopnja 3 pomeni racionalizacijo oskrbe s plinom. Različnim industrijam bi bilo rečeno, naj zmanjšajo porabo plina ali pa bi celo ugotovili, da so popolnoma izgubile dostop do plina.
Oskrba s plinom v gospodinjstvih bi bila zaščitena, vendar bi bil potencialni gospodarski in družbeni učinek racioniranja plina v največjem evropskem gospodarstvu zelo resen, z verjetnimi posledicami tudi za preostalo Evropo. Kljub tej bolečini bo Evropa morda potrebovala to, da se bo uprla Putinovemu izsiljevanju. Ta načrt varnosti oskrbe – Uredba EU 2017/1938 – bo Evropo prepeljal skozi zimo, ne da bi se ji bilo treba odreči ruskim zahtevam ali podpora Ukrajini. In ko prebrodimo to zimo, bo Putin morda ugotovil, da evropska podjetja in vlade nimajo veliko interesa za pridobivanje energije od nekoga, ki se rad igra politične igrice. Dolgoročno bo Putinova najmočnejša poteza v energetski geopolitiki lahko tudi njegova zadnja.

Nenadna ustavitev dobave plina bi lahko pomenila več milijard dolarjev vreden udarec. Nemčija je zato  konec tedna pozdravila odločitev Kanade, da izda “časovno omejeno in preklicno dovoljenje”, ki omogoča vrnitev opreme za plinovod Severni tok 1. Toda ukrajinsko ministrstvo za energijo in zunanje ministrstvo sta v izjavi zapisala, da sta “globoko razočarana” in pozvala Kanado, naj prekliče odločitev, za katero menijo, da pomeni prilagoditev sankcij, uvedenih proti Moskvi, “muhavosti Rusije”.

Nekateri v Evropi se bojijo, da bi lahko vojna v Ukrajini dodatno vplivala na cene plina.  Zongqiang Luo, plinski analitik pri svetovalni družbi Rystad Energy, je dejal, da “ni nemogoče”, da bi Gazprom morebitno zamudo uporabil kot utemeljitev za podaljšanje obdobja vzdrževanja. V prejšnjih letih je letno vzdrževalno obdobje na Severnem toku 1 trajalo približno 10-12 dni in se je končalo pravočasno.

Ni neobičajno, da se med rednim vzdrževanjem na cevovodih ali plinski infrastrukturi odkrijejo dodatne napake, operaterji pa lahko po potrebi podaljšajo izpade.

Medtem ko je popolna ustavitev plina malo verjetna, Gazprom ni preusmeril tokov prek drugih plinovodov, kar pomeni, da je dolgotrajno zmanjšanje pretoka verjetno, so povedali analitiki Goldman Sachsa.

Nemčija je opozorila na recesijo, če bodo ruski plinski tokovi ustavljeni. Udarec za gospodarstvo bi lahko v drugi polovici letošnjega leta znašal 193 milijard evrov (286 milijard dolarjev), so prejšnji mesec pokazali podatki industrijskega združenja vbw dežele Bavarske.

“Nenadna prekinitev uvoza ruskega plina bi prav tako močno vplivala na delovno silo v Nemčiji … posledice bi prizadele okoli 5,6 milijona delovnih mest,” je dejal generalni direktor vbw Bertram Brossardt. Učinki bi bili še širši. Popolna ustavitev bi evropske cene plina, ki so že zbodle industrijo in gospodinjstva, ohranila višje dlje.

Veleprodajne nizozemske cene plina, evropsko merilo, so od lanskega julija narasle za več kot 400 odstotkov.”Če bo Severni tok prekinjen ali če bo Nemčija izgubila ves svoj ruski uvoz, se bo učinek čutil v celotni severozahodni Evropi,” je dejal nizozemski minister za energijo Rob Jetten. Zaustavitev dobave preko Severnega toka 1 bi škodila Rusiji in tudi zahodni Evropi, ker bi izgubila prihodke.

COMMENTS

Wordpress (0)