(V ŽIVO) – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski bo danes prek videopovezave nagovoril poslanke in poslance slovenskega parlamenta – V zadnjem intervjuju za CNN je Zelenski dejal: “Moram biti iskren, nekatere države v Evropi lovijo ravnovesje med Rusijo in Ukrajino” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski bo danes prek videopovezave nagovoril poslanke in poslance slovenskega parlamenta – V zadnjem intervjuju za CNN je Zelenski dejal: “Moram biti iskren, nekatere države v Evropi lovijo ravnovesje med Rusijo in Ukrajino”

(V ŽIVO) – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski bo danes prek videopovezave nagovoril poslanke in poslance slovenskega parlamenta –   V zadnjem  intervjuju za CNN je Zelenski dejal: “Moram biti iskren, nekatere države v Evropi lovijo ravnovesje med Rusijo in Ukrajino”

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski bo danes prek videopovezave nagovoril poslanke in poslance ter druge vabljene visoke goste. Svojo udeležbo v DZ ob tej priložnosti sta potrdila predsednik republike Borut Pahor in premier Robert Golob, vabljeni so med drugim tudi ministri, evropski poslanci iz Slovenije in člani državnega sveta.

Kot so ob napovedi nagovora Zelenskega poudarili v DZ, gre za izraz podpore ukrajinskemu narodu v boju za domovino in izkaz prijateljstva ukrajinski državi. Pobudo za povabilo predsedniku Ukrajine, da nagovori DZ, sta pred tem podprla odbor za zunanjo politiko in odbor za zadeve Evropske unije.

Prejšnji premier Janez Janša se je z Zelenskim srečal sredi marca, ko je skupaj s premierjema Poljske in Češke obiskal Kijev. Z Zelenskim se je pred zasedanjem voditeljev držav članic EU v Bruslju konec junija pogovarjal tudi premier Golob, ki je ukrajinskemu predsedniku zagotovil, da se odnos Slovenije do Ukrajine kljub zamenjavi vlade ni spremenil.

Wolf Blitzer iz CNN-a je v intervjuju  vprašal ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenksija če bi bil pripravljen trgovati z nekaj zemlje svojega naroda, da bi končal dolgo vojno z Rusijo. Zelenski pravi, da se Ukrajina ne bo odrekla ozemlju zaradi miru z Rusijo: ‘To je naša zemlja’

Ruska vojna z Ukrajino zdaj traja že več kot štiri mesece, brez znakov, da bi katera koli stran kmalu odstopila. Zgodnji uspehi Ukrajine so prisilili Rusijo, da je zmanjšala svoje prvotne cilje strmoglavljenja Kijeva, moskovske sile pa so se zdaj osredotočile na zavzemanje ozemlja v vzhodni Ukrajini. Ruske sile so zasedle večino regije Lugansk, razen nekaj žepov odpora, in pritiskajo proti mestom v Donecku.

CNN je prejšnji teden poročal , da uradniki Bele hiše izgubljajo zaupanje, da bo Ukrajina kdaj lahko vzela nazaj vso zemljo, ki jo je izgubila od Rusije od začetka vojne, tudi s pomočjo težjega in bolj sofisticiranega orožja, ki ga načrtujejo ZDA in njihovi zavezniki. zagotoviti Kijevu.
Zelenski je priznal, da Rusija nadzoruje “skoraj vso regijo Lugansk”, in dejal, da se njegove sile zdaj “borijo na obrobju te regije”. Dejal je, da se je Kijev umaknil, da bi se izognil množičnim izgubam vojakov.
“Sploh ne razumem, kaj točno tam nadzorujejo. Uničili so mesta, šolo. Oni so okupatorji ruševin?” je dejal Zelensky.
Zelenski je dejal, da je vesel, da sta Švedska in Finska sprejeti v članici Nata, čeprav se je zahodno vojaško zavezništvo dolgo upiralo sprejetju Ukrajine v članstvo.
“Ne gre za površno, ampak za globoko razumevanje tveganj za te države zaradi agresivnega odnosa Rusije do suverenih držav,” je dejal Zelenski. “Zato v celoti podpiramo njihovo članstvo.

Ves svet pomaga Ukrajini, nekateri s humanitarno pomočjo, nekateri s finančno ali vojaško pomočjo, obe hiši v ZDA nas podpirata. “Svet dela veliko, vendar bi lahko bilo lažje – Ukrajina bi lahko bila sprejeta kot članica Nata. Bilo bi veliko bolj preprosto, kot si ljudje predstavljajo.”

Kljub temu je Zelenski izrazil hvaležnost za vojaško podporo, ki jo je Ukrajina prejela od Združenih držav, ki so zagotovile orožje z večjo zmogljivostjo, ko se je vojna vlekla, hkrati pa pozval Zahod, naj še naprej zagotavlja vojaško podporo, da bi Ukrajini pomagal nadaljevati boj.
“(ZDA) pomagajo Ukrajini, pomagajo veliko, vendar to ni dovolj za zmago. Upam, da bo moje zaupanje pospešilo to pomoč Ukrajini,” je dejal Zelenski. “Želimo povečanje te pomoči – borimo se za svojo zemljo, ne želimo, da se ljudje iz različnih držav borijo za naše ozemlje. Toda ZDA so svetovno gospodarstvo in nam lahko pomagajo z orožjem in financami.

“Pa tudi ZDA lahko vplivajo na odločitve evropskih držav – to je tudi politična podpora. Moram biti iskren, nekatere države v Evropi želijo ravnovesje med Rusijo in Ukrajino. Toda zaradi pomoči ZDA so začele podpirati. Torej, ko govorim o obsegu in hitrosti podpore z orožjem, ne pozivam samo (na) Združene države, ampak pozivam vse svetovne voditelje in pravim, da bo hitrejša pomoč, povečanje pomoči rešite življenja Ukrajincev in nam pomagajte ponovno pridobiti ozemlja, ki jih je okupirala Rusija.”

Na vprašanje, ali bi se lahko vojna končala pred koncem leta, je Zelenski dejal: “Naša država bo ostala enotna in enotna. Če bo močno orožje naših partnerjev prišlo k nam pravočasno in če bosta sreča in Bog na naši strani lahko dosežemo veliko stvari pred koncem leta in lahko ustavimo to vojno. Lahko ustavimo vsaj vojaški del te vojne.”
Zelenski je ponovil tudi poziv ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, naj obišče Kijev, in dejal, da bo to poslalo sporočilo Rusiji in svetu.
“Radi bi videli predsednika Bidna v Ukrajini. Slišal sem, da podpira idejo. Obstaja nekaj varnostnih trenutkov, ki ovirajo njegov obisk, to razumemo,” je dejal Zelenski. “Resnično mislim, da bi to pomagalo Ukrajincem. Ukrajinci podpirajo (ZDA), zaupanje Ukrajincev v ZDA je zelo visoko, enako kot v Združeno kraljestvo, Poljsko in baltske države. V Združenem kraljestvu pa odmeva priznanje Borisa Johnsona, da se je  kot predsednik vlade zasebno srečal z ruskim agentom KGB Aleksandrom Lebedovom.

https://twitter.com/g_gosden/status/1544759722837950465

https://twitter.com/AngelaRayner/status/1544718040465653761

“Torej, obiski svetovnih voditeljev, ki niso le partnerji, ampak pravi prijatelji – dajejo signal, znak, da ZDA podpirajo Ukrajino, ker verjamejo v ukrajinsko zmago in se ne bojijo Rusije. Pridejo kljub raketam Putina se ne bojijo, ker je svet veliko večji od enega voditelja ene države.«

 

COMMENTS

Wordpress (0)