(V ŽIVO) Danes prvo zasedanje famoznega Strateškega sveta za zunanjo politiko na temo Ukrajine, ki ga vodi ministrica Tanja Fajon – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Danes prvo zasedanje famoznega Strateškega sveta za zunanjo politiko na temo Ukrajine, ki ga vodi ministrica Tanja Fajon

(V ŽIVO) Danes prvo zasedanje famoznega Strateškega sveta za zunanjo politiko na temo Ukrajine, ki ga vodi ministrica Tanja Fajon

Na zunanjem ministrstvu se je danes prvič sestal strateški svet za zunanjo politiko v novi sestavi in opravil izčrpno razpravo o Ukrajini. Kot je po skoraj triurni razpravi izpostavila zunanja ministrica Tanja Fajon, so se kljub nekaterim različnim pogledom strinjali, da si želijo predvsem čimprejšnje končanje vojne v Ukrajini.

Na prvem mestu je bilo “zelo jasno strinjanje, da želimo končanje vojne v Ukrajini, da si želimo to doseči po mirni poti, s kulturo miru, s politiko kulturnega dialoga, k čemur nas zavezuje tudi ustava”. Samo hiter konec vojne tudi lahko umiri energetsko draginjo, prehrambeno krizo in varnostna tveganja, kar je ključno tudi za Slovenijo.

Kot eno ključnih sporočil je ministrica izpostavila tudi strinjanje, da Slovenija oziroma EU v odnosu in odzivu do ukrajinske krize mora ostati enotna. V tem kontekstu bomo namreč najlažje reševali vse posledice te grozljive vojne v naši soseščini.

“Tu bo Slovenija – seveda ob vseh obsodbah, ki smo jih že izrekli na račun ruske agresije v Ukrajini – spoštovala vse mednarodne zaveze, mednarodno pravo, kar pomeni, da bomo tudi znotraj mednarodnih organizacij – Evropske unije in zveze Nato – sodelovali pri sprejemanju sankcij, kot smo to počeli že doslej.”

Prav tako je zatrdila, da bo Slovenija zagotovo še naprej pomagala Ukrajini, “kjerkoli bo le mogoče”. “Ko smo govorili o pomoči Ukrajini, smo se strinjali, da seveda Slovenija nadaljuje s humanitarno in razvojno pomočjo, pa tudi vojaško, a tu nekih velikih zmogljivosti nimamo,” je dejala zunanja ministrica.

https://twitter.com/NovakBozidar/status/1540008424498421760

 

Posebej je ob tem izpostavila možnost pomoči Ukrajini pri razminiranju, pa tudi pri oskrbi ranjencev in na njeni poti proti članstvu v EU. Pogovori o tem z Ukrajino že potekajo.

“Izrazili so velik interes in mislim, da bomo ob predvidenem obisku v juliju lahko konkretizirali kako od teh idej,” je povedala zunanja ministrica in tako tudi razkrila okvirni datum svojega napovedanega obiska pri kolegu Dmitru Kulebi v Kijevu.

Na novinarsko vprašanje o nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini je sicer priznala, da oblasti v Kijevu vedno izpostavljajo predvsem to, da potrebujejo orožje, a dodala, da vse tovrstne razprave potekajo v okviru EU in zveze Nato.

Fajonova je v nadaljevanju dejala, da bi morali iskati tudi čim več diplomatskih možnosti in kanalov za pogovor z Moskvo, da bi lahko dosegli kompromis in mir. “Ti glasovi pri nas zagotovo so prisotni in so tudi legitimni,” je dejala.

Obenem je omenila “pobude, da se kot majhna država povezujemo s sorodnimi državami”, ki se zavzemajo za okrepitev diplomatskih poti za reševanje krize, ter jih prav tako označila kot “razumljive in legitimne”.

Poleg tega je zunanja ministrica v svoji izjavi za novinarje večkrat izpostavila, da bo Slovenija “vedno ostala podpornica miru” in bo “delovala v smeri zagotavljanja miru v naši soseščini”.

Tako Fajonova kot dva od udeležencev današnje razprave na MZZ so sicer izrazili veliko zadovoljstvo, da so na ministrstvu uspeli privabiti civilno družbo in različna mnenja. “S tem smo v slovenskem prostoru pokazali, da je dovoljeno pravzaprav vsakršno mnenje brez etikete, in jaz mislim, da je bila ta razprava resnično dobrodošla,” je izpostavila ministrica.

Novinar Dejan Steinbuch je sejo strateškega sveta med drugim označil kot znak, da ta vlada očitno drži besedo, ko gre za obljube o večji vključenosti civilne družbe. Samo razpravo je označil kot “izjemno konstruktivno”, z “različnimi odtenki”, a “okoli ključnih dilem ni bilo nikakršnih razhajanj”.

Podobno je povedal direktor urada vlade za informacijsko varnost Uroš Svete. Kot je še ocenil, je bil eden skupnih imenovalcev danes tudi stališče, da bi se več naredilo na “scenarijih rešitve te vojne”. Po njegovem smo se namreč “na nek način vdali v usodo delovanja na bojišču”, a vsaka vojna se na koncu konča z dogovorom za mizo, še nobena se ni samo na bojišču, je spomnil.

COMMENTS

Wordpress (0)