(VIDEO)”Še vedno bi sprejel naboj zanj” – Nekdanji vodja Formule 1 Bernie Ecclestone, ki bi “prejel kroglo” za Putina, je spregovoril o svojih čustvih do Vladimirja Putina – TOPNEWS.si

(VIDEO)”Še vedno bi sprejel naboj zanj” – Nekdanji vodja Formule 1 Bernie Ecclestone, ki bi “prejel kroglo” za Putina, je spregovoril o svojih čustvih do Vladimirja Putina

(VIDEO)”Še vedno bi sprejel naboj zanj” – Nekdanji vodja Formule 1 Bernie Ecclestone, ki bi “prejel kroglo” za Putina, je spregovoril o svojih čustvih do Vladimirja Putina

Bernie Ecclestone, 91-letni nekdanji izvršni direktor Formule 1, je v četrtek televizijskemu občinstvu povedal, da bi “prejel kroglo” za ruskega predsednika Vladimirja Putina, in dejal, da je “presenečen,” Lewis Hamilton “ni le blažil tega na stran,« v sklicevanju na rasno žalitev, ki jo je proti njemu usmeril Nelson Piquet. Pripombe, izrečene med intervjujem za televizijsko oddajo “Good Morning Britain,” so sprožile hitro ogorčenje, pri čemer se je Formula 1 distancirala od komentarjev.

Na vprašanje, ali ima Putina kljub invaziji na Ukrajino še vedno prijatelja, je Ecclestone dejal: “Še vedno bi sprejel naboj zanj,” in dodal, da ruski voditelj, tako kot drugi ljudje v poslu, “občasno dela napake. ” Dejal je, da je Putin “verjel, da dela pravo stvar” za svojo državo in da bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski lahko naredil več za zaustavitev konflikta.

“Komentarji Bernieja Ecclestona so njegova osebna stališča in so v močnem nasprotju s stališčem sodobnih vrednot našega športa,” je Formula ena zapisala v izjavi za The Washington Post.

Odnos med Ecclestonom in Putinom se je okrepil, ko sta pripravljala Veliko nagrado Rusije, ki je debitirala v Sočiju leta 2014. Dve leti pozneje so Ecclestona kritizirali, ker je Putina označil za »tista, ki bi moral voditi Evropo«. Od takrat je bil na naslovnicah zaradi provokativnih komentarjev o družbenih in političnih zadevah.

V oddaji »Dobro jutro, Velika Britanija« je nadaljeval ( prek BBC-ja ), da »[Putin] počne nekaj, za kar verjame, da je prava stvar, ki jo dela za Rusijo.« Ko so mu povedali, da smrti na tisoče ljudi in Putinovih dejanj ni mogoče opravičiti, je odgovoril: »Ne. Ni bilo namerno.” Dodal je, da bi lahko Zelenski s pogajanji preprečil vojno.

Ecclestone je dejal, da s Putinom ni govoril od začetka invazije. “Popolnoma sem prepričan, da si zdaj želi, da ne bi začel celotnega posla, vendar se ni začelo kot vojna,” je dejal Ecclestone. Zunanja ministrica Liz Truss, ki je nastopila v isti oddaji , je komentarje o Putinu označila za “izredne, popolnoma izjemne”, ko so jo vprašali za odziv.

“To je človek, ki je zagrešil grozljivo vojno, ki je vključevala sistematično posilstvo žensk in napad na civiliste v nakupovalnih centrih,” je dejal Truss. »Jasno je, da je Vladimir Putin strupen; premier [Boris Johnson] ima prav, ko to pravi. … Ko lahko ljudje na svojih televizijskih zaslonih vidijo grozljive stvari, ki se dogajajo na terenu v Ukrajini, grozljivo trpljenje ukrajinskega ljudstva, se mi zdi to popolnoma šokantno.«

Ecclestone je prav tako pretehtal Piquetovo rasistično pripombo, ki je dva od svojih treh naslovov svetovnega prvaka osvojil z vožnjo za Ecclestoneovo ekipo Brabham, potem ko so Hamilton, drugi dirkači in Formula ena v začetku tega tedna nasprotovali. Ecclestone je dejal, da je bil “presenečen, da Lewis tega ni preprosto odmislil, ali bolje kot to, odgovoril.”

Hamilton je odgovoril . “To je več kot jezik,” je tvitnil Hamilton, sedemkratni serijski prvak in edini temnopolti dirkač Formule 1. »Te arhaične miselnosti je treba spremeniti in nimajo mesta v našem športu. Celo življenje sem bil obkrožen s temi stališči in ciljan. Bilo je dovolj časa za učenje. Prišel je čas za ukrepanje.”

V portugalščini je najbolj zmagoviti dirkač formule ena tvitnil : “Osredotočimo se na spremembo miselnosti.”

Piquet je komentiral v portugalščini novembra Ricardu Oliveiri iz Motorsport Talk, ko je razpravljal o nesreči lanskega poletja, v kateri sta bila udeležena Hamilton in voznik Red Bulla Max Verstappen v prvem krogu Velike nagrade Velike Britanije 2021. 69-letni Brazilec je nesrečo označil za “šalo” in dodal, da je imel Hamilton “srečo”, le Verstappen je strmoglavil. Komentarji so prišli v javnost, ker je Velika nagrada Velike Britanije ta konec tedna.

»Kar sem rekel, je bilo slabo premišljeno in se tega ne branim, vendar bom pojasnil, da je uporabljeni izraz tisti, ki se je v brazilski portugalščini na široko in zgodovinsko uporabljal kot sinonim za ‘tipa’ ali ‘osebo’ in je bil nikoli nisem nameraval užaliti,« je dejal ( prek ESPN ). »Nikoli ne bi uporabil besede, ki so mi jo očitali v nekaterih prevodih.

»Ostro obsojam vsak namig, da sem besedo uporabil z namenom omalovaževanja voznika zaradi njegove barve kože. Iskreno se opravičujem vsem, ki so bili prizadeti, vključno z Lewisom, ki je neverjeten voznik, vendar prevod v nekaterih medijih, ki zdaj kroži po družbenih omrežjih, ni pravilen. Diskriminacija nima mesta v F1 ali družbi in z veseljem pojasnim svoje misli v zvezi s tem.”

V četrtek je Ecclestone dejal: “Verjetno ni primerno pri nas, verjetno pa ni nekaj groznega, kar se zgodi, če to rečeš v Braziliji. Toda ljudje govorijo stvari in ljudje govorijo o ljudeh, če so slučajno nekoliko predebeli ali malo premajhni, kot sem jaz. Prepričan sem, da so ljudje o tem kaj pripomnili. Če bi to slišal, bi se sam zmogel brez večjih težav.”

COMMENTS

Wordpress (0)