Janez Janša pri Niki Kovač in pri Inštitutu 8. marec dobil idejo, da bi v naslednjem mandatu sprejeli “zakon s katerim bo mogoče naenkrat odpraviti vse škodljive ukrepe levičarskih oblasti od leta 1945 naprej” – TOPNEWS.si

Janez Janša pri Niki Kovač in pri Inštitutu 8. marec dobil idejo, da bi v naslednjem mandatu sprejeli “zakon s katerim bo mogoče naenkrat odpraviti vse škodljive ukrepe levičarskih oblasti od leta 1945 naprej”

Janez Janša pri Niki Kovač in pri Inštitutu 8. marec dobil idejo, da bi v naslednjem mandatu sprejeli  “zakon s katerim bo mogoče naenkrat odpraviti vse škodljive ukrepe levičarskih oblasti od leta 1945 naprej”

“Če bo tak zakon sprejet in bo obstal kot del slovenskega pravnega reda – bo odprta pot za podoben zakon na začetku naslednjega mandata, s katerim bo mogoče naenkrat odpraviti vse škodljive ukrepe levičarskih oblasti od leta 1945 naprej,” je na Twitterju zapisal Janez Janša, ki se je odzval na STA-jevo novico o tem, da vlada Roberta Goloba podpira predlog zakona proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti, ki ga je vložil Inštitut 8. marec

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1545819449269313536

V Inštitutu 8. marec pri parlamentarni obravnavi njihovega predloga zakona proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti računajo na podporo celotne koalicije. Vlada se je na zadnji seji opredelila, da zakon podpira in se z njegovimi cilji strinja, saj uresničuje temeljna ustavna načela. Pristojno delovno telo DZ pa ga bo obravnavalo v torek.

 

“V Inštitutu 8. marec računamo na podporo celotne koalicije, tako na odboru, kot tudi na obravnavi v državnem zboru, saj so to obljubili, že preden so bili izvoljeni in so se k temu zavezali tudi v koalicijski pogodbi,” so v četrtkovem sporočilu za javnosti navedli besede članice Inštituta 8. marec Kristine Krajnc.

Vlada je na današnji seji sklenila, da zakon podpira in se z njegovimi cilji strinja, saj predlagani zakonodajni ukrepi zagotavljajo in uresničujejo temeljna ustavna načela. Zakon bo pristojni odbor DZ obravnaval v torek.

Zakonodajno-pravna služba DZ je podala vrsto pripomb na posamične novele zakonov in mnenje, da naslov zakona ne odraža bistva vsebine zakona temveč izraža predlagateljevo subjektivno oceno, zato bi ga bilo treba ustrezno prilagoditi. Ob tem služba meni, da noveliranje več zakonov v okviru enega zakona v tem primeru ni utemeljeno, zato predlaga naj se hkrati novelira vsak zakon posebej.

Predlog je v četrtek obravnavala komisija DS za državno ureditev, ki pa je nanj podala negativno mnenje. Proti je glasovalo vseh pet svetnikov Marjan Maučec, Milan Ozimič, Željko Vogrin, Marko Zidanšek in Rajko Fajt, so dodatno pojasnili na inštitutu.

Kljub negativnemu mnenju svetnikov pa v Inštitutu 8. marec verjamejo, da bo predlog zakona v prihodnjem tednu sprejet, “saj so se seje udeležile tudi nekatere predstavnice ministrstva za finance in državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle, ki so predlogu zakona podale ustno podporo in zagotovilo, da bo vlada v kratkem podala pozitivno mnenje na predlog zakona”.

V Inštitutu 8. marec so konec aprila skupaj s skoraj 15.000 overjenimi podpisi v DZ vložili predlog zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Vanj so vključili enajst zakonov, spremenjenih pod vlado Janeza Janše. V preteklo stanje vračajo ureditve na področju sestave svetov izobraževalnih zavodov, kadriranja v policiji in izključevanja nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z varstvom narave, iz postopkov obravnave okoljske problematike.

Zakon ukinja pravno podlago za vstop podjetja Uber, zmanjšuje vpliv odločanja kulturnega ministra na področju kulturnih programskih in projektnih razpisih in povečuje vpliv strokovnih komisij, ukinja posege v neodvisnost državnih tožilcev in tožilk ter za tuje študente umika pogoj, da potrebujejo za študij v Sloveniji na računu 5000 evrov.

COMMENTS

Wordpress (0)