Namesto, da bi na G7 povabili Xi Jinpinga in Vladimirja Putina so voditelji G7 vrh začeli s posmehovanjem Putinu – TOPNEWS.si

Namesto, da bi na G7 povabili Xi Jinpinga in Vladimirja Putina so voditelji G7 vrh začeli s posmehovanjem Putinu

Namesto, da bi na G7 povabili Xi Jinpinga in Vladimirja Putina so voditelji G7 vrh začeli s posmehovanjem Putinu

Nemški kancler Olaf Scholz je včeraj na vrhu G7 izrazil optimizem, da bodo države skupine našle skupne odgovore na energetsko krizo, ki je posledica vojne v Ukrajini in s tem povezanih gospodarskih sankcij proti Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin po oceni nemškega kanclerja ni pričakoval takšne enotnosti držav G7, EU in Nata.

“Združuje nas naš pogled na svet, naša vera v demokracijo in pravno državo,” je danes po prvih sestankih v okviru vrha v dvorcu Elmau v Bavarskih Alpah dejal Scholz. Pri tem je poudaril, da so države G7 “dobra skupnost za oblikovanje skupnih odgovorov na izzive našega časa”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po kanclerjevi oceni je bilo pomembno odločno in enotno ukrepanje že na samem začetku ruske agresije. “Z gotovostjo lahko rečemo, da Putin tega ni pričakoval in da ga zaradi tega še vedno boli glava,” je dejal in izpostavil, da je današnji raketni napad na Kijev še en pokazatelj tega, kako brutalna je Putinova vojna.

“To dokazuje, da je prav, da stopimo skupaj in podpremo Ukrajince pri obrambi njihove države, demokracije in pravice do samoodločbe,” je bil odločen Scholz.

Nemški kancler je povedal tudi, da je imel zjutraj zelo uspešne dvostranske pogovore s predsednikom ZDA Joejem Bidnom, s katerim sta se strinjala, kako je treba v zvezi s stanjem v Ukrajini ukrepati. “Nemčija in ZDA bosta vedno delovali skupaj, ko bo šlo za vprašanja varnosti Ukrajine,” je dejal Scholz in podčrtal, da je bilo tako že od začetka in da bo tako tudi v prihodnje, še navaja dpa.

Voditelji držav skupine G7 pa so se na kosilu ob današnjem začetku vrha začeli s šalami na račun ruskega predsednika in se takole posmehovali ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki veliko da na svoj mačistični videz. Šalili so se, da bi si morali zavihati rokave na srajcah ali pa celo bolj sleči.

 

Suknjiči gor? Suknjiči dol? Ali se bomo slekli?” je vprašal britanski premier Boris Johnson, ko je sedel za mizo.Kanadski premier Justin Trudeau je predlagal, da počakajo na uradno fotografiranje, preden se slečejo, nato pa se je Johnson pošalil, da morajo pokazati, da so “bolj možati od Putina”.

“Naredili bomo še goloprse posnetke na konju,” je nadaljeval Trudeau in se šalil iz znane Putinove fotografije iz leta 2009, ko je jezdil na dopustu v Sibiriji na konju zgoraj brez. “Pokazati jim moramo svoje prsi,” je k temu dodal Johnson. “Jahanje je najboljše,” pa je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki pa se vendarle ni opredelila do samega vprašanja, ali se sleči do pasu ali ne, o katerem so morda še naprej razpravljali za zaprtimi vrati. Na kosilu je bil tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki pa se roganju ni pridružil.

Ameriški predsednik Joe Biden in nemški kancler Olaf Scholz sta se včeraj pred vrhom skupine G7, ki bo do torka potekal v dvorcu Elmau v Bavarskih Alpah, sestala na dvostranskem srečanju. Biden je v luči vojne v Ukrajini in skupnega odziva obeh držav nanjo menil, da lahko vsi skupaj iz tega izidejo močnejši, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Mislim, da lahko vse to prebrodimo in iz tega izidemo močnejši,” je dejal ameriški predsednik in pri tem opozoril, da ruski predsednik Vladimir Putin že od začetka vojne v Ukrajini računa na razkol med Natom in skupino G7. To se po Bidnovi oceni ne bo zgodilo, za kar se je zahvalil tudi nemškemu kanclerju Scholzu.

Biden je poleg poziva Zahodu k enotnosti po navedbah francoske tiskovne agencije AFP pohvalil Scholzovo vodenje države po začetku ruske invazije na Ukrajino. Dejal je, da je nemški kancler s svojim ravnanjem “močno vplival na preostalo Evropo, da se je premaknila, zlasti v zvezi z Ukrajino”. Tokratni pogovori med Washingtonom in Berlinom so bili dobra priložnost za potrditev globokih in trajnih vezi med državama, še navaja AFP.

G7 in Nato se morata držati skupaj proti ruski agresiji v Ukrajini, je danes na Bavarskem pred pogovorom z nemškim kanclerjem Olafom Scholzom dejal ameriški predsednik Joseph Biden. Ruski predsednik Vladimir Putin je upal, da se bosta “NATO in G7 nekako ločila,” je dejal Biden.

Kot poroča New York  Times se je  Biden na vrhu G7,  kjer naj bi  ponovno potrdili ameriško moralno prevlado, vendar ga je odločitev vrhovnega sodišča o splavu pustila  v defenzivi  in v obrambi.

Voditelji članic G7, ki zasedajo na Bavarskem, so se dogovorili za vzpostavitev pobude za pospeševanje vlaganj v infrastrukturo, kar naj bi bila tudi protiutež podobni kitajski pobuda Pas in cesta, s katero si Peking povečuje vpliv med revnejšimi državami v svetu. Projekt bo vreden 600 milijard dolarjev, je naznanil predsednik ZDA Joe Biden.

“Skupaj s partnerji v G7 nameravamo zbrati 600 milijard dolarjev do leta 2027 za investicije v infrastrukturne projekte v svetu,” je sporočil Biden v okviru vrha skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav, ki poteka na bavarskem gradu Elmau.

Projekt so naslovili kot Partnerstvo za globalno infrastrukturo (PGII), projekt pa bo namenjen “zmanjševanju zaostanka v razvoju infrastrukture v državah v razvoju in za krepitev globalnega gospodarstva”. Na ta način pa si bodo v članicah skupine G7 zagotovili določeno gospodarsko varnost, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz Bele hiše.

Biden je osnutek za to pobudo predstavil že na lanskem vrhu G7. Kot je napovedal, bo namenjen vlaganju v “podnebno odporno infrastrukturo” in na ta način spopadanju s podnebno krizo. Izboljšal naj bi energetsko varnosti v svetu, hkrati pa pomagal tudi pri krepitvi zdravstvene infrastrukture in enakopravnosti spolov.

Po besedah Bidna je pobuda alternativa kitajskemu projektu Pas in cesta, okoli 1000 milijard dolarjev vrednemu načrtu izgradnje infrastrukturnih projektov v Afriki, Aziji in Evropi. A mnogi na Zahodu vidijo to pobudo kot projekt za povečevanje političnega vpliva Kitajske in tudi kot ogrožanje varnostnih interesov.

Kljub vojni v Ukrajini in ruski agresiji je za ZDA Kitajska glavni geostrateški izziv prihodnosti. Tudi zato nameravajo na vrhu G7 na Bavarskem dati temu še posebej veliko pozornost, je v soboto napovedal tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby. Tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken je nedavno opredelil Kitajsko za najbolj resno izzivalko obstoječemu mednarodnemu redu.

COMMENTS

Wordpress (0)