(V ŽIVO) “Ocenjujem, da je najboljša kandidatka za to mesto podpredsednica stranke Marta Kos” – Marta Kos in Robert Golob o kandidaturi Kosove za predsednico jutri dopoldne – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Ocenjujem, da je najboljša kandidatka za to mesto podpredsednica stranke Marta Kos” – Marta Kos in Robert Golob o kandidaturi Kosove za predsednico jutri dopoldne

(V ŽIVO) “Ocenjujem, da je najboljša kandidatka za to mesto podpredsednica stranke Marta Kos” – Marta Kos in Robert Golob o kandidaturi Kosove za predsednico jutri dopoldne

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob bo na današnjem digitalnem kongresu stranke članom predstavil predlog za kandidatko za predsednico republike. Ocenjuje, da je najboljša kandidatka za to mesto podpredsednica stranke Marta Kos. Končno odločitev o kandidatu stranke bosta sicer sprejela izvršni odbor in svet stranke, je danes pojasnil Golob.

Izvršni odbor namreč glede na statut stranke vodi postopke volitev v vse organe na lokalni in državni ravni ter za volitve v Evropski parlament, svet stranke pa na predlog izvršnega odbora določa kandidatke in kandidate za volitve v DZ, Evropski parlament in predsednika republike.

Premier in predsednik stranke Golob bo tako danes članom Gibanja Svoboda kot kandidatko predstavil Kosovo, izvršni odbor in svet stranke pa bosta po njegovih pričakovanjih o kandidatu stranke odločila v kratkem, najverjetneje do začetka naslednjega tedna.

Gibanje Svoboda bo tako, kot kaže, prva parlamentarna stranka, ki bo tudi uradno ponudila svojega kandidata. Notranji kandidacijski procesi sicer tečejo tudi v drugih strankah, a nobena od njih končne odločitve o predsedniškem kandidatu še ni sprejela.

Sta pa svojo kandidaturo uradno že naznanili pravnica Nataša Pirc Musar ter psihoanalitičarka in doktorica filozofije Nina Krajnik. Kandidirali bosta s podpisi volivcev.

Na dnevnem redu današnjega kongresa največje parlamentarne stranke bo sicer tudi združitev z LMŠ in SAB. Golob pričakuje, da bo kongres prikimal predlaganim sklepom, septembra pa bi nato stranke izpeljale združitveni kongres.

Članstvo LMŠ in SAB je zeleno luč združitvi z Gibanjem Svoboda že prižgalo. Z današnjo seznanitvijo članov najvišjega organa Golobove stranke pa bodo stekli še zadnji koraki, preden bosta stranki nekdanjih premierjev tudi formalno ugasnili, Gibanje Svoboda pa bo postalo njun pravni naslednik.

Kot taka bo stranka bogatejša za članstvo obeh strank, pripadli ji bodo tudi lokalni odbori. LMŠ in SAB bosta v združeno stranko prispevali tudi proračunska sredstva, ki jih zakonodaja omogoča strankam, ki so na volitvah dosegle najmanj en odstotek glasov. LMŠ pa bo v združeno stranko “prispevala” še svoja evropska poslanca, Klemna Grošlja in Ireno Jovevo.

Izjavo predsednika Gibanja Svoboda dr. Roberta Goloba po digitalnem kongresu stranke o pridružitvi LMŠ in SAB je bila predvidena za danes, 27. junija 2022, predvidoma ob 18. uri v prostorih Gibanja Svoboda, vendar je bila zaradi obveznosti predsednika vlade Roberta Goloba odpovedana in bo juti  dopoldne v parku pred predsedniško palačo. Na njej bosta skupaj nastopila Robert Golob in Marta Kos v vlogi kandidatke za predsednico države s podporo stranke Gibanje Svoboda.

COMMENTS

Wordpress (0)