EU se strinja s prepovedjo avtomobilov na fosilna goriva ob začetku pogovorov o podnebnem svežnju – TOPNEWS.si

EU se strinja s prepovedjo avtomobilov na fosilna goriva ob začetku pogovorov o podnebnem svežnju

EU se strinja s prepovedjo avtomobilov na fosilna goriva ob začetku pogovorov o podnebnem svežnju

Države članice, ki jih zastopajo okoljski ministri v Svetu EU, so sprejele skupno stališče o spremembi sistema EU za trgovanje z emisijami (EU ETS), oblikovanju socialnega podnebnega sklada (SCF) in novih standardih glede emisij CO2 za avtomobile in kombije poleg drugih prihajajoča pravila o varstvu podnebja. To pomeni, da se lahko začnejo pogajanja z Evropskim parlamentom o svežnju podnebne zakonodaje.

Kar zadeva EU ETS, so se ministri strinjali, da bodo podprli splošno ambicijo Evropske komisije o 61-odstotnem zmanjšanju emisij do leta 2030 v sektorjih, ki jih zajema shema, glede na leto 2005. Evropski parlament kot zakonodajalec želi, da se cilj določi na 63 % . ni uspelo privoliti v postavitev letvice višje.

Svet je dejal, da mora biti pomorski promet vključen v EU ETS, vendar z nekaterimi izjemami, na primer za trajekte, ki pokrivajo poti do otokov z manj kot 200.000 prebivalci.

Zamisel je tudi, da bi EU ETS 2 za fosilna goriva, ki se uporabljajo v zgradbah in prometu, oblikovali leta 2027, eno leto pozneje kot v predlogu komisije. Države članice bi lahko do decembra 2030 izvzele dobavitelje goriva, če bi zanje veljal nacionalni davek na ogljik v znesku, ki je enak ali višji od tržne cene ogljikovega dioksida.

COMMENTS

Wordpress (0)