Igor Omerza – “Lep poklon zamejstva Borisu Pahorju” – TOPNEWS.si

Igor Omerza – “Lep poklon zamejstva Borisu Pahorju”

Igor Omerza – “Lep poklon zamejstva Borisu Pahorju”

Pravkar je izšla nova številka tržaške revije Mladika, ki je v celoti posvečena Borisu Pahorju. V njej 21 njegovih prijateljev, znancev, sodelavcev in poznavalcev razmišlja in obuja spomine na tega Slovencem in Slovenkam tako ljubega pisatelja. Pisci v tej številki revije so iz primorskega in koroškega zamejstva in matice, Evgen Bavčar (dva prispevka), ki živi v Parizu, ter dve italijanski književnici.

Mladika se sicer v Ljubljani dobi le v knjižnicah in knjigarni Družine, a to številko se resnično splača prebrati, saj vsebuje tehtne prispevke in osebne spomine na pokojnega slovenskega velikana Borisa Pahorja. Ob tem pa lahko z grenkobo ugotavljamo, da slovenska nacionalna televizija ni zmogla toliko modrosti, da bi neposredno prenašala žalno sejo za Borisom iz Narodnega doma v Trstu.

Kako je mogoče – poslovilne seje se je udeležil in na njej spregovoril tudi njegov soimenjak in predsednik države Borut Pahor – da državljani in državljanke demokratične republike Slovenije nismo mogli po slovenski javni televiziji neposredno spremljati slovesa enega izmed največjih sinov našega naroda, ki se je, prvič, odločno uprl nacifašizmu in zato preživel taboriščno kalvarijo, drugič, do zadnjega diha nepopustljivo boril za priznanje naših pravic v
zamejstvu, ki je, tretjič, v dolgih desetletjih enoumja v socialistični matici zahteval njeno demokratizacijo, četrtič, z intervjujem Kocbeku leta 1975 javno razkril in obsodil zamolčevani povojni množični umor, petič, ponesel preko svojih knjig in nastopov ime Slovenije v Evropo in svet …
Zato bi bilo morda primerno, da na tem mestu iz poslovilnih besed, ki jih je izrekel filozof Martin Brecelj na omenjeni žalni seji (te besede so tudi uvodni prispevek v “Pahorjevi” številki Mladike), navedemo zaključek, ki se glasi takole: A naj sklenem z zadnjim delom Kocbekove Molitve:

Vse je večno,

kar nastane,
rojstvo je močnejše
od smrti,
vztrajnejše
od obupa in samote,
silnejše od hrupa in greha,
slovesnejše
od zavrženosti.
Nikoli
ne bom prenehal biti.
Nikoli.
Amen.

 

COMMENTS

Wordpress (0)