Koliko let bo minilo preden bi Ukrajina sploh lahko postala članica EU – Povprečni čas, ki je potreben za pridružitev EU, je štiri leta in 10 mesecev, vendar recimo Makedonija čaka na vstop že od leta 2005 – TOPNEWS.si

Koliko let bo minilo preden bi Ukrajina sploh lahko postala članica EU – Povprečni čas, ki je potreben za pridružitev EU, je štiri leta in 10 mesecev, vendar recimo Makedonija čaka na vstop že od leta 2005

Koliko let bo minilo preden bi Ukrajina sploh lahko postala članica EU – Povprečni čas, ki je potreben za pridružitev EU, je štiri leta in 10 mesecev, vendar recimo Makedonija čaka na vstop že od leta 2005

Vrh EU Ukrajini in Moldaviji podelil status kandidatk za članstvo, vendar bodo verjetno  minila  leta, preden se bo Ukrajina lahko sploh lahko pridružila EU. Postopek je dolgotrajen in zahteva soglasje 27 držav članic na skoraj vsaki stopnji. To pomeni, da obstaja več priložnosti za države članice, da svoj veto uporabijo kot politično pogajalsko sredstvo.

Povprečni čas, ki je potreben za pridružitev EU, je štiri leta in 10 mesecev, navaja think tank UK in a Changing Europe. Nekatere države članice v vzhodni Evropi pa so morale čakati kar 10 let. Pridruževanje Severne Makedonije Evropski uniji traja že od leta 2005, ko je država tudi uradna kandidatka za pristop.

Preden lahko Ukrajina začne pogajanja za pridružitev E, mora najprej izpolniti københavnska merila – nepregleden trio zahtev, ki se osredotočajo na to, ali ima država delujoče prostotržno gospodarstvo ali ne; ali so njene institucije sposobne podpirati evropske vrednote, kot so človekove pravice in razlaga pravne države s strani EU; in ali ima delujočo, vključujočo demokracijo.

Ko bodo ta merila izpolnjena in se vse države članice strinjajo, da začnejo pogovore o 35 pogajalskih poglavjih – od trgovine do prava do civilne družbe – mora Ukrajina izvesti domače reforme, da bi izpolnila zahtevane standarde na vsakem od teh področij. Ponovno se morajo vse države članice strinjati, da so bile te zahteve izpolnjene pred zaprtjem vsakega poglavja.

Ko se to zgodi, morajo Evropski parlament in zakonodajni dnevni red to odločitev potrditi in končno bo Ukrajina postala članica EU.

https://twitter.com/Fitzroy1985/status/1540198371847176192

Razlogi za njihovo obotavljanje segajo od skrbi glede korupcije do premika oblasti z zahoda bloka na vzhod, če bo Ukrajina sprejeta. Obstajajo tudi pomisleki glede tega, kolikšen del proračuna EU bi Ukrajina lahko pojedla.
Čeprav so vse države članice podprle kandidaturo, je še vedno veliko priložnosti, da se voditelji v prihodnjih letih odmaknejo svojo podporo.

Dolga pot Ukrajine v EU se je šele začela. Njen status kandidata bi lahko pomenil moralno zmago in poslal glasno sporočilo Rusiji. Toda realnost je takšna, da mora Ukrajina zdaj – precej sama – izvesti reforme, ki bi bile dovolj težke v najboljših časih, kaj šele v času invazije tuje vojske.

COMMENTS

Wordpress (0)