(VIDEO) Policija streljala na nizozemske kmete, ki s traktorji protestirajo proti novim okoljskim pravilom – TOPNEWS.si

(VIDEO) Policija streljala na nizozemske kmete, ki s traktorji protestirajo proti novim okoljskim pravilom

(VIDEO) Policija streljala na nizozemske kmete, ki s traktorji protestirajo proti novim okoljskim pravilom

Nizozemska policija je v torek zvečer na severu Nizozemske streljala na kmete s traktorji, ki so protestirali proti načrtom za zmanjšanje emisij dušika.

Policija v severni Friziji je v sredo sporočila, da v incidentu, ki je vključeval opozorilne strele in neposredno ciljanje na traktorje, ki se je iztrgal iz črte, ni bil nihče poškodovan. Policija je sporočila, da je prišlo do poskusa vdora v njihova vozila in policiste. Ker je prišlo do streljanja, je stekla uradna preiskava dogodka.

Policija je dejala , da se je odzvala na “nevarno situacijo”, ko so kmetje, ki so se poskušali prebiti mimo blokade, da bi prišli na avtocesto v provinci Friesland, začeli zabijati svoje traktorje v policiste in njihova vozila.

 

 

Po navedbah frizijske policije so njihovi streli zadeli traktor, a ni bil nihče poškodovan. Prijeli so tri osumljence. Rijksrecherche, notranji preiskovalec nizozemske vlade, je dejal, da bo preučil dogodke, saj je policija izstrelila svoje orožje.

Tiskovni predstavnik frizijske policije ni odgovoril na poizvedbe, vendar je dejal, da bo izjava objavljena pozneje v sredo.

Nizozemski kmetje so ta teden protestirali proti vladnim načrtom, ki bi lahko od kmetov zahtevali, da uporabljajo manj gnojil in zmanjšajo število živine, zaradi česar bi nekatere kmetije lahko bile zaprte.

Nizozemska vlada želi do leta 2030 zmanjšati izpuste dušikovega oksida in amoniaka, ki ju proizvaja živina. Po načrtih bi lahko zmanjšanje na nekaterih območjih doseglo 70 odstotkov.

V odgovor so nizozemski kmetje ta teden protestno blokirali supermarkete, distribucijske centre in ceste. V sredo zjutraj naj bi demonstrirali na letališču Groningen Elde, poročajo nizozemski mediji.

Poslanka Caroline van der Plas je pozvala k “nujni razpravi” z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem in ministrom za pravosodje in varnost Dilanom Yeşilgöz-Zegeriusom o naraščajočih protestih, piše portal Politico.

 

COMMENTS

Wordpress (0)