(V ŽIVO) Kongres SLS: Marjan Podobnik se že drugič, (v tretje gre rado, pravi ljudska modrost) poslavlja od vodenja SLS – Na sceno stopa Marko Balažic, ki bo nasledil Marjana Podobnika – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Kongres SLS: Marjan Podobnik se že drugič, (v tretje gre rado, pravi ljudska modrost) poslavlja od vodenja SLS – Na sceno stopa Marko Balažic, ki bo nasledil Marjana Podobnika

(V ŽIVO) Kongres SLS: Marjan Podobnik se že drugič, (v tretje gre rado, pravi ljudska modrost) poslavlja od vodenja SLS – Na sceno stopa Marko Balažic, ki bo nasledil Marjana Podobnika

Članstvo SLS bo na današnjem kongresu izvolilo novega predsednika. Edini kandidat za to mesto je Marko Balažic, ki bo nasledil Marjana Podobnika.

Marjan  Podobnik je na začetku je delal na področju kmetijstva kot kmetijski svetovalec in direktor Kmetijske zadruge v Idriji. Leta 1988 je bil med člani iniciativnega odbora Zveze slovenske kmečke mladine in soustanovitelj prve demokratične politične stranke v Sloveniji po drugi svetovni vojni, Slovenske kmečke zveze. Na prvih demokratičnih volitvah je bil na listi SKZ, ki je postala najštevilčnejša poslanska skupina koalicije DEMOS, izvoljen v takratno skupščino RS.Postal je vodja poslanske skupine SKZ, 1992 je postal predsednik stranke, ki je razširila program in se preimenovala v SLS. 1996 je SLS na volitvah pod njegovim vodstvom dosegla skoraj 20% glasov in po neuspešnih poskusih za oblikovanje programsko sorodne koalicije stopila v vladno koalicijo z LDS dr. Janeza Drnovška. S svojim kabinetom je v tem času med drugim odločilno pripomogel, da je ostalo v slovenski lasti več pomembnih slovenskih podjetij, bank in zavarovalnic, ter koordiniral pripravo zaščitne zakonodaje pred v vstopom Slovenije v EU.

Skupaj s svetovalci v kabinetu si je prizadeval za preprečitev zastaranja oškodovanj družbenega in državnega premoženja. Kot podpredsednik vlade RS je bil 1998 so pokrovitelj prvega zbornika o slovensko-hrvaški meji v Istri, katerega cilj je bil postaviti strokovne temelje prihodnjim prizadevanjem za vzpostavitev dokončne pravične meje med Slovenijo in Hrvaško. Leta 1999 je vodil državni odbor za organizacijo obiska papeža Janeza Pavla II, ki se ga je v Mariboru ob razglasitvi Antona Martina Slomška za blaženega udeležilo blizu 200.000 ljudi. Leta 2000 se je po združitvi s SKD umaknil iz profesionalne politike. Aktiven je ostal v Slovenski narodni zvezi pri SLS.

Po enoletnem vodenju podjetja Telekom, kjer je skupaj s hčerinskimi družbami oblikoval skupino Telekom Slovenije, v kateri je povezal vse Telekomove družbe, se je odločil za samostojno podjetniško pot. Do leta 2015 je največ deloval na področju nepremičnin v Srbiji in na nekaterih drugih trgih JV Evrope. Leta 2007 je skupaj s somišljeniki ustanovil Zavod 25. junij. Leta 2015 je začel aktivno sodelovati s Centrom biotehnike in turizma Grm Novo mesto in Visoko šolo za upravljanje podeželja Grm, predvsem pri postavljanju temeljev za Gospodarski grozd za podeželje na temelju poslovne filozofije Zaupanja vreden in pri drugih projektih, katerih temeljni cilj je vzpostavljanje kratkih verig od proizvajalcev in predelovalcev hrane do potrošnikov.

Oktobra 2018 je bil ponovno izvoljen na mesto predsednika SLS. Podobnik je bil  pobudnik in akter ustanovitve gibanja Povežimo Slovenijo. Povežimo Slovenijo (kratica: PoS) je zavezništvo petih slovenskih političnih strank, ki je nastopilo na državnozborskih volitvah leta 2022. Podpis predvolilnega sporazuma je potekal 2. februarja 2022.Na volitvah 24. aprila 2022 je zavezništvo prejelo 3,41 % glasov in se ni uvrstilo v Državni zbor. SLS je dobila 1,8 odstotka glasov ostale članice  predvolilne koalicije pa 0,8 odstotka glasov.

Marko Balažic, ki je bil v času državnozborskih volitev govorec gibanja Povežimo Slovenijo, je pred kongresom dejal, da je po seriji volilnih porazov stranke najprej potrebna notranja konsolidacija, ki je ena izmed prvih njegovih prioritet. Med temi so tudi priprave na jesenske lokalne volitve.

Delovanje stranke se bo pod njegovim vodstvom vrtelo okrog treh ključnih stebrov – varne hrane, malih in srednjih podjetij ter trajnosti. “Slovensko ljudsko stranko vračamo na tisto mesto, kjer je zgodovinsko že bila in kjer bi morala biti, predvsem pa gremo spet nazaj v širino,” je dejal Balažic. Če se je stranka v preteklosti ukvarjala predvsem s kmetijstvom in lokalnimi temami, bodo zdaj iskali načine, kako reševanje vsakodnevnih težav, s katerimi se lokalno ukvarjajo župani, prenesti na državno raven, je pojasnil.

SLS je sicer stranka z dolgo tradicijo, ki se po letu 2014, ko je izpadla iz DZ, ni več uspela vrniti na nacionalni politični parket. Ostaja pa močna na lokalnem nivoju. V prvem krogu zadnjih lokalnih volitev leta 2018 je bilo izvoljenih 23 županov SLS, v drugem krogu pa še trije, kar pomeni, da ima po skupnem številu izvoljenih županov primat med strankami. Poleg tega pa je bilo uspešnih v volilnem boju še nekaj njihovih članov in kandidatov, ki “so se odločili za zavetrje statusa neodvisnih”.

Kongres SLS, ki se začne ob 10 uri na Igu, bomo na Topnews.si in Toptv.si prenašali v živo.

COMMENTS

Wordpress (0)